Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

Η Αργεντινή "βάζει χέρι"στα εδάφη της αριστοκρατίας

Η Πρόεδρος Kirchner αναγγέλλει την κατάσχεση των περιπτέρων της Αγροτικής Εταιρείας (Società Rurale) στην  σικ καρδιά του Μπουένος Άιρες .
Η περιοχή θεωρείται ανέκαθεν το σύμβολο της αργεντίνικης αριστοκρατίας των γαιοκτη-μόνων, που είναι συντηρητική ,εύπορη, και  τώρα της επιτίθεται η κυβέρνηση της προέδρου Κριστίνα  Φρενάντε Κίρχνερ.
Η κυβέρνηση ανήγγειλε την κατάσχεση των περιπτέρων της Αγροτικής Εταιρίας, ένα τεράστιο κομμάτι γης, υψηλότατης εμπορικής αξίας, που βρίσκεται στην καρδιά της συνοικίας Παλέρμο, μια από τις πιο κομψές συνοικίες του Μπουένος Άϊρες, όπου πρα-κτικά λαμβάνουν χώρα όλα τα συνέδρια και οι σημαντικές εκθέσεις της χώρας. 
 Η Rural, όπως ονομάζεται, είναι η επαγγελματική ένωση των μεγάλων παραγωγών αγροτικών προϊόντων και των κτηνοτρόφων, που πάντα ήταν η ραχοκοκκαλιά της οικονομίας της Αργεντινής. Ισχυρές δυνάμεις, από τις τάξεις της έχουν προέλθει πρόεδροι και υπουργοί και συχνά ήταν κοντά ε στρατιωτικές κυβερνήσεις.
 Το 1992, ο τότε πρόεδρος Κάρλος Μένεμ, μαζί με τον υπουργό οικονομίας Ντομίνγκο Καβάλλο, πούλησε το εν λόγω ακίνητο, που ήταν κρατική περιουσία για 30 εκατομμύρια δολάρια, με δεκαετές  επιδοτούμενο δάνειο. 
Ήταν η περίοδος των μεγάλων ιδιωτικοποιήσεων του «ελαφρού» Κράτους που ξεπουλούσε σε ιδιωτικές εταιρείες, τις εταιρείες δημοσίων υπηρεσιών. 
Πίσω από αυτές  τις πωλήσεις υπάρχουν τεράστιες μίζες, ένα  διεφθαρμένο σύστημα , που αποκαλύφθηκε από διάφορες δικαστικές έρευνες, αλλά για το οποίο ο ίδιος ο Μένεμ δεν τιμωρήθηκε προσωπικά, σε σημείο που σήμερα ο ογδονταετής πρώην πρόεδρος είναι γερουσιαστής σύμμαχος της Κίρχνερ.
  Η Rural επένδυσε πολλά κεφάλαια, σε αυτήν την περιοχή κατασκευάζοντας νέα περίπτερα, προάγοντας την  σε κύριο εκθεσιακό χώρο του Μπουένος Άιρες 
 Είναι η έδρα της παραδοσιακής έκθεσης αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, αλλά και στο υπόλοιπο διάστημα του χρόνου στη Ρουράλ συμβαίνουν σχεδόν τα πάντα, η Έκθεση Βιβλίου, το Φεστιβάλ του τανγκό, από εκθέσεις καλλιτεχνικές μέχρι συνέδρια και εκθέσεις εμπορικές κάθε τύπου.
  Κατά την κυβέρνηση αυτές οι εκτάσεις είχαν πριν από είκοσι χρόνια διπλάσια τιμή από αυτήν που πωλήθηκαν. Το κράτος τώρα τα κατάσχει και θα αποφασίσει στο μέλλον τι θα τα κάνει
 . Ενώ οι υποστηρικτές της Προέδρου είναι ευτυχείς, οι δημοσιογράφοι τις αντιπολίτευσης πυροβολούν ενάντια σε αυτό που περιγράφουν σαν την νιοστή επίθεση στην ατομική ιδιοκτησία. Οι ενδιαφερόμενοι αναγγέλλουν ότι θα προσφύγουν στην δικαιοσύνη και ότι θα αντισταθούν στην κατάσχεση με κάθε ικανό μέσο. 
Η Ρουράλ κινδυνεύει  με μία στάσιμη περίοδο, που μπορεί να δημιουργήσει ουκ ολίγα προβλήματα στους αργεντίνους και διεθνείς εκθέτες, αν δεν βρεθεί μια συμφωνία σύντομα, οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις, για τους πρώτους μήνες του 2013 , κινδυνεύουν πράγματι να αναβληθούν.   

ΠΗΓΗ:  Εφημερίδα La Stampa 21-12-12  Emiliano Guanella 

Δεν υπάρχουν σχόλια: