Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Ποιες τράπεζες κρατάνε στη ζωή με δάνεια € 164 εκατ. την Εκδοτική του Μπόμπολα !!!




Ποιες τράπεζες κρατάνε στη ζωή με δάνεια € 164 εκατ. την Πήγασος ΕκδοτικήΜπορεί οι εταιρείες να ασφυκτιούν από ρευστό και να βρίσκουν «κλειστές» τις πόρτες των τραπεζών, όμως δεν συμβαίνει το ίδιο με την βαθιά ζημιογόνο και υπερφορτωμένη με δάνεια, εκδοτική εταιρεία της οικογένειας Μπόμπολα.


Ο λόγος για την Πήγασος Εκδοτική Α.Ε., που βρίσκεται αυτή την περίοδο σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με μετρητά ποσού 9,375 εκατ. ευρώ, προκειμένου να…καλύψει μέρος της κεφαλαιακής τρύπας του ομίλου και να ενισχύσει την προβληματική ρευστότητα.


Ποσό 5,3 εκατ. ευρώ έχει ήδη καταβληθεί από τον Φώτη Μπόμπολα και την Μαρία Μπόμπολα, δηλαδή τους δύο από τους τέσσερις βασικούς μετόχους στους οποίους συγκαταλέγονται επίσης ο Γιώργος Μπόμπολας και η εταιρεία η ΝΕΠ Εκδόσεις Α.Ε., συμφερόντων του καταζητούμενου Πέτρου Κυριακίδη, για τη γνωστή υπόθεση του προφυλακισθέντος, Λ. Λαυρεντιάδη.


Όμως το ποσό των 9,375 εκατ. ευρώ δεν είναι αρκετό για να καλύψει τις ανάγκες (όπως αυτές είχαν εκτιμηθεί στις 30/9/2012) σε κεφάλαιο κίνησης για τους επόμενους 12 μήνες σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο ενημερωτικό δελτίο της αύξησης κεφαλαίου. Θα χρειαστούν επιπλέον 5 εκατ. ευρώ (συν τυχόν ποσό που δεν θα καλυφθεί μέσω της αύξησης ή άλλο ποσό που θα χρειαστεί λόγω συνθηκών) για την κάλυψη του οποίου, όπως δηλώνει η διοίκηση της εταιρείας, εξετάζει εναλλακτικές λύσεις. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρεται ότι βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με πιστωτικά ιδρύματα για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού δανεισμού και τη σύναψη πρόσθετης χρηματοδότησης.


Το μυστήριο είναι, ότι ο όμιλος δεν εξυπηρετεί στο σύνολο τις υποχρεώσεις και πληρώνει μόνο τόκους στα περισσότερα δάνεια που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα, σύμφωνα με το ενημερωτικό. Ηδη έληξε (μετά από παράταση) δάνειο 20 εκατ. ευρώ της Εθνικής Τράπεζας ενώ λήγουν εντός του 2013 δάνεια 21,7 εκατ. ευρώ . Φυσικά και δεν υπάρχει σήμερα η ρευστότητα να πληρωθούν αυτά τα ποσά.


Το θέμα είναι ότι ο δανεισμός συνεχώς διογκώνεται σε ένα όμιλο που οι πωλήσεις του υποχωρούν παρ’ όλες τις πολυδάπανες προσφορές που κάνει στην εφημερίδες του (βενζίνες, σούπερ μάρκετ, κρασιά) για να κερδίσει μερίδιο αγοράς. 

Το σύνολο του δανεισμού του ομίλου ανέρχεται 164 εκατ. ευρώ (τέλος Σεπτεμβρίου 2012 ) εκ των οποίων τα 141 εκατ. ευρώ είναι βραχυπρόθεσμος δανεισμός και μόλις 2,863 εκατ. είναι ρευστά διαθέσιμα.


Οι βασικότεροι πιστωτές είναι η Alpha Bank μαζί με την Εμπορική που εξαγόρασε (58 εκατ.), η Εθνική Τράπεζα ( 48,6 εκατ.) και ηΠειραιώς (26,5 εκατ).


Ποιοι μπαίνουν στην αύξηση: Αυξάνει ο υιός, μειώνει ο πατέρας, χωρίς δήλωση προθέσεων ο καταζητούμενος


Σε ότι αφορά τη συμμετοχή των τεσσάρων βασικών μετόχων της Πήγασος Εκδοτικής στην αύξηση και στην διατήρηση ή όχι της ποσοστού συμμετοχής τους στην εταιρείας έχουν δηλωθεί τα εξής:


Ο κ. Φώτης Μπόμπολας, υιός του Γιώργου Μπόμπολα προτίθεται να συμμετάσχει σύμφωνα με το ποσοστό του 25,63% και να διατηρήσει για τουλάχιστον έξι μήνες τις μετοχές του μετά το πέρας της αύξησης κεφαλαίου. Επίσης, προτίθεται να ασκήσει τυχόν αδιάθετα δικαιώματα. Σε μία τέτοια περίπτωση και με βάση την προεγγραφή του ενδέχεται το ποσοστό συμμετοχή τους να αυξηθεί σε 46,06%.


Η κυρία Μαρία Μπόμπολα, προτίθεται να ασκήσει μερικώς (σε ποσοστό 75%) τα δικαιώματά της που απορρέουν από τη συμμετοχή της (34,4%) με πιθανότητα νε μειωθεί η συμμετοχή της στην εταιρεία.


Ο κ. Γ. Μπόμπολας δεν προτίθεται να διατηρήσει το ποσοστό συμμετοχής του 11,23%.


Ο καταζητούμενος Πέτρος Κυριακίδης δεν προέβη σε δήλωση προθέσεων… από το κρησφύγετό του.

πηγη 

Δεν υπάρχουν σχόλια: