Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Δελτίο Τύπου για το Δημοτικό Συμβούλιο στις 28/09/2012

ΠΑΡΟΣ, 01/10/2012
Κατά την διάρκεια της Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου στις 28/09/2012, συζητήθηκε και αποφασίστηκε, μεταξύ και άλλων θεμάτων, το « Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου (2011-2014)».
Προ Ημερήσιας Διάταξης, η Δέσποινα Χριστοφόρου, Πρόεδρος της Τοπικής ΕΛΜΕ, εκπρόσωπος του Συντονιστικού Φορέων Πάρου, διάβασε και κατέθεσε στο ΔΣ, αίτημα των Φορέων του Νησιού, για την σύγκληση Μονοθεματικού Συμβουλίου για το θέμα της ΥΓΕΙΑΣ.
 Ταυτόχρονα ο  Μένεγος Μαύρης κατέθεσε 620 υπογραφές Πολιτών για το ίδιο Θέμα.
Στην συζήτηση για το «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα» η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Πάρου παρενέβη αποφασιστικά και στη παρέμβαση της υποστήριξε ότι το Πρόγραμμα αυτό θα υποστεί μεγάλες αλλαγές, επιδιορθώσεις και ανατροπές, εξ αιτίας των Κοινωνικοπολιτικών Συνθηκών που έχουν ήδη διαμορφωθεί, και θα εμποδίσουν την εφαρμογή του. 
 Οι συνθήκες αυτές, όπως η μείωση των Κρατικών  Χρηματοδοτήσεων, η κατακράτηση Δημοτικών Εσόδων, η μείωση εσόδων από την οικονομική κρίση, η φτώχια και η ανέχεια των πολιτών, κλπ, κλπ, είναι τα  αποτελέσματα της Κυβερνητικής Πολιτικής που έχουν  σαν στόχο την διάλυση και του θεσμού της Αυτοδιοίκησης .
Κρίνουμε αρχικά θετικό, ότι το Πρόγραμμα αυτό, για πρώτη φορά, δεν φτιάχτηκε με ανάθεση σε «ειδικούς» εκτός Δήμου(κόστος παλιάς μελέτης 44000 €), αλλά από ίδιες δυνάμεις , σε συνεργασία με όλους τους τομείς του Δήμου, που αποτελεί πρωτογενή παραγωγή ιδεών, και όχι συρραφή κειμένων από άλλες σχετικές και άσχετες μελέτες, στα πλαίσια βέβαια του Καλλικράτειου Νομοθετικού Πλαισίου, με ότι αυτό βέβαια συνεπάγεται.
Η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Πάρου υποστήριξε ότι πρέπει να δοθεί μεγάλο βάρος στον  Άξονα του Περιβάλλοντος και της  Ποιότητας Ζωής :
με τις αναβαθμίσεις όλων των Εγκαταστάσεων Βιολογικού Καθαρισμού σε Τριτοβάθμιους και με την διάθεση των επεξεργασμένων Υδάτων για την άρδευση δασικών εκτάσεων.
με την μετατροπή του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων σε Χώρο Ταφής Υπολειμμάτων, με την διερεύνηση της πρότασης μας για την παράλληλη δημιουργία μονάδας Κομποστοποίησης. Θυμίσαμε βέβαια, τον Σοβαρότατο Προγραμματισμό, που είχε γίνει( πριν από τον Καποδίστρια) από το Συμβούλιο Περιοχής για την δημιουργία ενός  ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ, που αν δεν είχε ανατραπεί από την τότε Κυβερνητική Πολιτική , σήμερα θα λειτουργούσε και θα έφερνε τεράστια έσοδα στο προϋπολογισμό του Δήμου, καθώς έχουν ήδη περάσει τα 10 χρόνια της λειτουργίας που προέβλεπε η σύμβαση της κατασκευής του, και δεν θα υπήρχε και καμιά επιβάρυνση του φυσικού  περιβάλλοντος.

Η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Πάρου τοποθετήθηκε, εκφράζοντας την πλήρη αντίθεση της στην σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση προγραμμα-τισμένων έργων(αθλητισμού και πολιτισμού) με την προώθηση των διαδικασιών των ΣΔΙΤ(Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα).

Το σημαντικότερο όμως θέμα που συζητήθηκε στο πρόγραμμα ήταν για εμάς το θέμα του Άξονα 4 – Κοινωνική Μέριμνα και Προστασία Υγείας, όπου προτείναμε την Δημιουργία Δημοτικού Ιατρείου, που  για την οργάνωση και  λειτουργία του, θα γίνει  διερεύνηση της δυνατότητας της συνεργασίας με διάφορους σχετικούς φορείς όπως :
• Διαδημοτικό Δίκτυο Υγειών Πόλεων.
• Γιατροί του Κόσμου.
• Γιατροί Χωρίς Σύνορα.       
• Βελέντζειο Ίδρυμα (προγραμματική Σύμβαση).
• Ιδιώτες Γιατροί και Φαρμακοποιοί.
Καθώς και η επισκευή-διάθεση των Δημοτικών Ξενώνων των Λευκών και του Πίσω Λιβαδιού για τον σκοπό αυτό.
Η πρόταση μας αυτή έγινε δεκτή και εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα που θεωρούμε ότι είναι μια πολύ θετική εξέλιξη, καθώς μέχρι σήμερα, τόσο ο Δήμαρχος όσο και η πλειοψηφία, αρνιόντουσαν κάθε συζήτηση και ανάμειξη στο θέμα.

Γενικά, όλες οι επισημάνσεις και οι προτάσεις που η Κίνηση Ενεργών Πολιτών παρουσίασε( πλην αυτών για τα ΣΔΙΤ), έγιναν δεκτές από τους συντάκτες του Επιχειρησιακού Προγράμματος, και γι’ αυτό τον λόγο, παρ’ όλες τις επιφυλάξεις μας σε διάφορα σημεία του, το ψηφήσαμε μετά τις συμπληρώσεις και τις διορθώσεις που έγιναν.  

Για την ΚΕΠΠ
Μανώλης Ισιγώνης
Δημοτικός Σύμβουλος     

Δεν υπάρχουν σχόλια: