Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

«Όχι στην κοινωνική ευθανασία» από τους ασθενείς με νόσο Alzheimer και τις οικογένειές τους

Μέσα σε ιδιαίτερα φορτισμένη συγκινησιακή ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012 στις 18:30 στο Σύνταγμα η συμβολική πορεία (memory walk) με κεντρικό σύνθημα "Νόσος Alzheimer: την αντιμετωπίζουμε βήμα - βήμα", που διοργανώθηκε για πέμπτη  συνεχή χρονιά από την Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών (Alzheimer Ελλάς) και το Κέντρο Alzheimer Ψυχογηριατρική Εταιρεία «Ο Νέστωρ». 
Στην πορεία που ξεκίνησε από την πλατεία Συντάγματος, συμμετείχαν μικροί και μεγάλοι, φροντιστές και ασθενείς, άνθρωποι που πήγαν να στηρίξουν το δικαίωμα των ασθενών και των φροντιστών τους σε αξιοπρεπή ζωή. Την πορεία συνόδευε η μπάντα του Δήμου Αθηναίων και κατέληξε στο Ζάππειο όπου και ακολούθησε συναυλία με ερμηνεύτρια την Κερασία Σαμαρά και τον πιανίστα Τάσο Καρακατσάνη.
Χαιρετισμούς απεύθυναν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κυριακάκης, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης, η Αντιδήμαρχος Αθηναίων Κ. Γιαννοπούλου, εκπρόσωποι της Περιφέρειας και του Δήμου Ηλιούπολης.
«Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν εξειδικευμένες δομές φιλοξενίας ασθενών με άνοια, δεν υπάρχουν επιδόματα για περιθάλποντες ακόμη και στα προχωρημένα στάδια της άνοιας, δεν διατίθενται κονδύλια για έρευνα και δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο για θέματα που αφορούν ασθενείς με άνοια», ανέφερε η κυρία Σακκά Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών.
«Αλλά και οι μονάδες φροντίδας που υπάρχουν, 2 ξενώνες, 8 Κέντρα Ημέρας και 2 υπηρεσίες Φροντίδας στο σπίτι, εξυπηρετούν ένα μικρό μόνο ποσοστό ατόμων με άνοια και των οικογενειών τους, δηλαδή 5.000 σε σύνολο 200.000 που υπάρχουν στην Ελλάδα».
Τόνισε επίσης την ανάγκη στήριξης των παλαιών δομών αλλά και της δημιουργίας νέων. Τη σημαντική προσφορά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που έχει αναλάβει όλα όσα θα έπρεπε να κάνει η πολιτεία. Αναφέρθηκε στο πλήθος των εφαρμογών και προγραμμάτων που μπορούν να προσφέρουν μεγάλη βοήθεια τόσο στους ασθενείς όσο και στους φροντιστές τους (που κατά 90% είναι τα μέλη της οικογένειάς τους), αλλά δεν μπορούν εύκολα να έχουν πρόσβαση σε αυτά, εξαιτίας των οικονομικών δυσχερειών που έχουν βρεθεί.
Αλλά και οι  θεραπευτικές μέθοδοι αντιμετώπισης της ασθένειας έχουν εξελιχθεί και προσφέρουν στους ασθενείς εξαιρετικά αποτελέσματα σε όλα τα στάδια της νόσου.
 «Το αυτοκόλλητο  ριβαστιγμίνης μάλιστα έχει πολύ λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες από το γαστρεντερικό σύστημα, ενώ λόγω της τοποθέτησής του στην ωμοπλάτη, δεν επιτρέπει στον ασθενή να το αφαιρέσει, με  σημαντικά λιγότερες διαταραχές συμπεριφοράς  άρα και πολύ λιγότερα αντιψυχωσικά φάρμακα» δήλωσε η  κα Μάγδα Τσολάκη, Νευρολόγος-Ψυχίατρος, Καθηγήτρια ΑΠΘ,  Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer.
«Δυστυχώς, μας είπε η κα Τσολάκη, οι πολυαναμενόμενες μελέτες με τα εμβόλια δεν έδωσαν τα αποτελέσματα που όλοι περίμεναν και οι περισσότερες έχουν σταματήσει. Αποτελέσματα δεν είχαμε ούτε με αναστολέα της γ-σεκρετάσης (semagacetat), ούτε με στατίνες ούτε με τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη».
Σύμφωνα με την κα Τσολάκη «όλη η Ευρώπη προσανατολίζεται τώρα στο να βρει καλύτερες μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις και για τους ασθενείς και για τους περιθάλποντες, χρησιμοποιώντας κυρίως νέες τεχνολογίες, και να εναρμονίσει αυτές που ήδη υπάρχουν έτσι ώστε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Τέσσερα ερευνητικά προγράμματα τρέχουν στο Αριστοτέλειο και στο ΕΚΕΤΑ με σκοπό την εφαρμογή νέων τεχνολογιών στην Άνοια: Ένα «Συνεργασία», ένα «Αριστεία», το Dem@care και το Long lasting Memories. Αλλά και τα  ερευνητικά προγράμματα «Συνεργασία», και «Αριστεία» στην πατρίδα μας έχουν θέμα τους την Άνοια αλλά και πολλά ευρωπαϊκά προγράμματα  τρέχουν στην πατρίδα μας με σκοπό να συμβάλλουμε στην καλύτερη κατανόηση και περισσότερη γνώση για την νόσο».
Ας μη ξεχνάμε πως κάθε οικογένεια με άνοια περιμένει την άμεση βοήθειά μας στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

http://thewhitelotusway.blogspot.gr/2012/09/alzheimer.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: