Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Το μοντέλο του ασοβαριστάν


" Τα μέτρα που ετοιμάζονται να ψηφιστούν είναι ένα ανέκδοτο, όπως ανέκδοτο θα είναι και όσοι τα ψηφίσουν. Κι όταν κληθούν να απολογηθούν γιαυτό, θα πρέπει να μας εξηγήσουν, ποια ακριβώς χώρα είχαν στο μυαλό τους ως μοντέλο την ώρα που τα ψήφιζαν".

Με ελπίδα μας γεμίζει η μετά από 3 μήνες αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να φέρει επιτέλους τα μέτρα του νέου μνημονίου στη βουλή.
 Άλλωστε η στοιβαρή αστυ-ότητα των υπερασπιστών τέτοιων μέτρων έχει επιβεβαιωθεί πολλάκις από την ιστορία.
 Τι να πρωτοθυμηθούμε;. 
Τον ρουβίκωνα του προβόπουλου;, 
τις αναλύσεις για τα κλειστά επαγγέλματα του σημερινού υποικ;, τις καγιέν της λάρισας;,
 τις προβλέψεις του πρώτου μνημονίου;,
 τη σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος; ή μήπως τη μεγάλη ελάφρυνση που θα ήταν το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων?
Με τέτοια πλειάδα επιτυχιών εγώ προσωπικά εγγυώμαι πως και τα επόμενα μέτρα που συντάχθηκαν με την ίδια σοβαρότητα θα έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα.
 Όμως ας ρίξουμε μια μακρο-οικονομική ματιά στο τι είναι αυτά τα 13-15-18-20δις που θα κοπούν από τον προϋπολογισμό. 
Ας πάρουμε πάλι ένα αισιόδοξο σενάριο πως θα χρειαστούν περικοπές μόλις 15δις, αυτό σημαίνει πως από έναν προϋπολογισμό ύψους γύρω στα 70δις ή αλλιώς 35% του ΑΕΠ θα φτάσουμε σέναν προϋπολογισμό 55δις ή 27% του ΑΕΠ (στον πιο αισιόδοξο των κόσμων). 
Ας πάρουμε τώρα και έναν κατάλογο κατάταξης των χωρών σε σχέση με τις κρατικές δαπάνες (ανεξαρτήτως σκοπού). Και ψάξτε να βρείτε έστω και μία ευρωπαϊκή χώρα με αντίστοιχες δαπάνες. 
Και δεν μιλάμε τώρα μόνο για τους κοιλαράδες δυτικούς. Ψάξτε και ανάμεσα στους πιο νεοφιλελεύθερους, τους πιο καπιταλιστικό ελντοράντο της ανατολικής ευρώπης. 
Δεν θα βρείτε κανέναν.
 Ακόμα και failed states σαν τη γεωργία διαθέτουν ένα 35% του ΑΕΠ σε κρατικές δαπάνες. 
Ποιο ακριβώς μοντέλο έχει η κυβέρνηση στο μυαλό της όταν κόβει τόσες δαπάνες?
Αν μάλιστα αφαιρέσετε τους υψηλούς τόκους που η ελλάδα πληρώνει (και οι οποιοι θα σταθεροποιηθούν γύρω στα 15δις το έτος), τότε οι κρατικές δαπάνες συρρικνώνονται ακόμα περισσότερο στο 20% του ΑΕΠ. 
Τώρα να μη γίνω λαϊκιστής και στερήσω τα διάφορα δις που δίνουν δωράκια οι κυβερνητικοί βουλευτές στους εαυτούς τους όπου το ποσό θα μειωθεί ακόμα περισσότερο.
Τα μέτρα που ετοιμάζονται να ψηφιστούν είναι ένα ανέκδοτο, όπως ανέκδοτο θα είναι και όσοι τα ψηφίσουν. Κι όταν κληθούν να απολογηθούν γιαυτό, θα πρέπει να μας εξηγήσουν, ποια ακριβώς χώρα είχαν στο μυαλό τους ως μοντέλο την ώρα που τα ψήφιζαν.

techiechan  

Δεν υπάρχουν σχόλια: