Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Πορτογαλία: To "καλό" παιδί της τρόικας... καζάνι έτοιμο να εκραγεί.

  Η Πορτογαλία, ήταν για το ΔΝΤ την ΕΤ τον Σοιμπλε τον Μπαρόζο, όλους τους αξιωματούχους της ΕΕ και του ΔΝΤ, το ¨καλό παιδί"
 Εκεί που υπάκουα και χωρίς καθυστερήσεις, εφαρμόστηκε η "συνταγή" της Τρόικας και των "αγορών. Το παράδειγμά της το ακούγαμε και το ξανακούγαμε από τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ.
 Πρετεντέρης, Πρωτοσάλτε,Τρέμη,Καψής, Χούκλη, Χασαπόπουλος, Παπαδημητρίου, Μανδραβέλης, αλλά και οι πολιτικοί του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, συχνά πυκνά μας έφερναν σε αντιδιαστολή.
 Αυτοί εφαρμόζουν το πρόγραμμα των "μεταρυθμίσεων" και  τα εύσημα το ένα πίσω από το άλλο συνοδεύουν τις κυβερμήσεις που εναλλάσονται..
 Και όμως... και εκεί η "συνταγή" ΑΠΕΤΥΧΕ.
 ΠΑΤΑΓΩΔΩΣ!!.
  Χθές το βράδυ μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στην ιστορία της Πορτογαλίας, εξελίχθηκε έξω από το προεδρικό μέγαρο.
 "ΚΛΕΦΤΕΣ, ΚΛΕΦΤΕΣ" το κεντρικό σύνθημα.
Σταματήστε την κοινωνική τρομοκρατία», «Αυτοί που κλέβουν την Πορτογαλία πρέπει να δικαστούν», «Σε λίγο το κράτος θα κλέβει τους νεκρούς», ήταν μερικά από τα συνθήματα που έγραφαν αφίσες και πανό που είχαν αναρτήσει οι διαδηλωτές στη Λισαβόνα.
  Η μνημονιακή κυβέρνηση, θέλει να πάρει και νέα "τελευταία¨μέτρα".
 Νέες μειώσεις μισθών και εργασιακού κόστους!
 Σε μια Πορστογαλία με μισθούς των 400 ευρώ, που πρέπει να γίνει ανταγωνιστική σε μια Β.Ευρώπη που είναι ανταγωνιστική με μισθούς 2,500 και 3,000 ευρώ!
 Πρέπει να πιστεύουν ότι στον Νότο η ηληθιότητα είναι προσόν που μεταδίδεται μέσω DNA!
 Δεν εξηγείται αλλοιώς!.





 

«Σταματήστε την κοινωνική τρομοκρατία», «Αυτοί που κλέβουν την Πορτογαλία πρέπει να δικαστούν», «Σε λίγο το κράτος θα κλέβει τους νεκρούς», ήταν μερικά από τα συνθήματα που έγραφαν αφίσες και πανό που είχαν αναρτήσει οι διαδηλωτές στη Λισαβόνα.

«Ας πάει στον διάβολο η τρόικα», ήταν το κεντρικό σύνθημα των διαδηλωτών που με αυτό τον τρόπο εξέφραζαν την αντίθεσή τους στα μέτρα λιτότητας που έχουν επιβληθεί στη χώρα σε αντάλλαγμα για το δάνειο των 78 δισεκατομμυρίων ευρώ που δόθηκε το 2011 στη χώρα από την ΕΕ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οι διαδηλώσεις, που εκτός από τη Λισαβόνα πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες 30 πόλεις της Πορτογαλίας, έγιναν έπειτα από έκκληση στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook πανεπιστημιακών, καλλιτεχνών, ποιητών και μουσικών και δεν είχαν πολιτικό χαρακτήρα, αν και κάποιες από αυτές είχαν την υποστήριξη κάποιων κομμάτων της άκρας αριστεράς και του βασικού πορτογαλικού συνδικάτου CGTP.

Η κοινωνική δυσαρέσκεια έχει αυξηθεί μετά τις πρόσφατες αποφάσεις της πορτογαλικής κυβέρνησης να προχωρήσει φέτος σε νέες αυξήσεις φόρων και να μειώσει του χρόνου κατά 11% με 18% τους μισθούς, ένα μέτρο που, σύμφωνα με τους ειδικούς, ισοδυναμεί με την απώλεια ενός μισθού. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: