Πόλη-κράτος στην Ονδούρα!!
Πέρα από την Ελλάδα που χρησιμοποιούν, οι νεοφιλελεύθεροι καπιταλιστές και τα πάσης φύσεως τσιράκια τους, σαν πειραματόζωο στον ευρωπαϊκό χώρο, για ανατροπή των πάντων που έχουν σχέση με τον εργαζόμενο και την πλήρη εξαθλίωσή του με εργασιακές σχέσεις φεουδαρχίας, υπάρχουν και χειρότερα.
Μετά τις ελεύθερες οικονομικές ζώνες, κύρια στην Κεντρική Αμερική, που θέλουν να γίνει ολόκληρη η Ελλάδα (βλ. δηλώσεις του Γερμανικού ΣΕΒ) η συνέχεια είναι το παρακάτω μοντέλο.
Μοντέλο προωθημένο σε σχέση με τις ελεύθερες οικονομικές ζώνες που, μετά την ανατροπή του νόμιμου προέδρου της χώρας, ο δοτός αντικαταστάτης του, εδώ και 1 χρόνο, έχει συμφωνήσει με τους αμερικάνους πάτρωνές του και τους ντόπιους μεγαλοκτηματίες.
Τώρα γίνεται πράξη με την ψήφισή του από το ελεγχόμενο κοινοβούλιο της χώρας.
Τα think tank τους είναι πολύ μπροστά στην εκπόνηση σχεδίων και εφαρμογή τους σε μεσομακροπρόθεσμο διάστημα όταν δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες.
Πόλη-κράτος στην Ονδούρα
Θα είναι ανεξάρτητη από τη χώρα, θα έχει δικό της δικαστικό σύστημα, Αστυνομία και χαμηλούς φόρους
Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012
Ας φανταστούμε μια πόλη δίχως κράτος, δίχως πολιτικούς και με ελάχιστους φόρους. Μια πόλη που θα έχει τους δικούς της νόμους, τη δική της Δικαιοσύνη, τη δική της οικονομία και Αστυνομία, μια πόλη που θα έχει ακόμη και τις δικές της σχέσεις με κράτη του εξωτερικού.
Μια πόλη όχι αυτόνομη ή ανεξάρτητη, αλλά μια πόλη ιδιωτική. Μια πόλη η οποία θα αρχίσει την πορεία της από την αρχή, μη λαμβάνοντας υπόψη ότι η χώρα στην οποία βρίσκεται είναι υπανάπτυκτη, βίαιη ή διεφθαρμένη. Όπως συμβαίνει με την περίπτωση της Ονδούρας, της πρώτης χώρας στον κόσμο που αποφάσισε να πραγματοποιήσει αυτό το ιδιότυπο σχέδιο με στόχο την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.
Η πρώτη ιδιωτική πόλη στον κόσμο πρόκειται να ανεγερθεί στη δυτική ακτή του μικρού αυτού κράτους της Κεντρικής Αμερικής. Πρώτα ψηφίστηκε ο νόμος-πλαίσιο από το Κοινοβούλιο της χώρας ενώ πρόσφατα βρέθηκαν και τα λεφτά - θα τα παράσχει μια αμερικανική πολυεθνική.
Παρότι η συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης της Ονδούρας και της αμερικανικής εταιρείας Mkg που δραστηριοποιείται στην αγορά ακινήτων υπογράφηκε μόλις πριν από μερικές ημέρες, ήδη μια ομάδα νομικών ζητεί την ακύρωση του σχεδίου χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη τόσο την ιδέα ιδιωτικοποίησης ενός τμήματος της επικράτειας της χώρας όσο και την ιδέα εκχώρησης κρατικών αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες.
Ωστόσο, από την άλλη πλευρά, τα οφέλη για ένα από τα πιο υπανάπτυκτα κράτη στον κόσμο είναι πάρα πολλά: ξένα κεφάλαια και χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με τον Μάικλ Στρονγκ, υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας, η ανέγερση της πρώτης ιδιωτικής πόλης στον κόσμο θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία 5.000 άμεσων θέσεων εργασίας και άλλων 15.000 έμμεσων θέσεων, ενώ χαρακτηρίζει το όλο σχέδιο «μια από τις πιο τολμηρές απόπειρες (οικονομικοκοινωνικού) μετασχηματισμού στον κόσμο, χάρη στην οποία η Ονδούρα θα βάλει τέλος στη φτώχεια».
Οι πρώτοι κάτοικοι της πόλης - ισχυρίζεται ο Αμερικανός - θα εγκατασταθούν μαζί με τη βιομηχανία και τις υπηρεσίες που θα αναπτυχθούν σε αυτήν. Στη συνέχεια η πόλη θα αρχίσει να αναπτύσσεται και σιγά-σιγά, εκτός από εργοστάσια και γραφεία, θα αρχίσουν να ανεγείρονται κινηματογράφοι, εκκλησίες, ξενοδοχεία, καφενεία και εστιατόρια, σχολεία και νοσοκομεία. Μοναδική διαφορά μεταξύ της πρώτης ιδιωτικής πόλης και οποιασδήποτε άλλης πόλης στον κόσμο θα είναι το ότι θα διοικείται από ένα εννεαμελές διοικητικό συμβούλιο, το οποίο θα απαρτίζεται από «αξιοσέβαστες διεθνείς προσωπικότητες δίχως οικονομικά συμφέροντα», και από έναν κυβερνήτη που θα εκλέγει το συμβούλιο. Με την πάροδο του χρόνου τον λόγο θα πάρουν ψηφίζοντας οι κάτοικοι της πόλης.
Όταν πέρυσι η κυβέρνηση της Ονδούρας ψήφιζε νόμο για την ανάπτυξη ειδικών οικονομικών ζωνών στην επικράτειά της, με στόχο την τόνωση της οικονομίας της, δεν στόχευε σε κάτι διαφορετικό από ό,τι συμβαίνει σε πολλά κράτη ανά την υφήλιο.
Ωστόσο ο Πρόεδρος της χώρας Πορφίριο Λόμπο προτίμησε να υιοθετήσει τις απόψεις του θεωρητικού των αποκαλουμένων «charter cities» Πολ Ρόμερ. Σύμφωνα με τον αμερικανό οικονομολόγο, είναι προτιμότερο να ξεκινά κανείς από το μηδέν παρά να επιδιώκει να προσαρμοστεί στο ήδη υπάρχον που συνεχίζει να αντιστέκεται.
Όλη η εξουσία λοιπόν, μέχρι ζωής και θανάτου, σε μία ολιγαρχία 9 ατόμων
Η Δημοκρατία στο απόσπασμα, θέλουν ντε και καλά δικτατορίες όπως και να τις βαφτίζουν
Μετά την κατακραυγή για τις δικτατορίες του προηγούμενου αιώνα αλλάζουν το περιτύλιγμα όχι το περιεχόμενο
Ας διαψεύσουμε τις προσδοκίες τους, ας τους τελειώσουμε πριν μας τελειώσουν!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου