Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΑΡΟΣ : Πτώση με πάταγο...

 Χάσαμε 40% Αφίξεις, 60% Τζίρο!

Το 2005, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιεί η εφημερίδα "Τα Νέα της Πάρου" οι αφίξεις των επισκεπτών ήταν  425.518, φέτος 262.659.

Χάσαμε 163 χιλιάδες επισκέπτες! 

Ίδια κατάσταση σε αυτοκίνητα, φορτηγά, δίκυκλα. Και εδώ έρχεται η μονοκαλιέργεια του τουρισμού - και μάλιστα κυρίως με Έλληνες - για να κάνει την πτώση ηχηρή.

Δεν υπάρχει κανένας κλάδος στο νησί που να μπορεί να συγκρατήσει την κατρακύλα της τοπικής οικονομίας. 

Οικοδομή, Γεωργία, Κτηνοτροφία, Αλιεία, Εμπόριο, τα πάντα είχαν δομηθεί γύρω από το τουριστικό προιόν.

Στην περίοδο αυτή, θαυμάσαμε άπειρες μακέτες - κυρίως από τον πρώην Δήμαρχο, πρώην υπουργό και νύν θεατή των εξελίξεων -, χορτάσαμε από άπειρες υποσχέσεις, ακούσαμε για έργα που ξεκινάνε, διαβάσαμε μελέτες, ονειρευτήκαμε έργα που δεν έγιναν ποτέ, και τελικά ζούμε σε ένα νησί που υπολείπεται σε υποδομές από όλα τα άλλα μεγάλα νησιά των Κυκλάδων

 Το νησί έμεινε με ένα λιμάνι ντροπή, χωρίς αεροδρόμιο, χωρίς λιμάνι πρόσδεσης τουριστικών σκαφών, χωρίς γυμναστήρια, αίθουσες για εκδηλώσεις, γήπεδα, νοσοκομείο, με προβλήματα στο κτιιριακό των σχολείων ,χωρίς ουσιατικά έργα  υποδομής, χωρίς οργάνωση στις κοινωνικές του υποδομές. Οι εφημερίδες γέμισαν με μακέτες και διαφημίσεις πολιτικών με όνειρα. Μέχρι και εγκαίνια έναρξης εργασιών έκανε ο Αβραμόπουλος για το Λογγοβάρδειο Νοσοκομείο.

Το εμπόριο πέρασε σιγά σιγά σε μεγάλους ομίλους, η οικοδομή έχει καταρρεύσει, οι τιμές των προιόντων είναι εντυπωσιακά πιο ακριβές στην Πάρο από ότι σε άλλα νησιά, τα σχολεία λειτουργούν με ελλείψεις, η Υγεία νοσεί.

Η πτώση δεν πονάει... η πρόσκρουση με το έδαφος όμως - που πλησιάζει - είναι τρομακτική.



Δεν υπάρχουν σχόλια: