Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Άστεγος στην Ελλάδα του 2012


 Τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά οι νεοάστεγοι αποτυπώνει μια νέα έρευνα της ΜΚΟ «Κλίμακα», που παρουσιάστηκε σήμερα στο χώρο του Κέντρου Στήριξης Αστέγων.

Οι μισοί άστεγοι ζουν με 0-20 ευρώ το μήνα, το 63,8% κοιμάται μόνο σε υπαίθριο χώρο, το 1/3 έχει κακοποιηθεί τουλάχιστον μία φορά κατά την εκτός στέγης διαβίωση, το 18,1% έχει αποπειραθεί να αυτοκτονήσει τουλάχιστον μία φορά και ο σοκαριστικός κατάλογος συνεχίζεται. 

Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, η «Κλίμακα» παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνάς της, που αφορούν στη μελέτη της ποιοτικής διαφοροποίησης της έλλειψης στέγης στην Ελλάδα και τα χαρακτηριστικά της νέας γενιάς αστέγων. Η έρευνα διεξήχθη την περίοδο Σεπτέμβριος 2011 – Φεβρουάριος 2012 στην Αθήνα (Κέντρο Στήριξης Αστέγων «Κλίμακα», Ξενώνας Αστέγων ΕΕΣ, street working) σε πληθυσμό αστέγων με ελληνική υπηκοότητα και αλλοδαπούς που ζουν στην Ελλάδα πάνω από 8 έτη.


Όπως προκύπτει από τη μελέτη, σε δείγμα 214 αστέγων, που ρωτήθηκαν, 64,8% είναι άστεγοι για λιγότερο από δύο χρόνια, δηλαδή από τα τέλη του 2010, περίοδο που ταυτίζεται με την έναρξη της κρίσης.


Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι άστεγοι είναι άνδρες σε ποσοστό 82,2%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των άστεγων γυναικών ανέρχεται σε 17,8%. Παράλληλα, το 89,7% των συμμετεχόντων στην έρευνα έχει ελληνική υπηκοότητα, ενώ το 10,3% είναι αλλοδαποί.



Το 30,2% των ερωτηθέντων έχει περάσει τουλάχιστον μία νύχτα στη φυλακή, εκ των οποίων το 58,1% για οικονομικούς λόγους. Το 63,8% κοιμάται μόνο σε υπαίθριο χώρο τον τελευταίο ένα χρόνο, το 10,5 % χρησιμοποιεί ως κατάλυμα αυτοκίνητο και το 14,3% έχει καταφύγει σε νοσοκομείο για να περάσει τη νύχτα τουλάχιστον μία φορά τον τελευταίο χρόνο.


Οι μισοί συμμετέχοντες στην έρευνα δεν αισθάνονται καθόλου ασφαλείς. To 1/3 έχει κακοποιηθεί τουλάχιστον μία φορά κατά την εκτός στέγης διαβίωση και το 44,1% έχει πέσει θύμα ληστείας τουλάχιστον μία φορά κατά την εκτός στέγης διαβίωση. Το 21,05% των άστεγων γυναικών έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά τουλάχιστον 1 φορά κατά την εκτός στέγης διαβίωση

Οι μισοί νεοάστεγοι ζουν με 0-20 ευρώ το μήνα. Όπως προκύπτει από τη μελέτη, η εξασφάλιση τροφής δεν αποτελεί ένα καθημερινό πρόβλημα για το 52,4%, η ένδυση δεν αποτελεί πρόβλημα για το 47,1%, ενώ για το 41% αποτελεί πρόβλημα η εύρεση χώρου για μπάνιο.

Το 58% δεν έχει καμία ασφάλιση υγείας. Το 18,1% έχει αποπειραθεί να αυτοκτονήσει τουλάχιστον μία φορά, το 38,1% δηλώνει ότι κάνει συχνή χρήση αλκοόλ, το 14,3% έχει κάνει χρήση ουσιών τους τελευταίους 6 μήνες (73,3% ινδική κάνναβη), το 20,8% δηλώνει εξαρτημένο από το τζόγο κατά το παρελθόν, το 48,5% νιώθει κατά περιόδους έντονη απαισιοδοξία. Έντονο άγχος νιώθει το 66,7%.

Ως σημαντικότερες ανάγκες προσδιορίζουν:


  • Στέγαση 85,6%
  • Ιατρική Περίθαλψη 83,1%
  • Εργασία 76,5%
  • Φροντίδα Υγιεινής 75%


Με αφορμή τη νέα έρευνα, η ΜΚΟ «Κλίμακα» παρατηρεί πως το φαινόμενο της έλλειψης στέγης και ο αποκλεισμός από την κατοικία αναδεικνύεται τα τελευταία χρόνια ως ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, απόρροια της οικονομικής κρίσης, της αυξανόμενης ανεργίας, των μέτρων λιτότητας καθώς και της έλλειψης κοινωνικών, προνοιακών και στεγαστικών πολιτικών στην χώρα μας.
 
«Παρά την (πολύ πρόσφατη) θεσμική αναγνώριση του προβλήματος των αστέγων από την ελληνική πολιτεία, η οποία έθεσε την αρχή (έστω και καθυστερημένα) της διαδικασίας εφαρμογής μέτρων προστασίας , η ανυπαρξία, μέχρι και σήμερα, θεσμοθετημένων δράσεων στο πεδίο της πρόληψης, αποκατάστασης καθώς και καταγραφής ποσοτικής – ποιοτικής του φαινομένου αποτελούν ακόμα ζητούμενο στο πλαίσιο χάραξης εθνικής στρατηγικής για την έλλειψη στέγης», τονίζει η οργάνωση.

Σε σχέση με τον αριθμό των αστέγων, που ζουν σήμερα στην Ελλάδα, σύμφωνα με την «Κλίμακα», δεν υπάρχει καμία επίσημη καταγραφή. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περίπου 20.000 ανθρώπους, οι μισοί εκ των οποίων στην Αθήνα, που διαβιούν στο δρόμο ή σε ακατάλληλες συνθήκες στέγασης, ενώ πολλοί περισσότεροι είναι εκείνοι που βρίσκονται σε κίνδυνο έλλειψης στέγης. Λόγω της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας, το τελευταίο διάστημα διαπιστώνεται ότι υπάρχει σαφής αυξητική τάση, περίπου στο 25%.


tvxs.gr/  

Δεν υπάρχουν σχόλια: