Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

αναστολή λειτουργίας των Κινητών Μονάδων Ψυχικής Υγείας Β.Α.και Δυτικών Κυκλάδων Ε.Π.Α.Ψ.Υ. από 10/10/2012 έως 10/11/2012

«60.000 μάρκα (Reichsmarks) είναι το ποσό που κοστίζει στην λαϊκή κοινότητα, στη διάρκεια της ζωής του , αυτό το άτομο που πάσχει από κληρονομική μειονεξία. Αγαπητέ συμπολίτη αυτά είναι και δικά σου χρήματα "
Αφίσα στην Ναζιστική Γερμανία. 

Ενημερωτική επιστολή για την αναστολή λειτουργίας των Κινητών Μονάδων Ψυχικής Υγείας Βορειοανατολικών και Δυτικών Κυκλάδων Ε.Π.Α.Ψ.Υ. από 10/10/2012 έως 10/11/2012 και τη γενικότερη τραγική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι κοινοτικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας της Ε.Π.Α.Ψ.Υ. 

 Το θέμα είναι σοβαρό. Άλλωστε θα συζητηθεί και στο Δημοτικό συμβούλιο Πάρου, στις 28/9. 
 Η αναστολή της μονάδας προκαλεί σοβαρά προβλήματα και έχει άμεση σχέση με την ψυχική υγεία συμπολιτών μας.
Ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι στην μονάδα, προωθούν ένα μήνυμα διαμαρτυρίας - που θα βρείτε στο τέλος του κειμένου - με το οποίο ζητάνε από τους Κυκλαδίτες να διαμαρτυρηθούν για την υποβάθμιση των υπηρεσιών του Ε.Π.Α.Ψ.Υ.

"Η Ε.Π.Α.Ψ.Υ. από το 1988 έχει την επιστημονική και διοικητική ευθύνη λειτουργίας 14 συνολικά στεγαστικών δομών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης (οικοτροφεία, ξενώνες, προστατευόμενα διαμερίσματα),  2 Κινητών Μονάδων Ψυχικής Υγείας στις Κυκλάδες και ενός Κέντρου Ημέρας στα Μελίσσια που προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες σε περισσότερα από 1800 άτομα ανά έτος. 

 Ο φορέας μας ελέγχεται για το έργο του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας, το ΣΔΟΕ, το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας, ειδικές ομάδες αξιολόγησης, ορκωτούς λογιστές.  

Όπως γνωρίζετε, οι Κινητές Μονάδες Ψυχικής Υγείας Βορειοανατολικών και Δυτικών Κυκλάδων ΕΠΑΨΥ παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες σε 11 νησιά των Κυκλάδων τα τελευταία 8 χρόνια, έχοντας εξυπηρετήσει περισσότερα από 6.295 άτομα,  4667 ενήλικες και 1628 παιδιά.
  
Επιπλέον σε όλα τα νησιά έχουν γίνει πολλές δράσεις προαγωγής ψυχικής υγείας, ενημερωτικές ημερίδες, εκπαιδευτικά σεμινάρια, ομάδες εκπαιδευτικών, γονέων, εφήβων, σεμινάρια κατά της ενδοοικογενειακής βίας, ενώ σε πολλά νησιά με πρωτοβουλία των Κινητών Μονάδων έχουν συσταθεί τοπικές επιτροπές ψυχικής υγείας, ομάδες εθελοντών και ομάδες δημιουργικής απασχόλησης εξυπηρετούμενων με σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας.

 Επιπρόσθετα, η κοινωνική υπηρεσία των Κινητών Μονάδων τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο της συνεργασίας με την Εισαγγελία και την Πρόνοια Σύρου και Αθήνας έχει αναλάβει τη διενέργεια κοινωνικών ερευνών στα νησιά (για σοβαρά περιστατικά που αφορούν κυρίως ανήλικους). 

Συγκεκριμένα στη Σύρο έχουν εξυπηρετηθεί μέχρι σήμερα 1000 άτομα, 251 παιδιά και 749 ενήλικες, και ανά έτος πραγματοποιούνται περισσότερες από 2028 θεραπευτικές συνεδρίες με τους ειδικούς ψυχικής υγείας. Να σημειωθεί ότι τον τελευταίο χρόνο υπάρχει  σημαντική αύξηση των αιτημάτων για παρακολούθηση από ειδικό ψυχικής υγείας.

Η δομή μας, όπως και οι 216 Μονάδες Ψυχικής Υγείας που λειτουργούν με ευθύνη των ΝΠΙΔ, στα οποία το Υπουργείο Υγείας έχει αναθέσει την υλοποίηση μέρους του Εθνικού Προγράμματος Ψυχαργώς, αντιμετωπίζουν σήμερα μία ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση. 

Η χρηματοδότηση των Μονάδων Ψυχικής Υγείας των 65 ΝΠΙΔ είναι ιδιαίτερα μειωμένη για το 2012 και συγκεκριμένα οι μονάδες θα χρηματοδοτηθούν με μόλις με 40 εκατ. Ευρώ από τον Τακτικό Προϋπολογισμό και με 4 εκατ. ευρώ περίπου έως σήμερα  από την παρακράτηση του 2% επί των προμηθειών του Υπουργείου Υγείας, αντί των 90 εκατ. ευρώ που απαιτούνται (συνυπολογίζοντας και τα 8 εκατ. ευρώ του ελλείμματος του 2011).

  Δηλαδή έως και τον Σεπτέμβριο 2012 έχει εξασφαλιστεί για την ΕΠΑΨΥ μόλις το 50% των πόρων που απαιτούνται για να καλυφθούν οι δαπάνες φιλοξενίας ψυχικά πασχόντων που διαβιούν στις στεγαστικές δομές, η παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε συμπολίτες μας ψυχικά πάσχοντες (Κινητές Μονάδες, Κέντρο Ημέρας), η μισθοδοσία 210 επαγγελματιών ψυχικής υγείας και τα λειτουργικά έξοδα 17 Μονάδων Ψυχικής Υγείας.
  Με τα δεδομένα αυτά είναι πλέον αδύνατο να καλύψουμε ακόμα και τις πιο βασικές ανάγκες λειτουργίας των Μονάδων. 
Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία τεράστιων λειτουργικών και θεραπευτικών ζητημάτων, η έκθεση σε κίνδυνο της υγείας και της ζωής των εξυπηρετούμενων μας, η συσσώρευση τεράστιων χρεών.
Συγκεκριμένα, όσον αφορά την Κινητή Μονάδα, τα προβλήματα αυτά αφορούν την αδυναμία κάλυψης μισθών των ειδικών που παρέχουν υπηρεσίες, καθώς και λειτουργικών εξόδων της Μονάδας (εισιτήρια, διαμονή των ειδικών κλπ). 
 Για το λόγο αυτό αναστέλλεται η λειτουργία των Κινητών Μονάδων ΒΑ και Δ Κυκλάδων ΕΠΑΨΥ από 10/10/2012 έως 10/11/2012.
Η ΕΠΑΨΥ και το Δίκτυο ΑΡΓΩ, με συναίσθηση της δυσκολίας της οικονομικής κρίσης, έχουν προειδοποιήσει με κάθε τρόπο  για την κατάσταση αυτή το Υπουργείο Υγείας από την αρχή του έτους. Έχουμε καταθέσει σειρά προτάσεων για την αντιμετώπιση της. 
Η ευθύνη όμως για την εξεύρεση λύσης ανήκει στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που έως τώρα έχει αντιμετωπίσει τους φορείς, αδιάκριτα του έργου τους, με ψευδείς υποσχέσεις και συκοφάντηση.
Ως διοίκηση του φορέα, εργαζόμενοι, λήπτες των υπηρεσιών και συγγενείς των ασθενών, σας καλούμε να συμπαρασταθείτε στον αγώνα μας για τη συνέχιση της λειτουργίας της Κινητής Μονάδας στα νησιά.
Εκ μέρους της Διοίκησης της ΕΠΑΨΥ και των εργαζομένων των Κινητών Μονάδων Ψυχικής Υγείας Βορειοανατολικών και Δυτικών Κυκλάδων"

Στέλλα Παντελίδου
Επιστημονική Υπεύθυνη Κινητών Μονάδων Ψυχικής Υγείας Βορειοανατολικών και Δυτικών Κυκλάδων ΕΠΑΨΥ

 Ακολουθούν τα δύο κείμενα συμπαράστασης,
 Όποιος μπορεί ας τα στείλει εκεί που αναφέρουν.




Προς:

Τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Λυκουρέτζο
Την Υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Σκοπούλη
Την Προϊστάμενη της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας του ΥΥΚΑ κ. Κατσικάρου


Θέμα: Επιστολή διαμαρτυρίας για τον επικείμενο κίνδυνο διακοπής λειτουργίας των δομών ψυχικής υγείας της ΕΠΑΨΥ
Ενημερωθήκαμε από τη διοίκηση, τους εργαζομένους και τους λήπτες υπηρεσιών της ΕΠΑΨΥ για κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι κοινοτικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας της Ε.Π.Α.Ψ.Υ. που θέτει σε κίνδυνο τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Αναγνωρίζουμε την επιστημονική και κοινωνική προσφορά που έχουν προσφέρει όσα χρόνια δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας και σας καλούμε να πράξετε κάθε δυνατή ενέργεια για τη συνέχιση της λειτουργίας των δομών αυτών.

Υπογραφές (όνομα, ιδιότητα, διεύθυνση )






ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ / ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΠΑΨΥ



Προς: Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας, Υπουργείο Υγείας
Υπόψη Προϊσταμένης Κας Κατσικάρου Σ.
Διεύθυνση: Αριστοτέλους 19, Τ.Κ. 10187
Φαξ: 210 8229236
e-mail: dipsy@yyka.gov.gr



Κοινοποίηση:  Φαξ: 22840-22011 , 2108056921
                           e-mail: kmparos@epapsy.gr , grammateia@epapsy.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: