Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Στα ταρταρα τα εισοδήματα, στα ύψη οι τιμές... "Ελληνικό παράδοξο;"


 Και ενώ τα εισοδήματα συνεχίζουν να καταρρέουν, οι τιμές τραβούν την ανηφόρα!  Το Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτών μάλιστα, υπολογίζει κάθε μήνα, το πόσο ακριβαίνει το "καλάθι", και από την αρχή του χρόνου, οι τιμές έχουν ανέβεια πάνω από 10% elkeka  

  Φωνάζουν όλοι όσοι ασχολούνται με την κοστολόγηση προιόντων και εμπορευμάτων, ότι το μισθολογικό κόστος, συμμετέχει με μικρό ποσοστό στην διαμόρφωση της τιμής.
 Έτσι η αύξηση των φόρων, η αυξανόμενη γραφειοκρατία, η αύξηση του ΦΠΑ, του πετρελαίου, του ρεύματος, αλλά και η μείωση του τζίρου.. - αν για να επιβιώση έπρεπε να πουλήσει μια επιχείρηση 1000 μονάδες, τώρα λόγω μειωμένης κατανάλωσης, πουλάει 700. Αυτό σημαίνει ότι για να επιβιώση, όχι για να κερδίσει, πρέπει να αυξήση την τιμη! -.

 Έτσι ζούμε το παράδοξο, το εισόδημα να κόβεται στα δύο, οι φόροι να επταπλασιάζονται και ταυτόχρονα να ανεβαίνουν οι τιμές.
 Ταυτόχρονα διαλύεται και το κοινωνικό κράτος, που σημαίνει ότι το κόστος διαβίωσης μεγαλώνει ακόμα περισσότερο.

 Έτσι η διαπίστωση της EUROSTAT ότι η Ελλάδα είναι ακόμα και 30% πιο ακριβή από άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, η Δανία, η Νορνηγία και η Αυστρία,το Λουξεμβούργο, χώρες που οι μισθοί είναι περίπου στις 3.000 ευρώ - μέσο όρο -
προκαλει τουλάχιστον οργή.
Από τα στοιχεία που έδωσε η Eurostat ενδικτικά.

 Στο ψωμί -δημητριακά η χώρα μας βρίσκεται στην 8η θέση (από 7η το 2010), δηλαδή 16% ακριβότερη από το μέσο όρο της ΕΕ  . 
Στα ψάρια η Ελλάδα είναι η 6η ακριβότερη χώρα με 12,4% πάνω από το μέσο όρο.
Στο γάλα- τυροκομικά η Ελλάδα είναι η ακριβότερη χώρα, με 31,5% πάνω από το μέσο όρο στην ΕΕ.  
Στα λίπη- έλαια η Ελλάδα είναι η 7η ακριβότερη χώρα με 15,7% πάνω από το μέσο όρο.

 Βέβαια αυτή η λίστα, θα οδηγήσει απλώς στο να συμπιεστούν και άλλο οι τιμές των παραγωγών. Στην έρευνα άλλωστε, τιμή παραγωγού λογαριάζεται η τιμή που αγοράζει η βιομηχανία. Δηλαδή η τιμή του μεσάζοντα και όχι η πραγματική τιμή του παραγωγού.


.

Δεν υπάρχουν σχόλια: