Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Πώς να χαρίσετε μια τράπεζα

Προχθές ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας μίλησε για τραπεζική φούσκα στην Ελλάδα και δήλωσε ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο δεν είναι βιώσιμο, επικαλούμενος εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδας και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, οι οποίες ωστόσο δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα. 
Χθες η μετοχή του Τ.Τ. είχε κατρακυλήσει κατά 30% πριν ανασταλεί η διαπραγμάτευση της μετοχής του.
Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο μπήκε στην κρίση του 2008 ως το λιγότερο εκτεθειμένο πιστωτικό ίδρυμα της Ελλάδας.
 Ήταν η μόνη τράπεζα που είχε δανείσει λιγότερα απ' όσες καταθέσεις είχε. Λιγότερα δάνεια σημαίνει λιγότερα κέρδη, αλλά και λιγότερη χασούρα τις κακές εποχές. Πέρσι το T.T. δεν είχε πρόβλημα να περάσει τα stress test της Ε.Ε., η Εurobank πάλι δεν τα κατάφερε. Τι συνέβη λοιπόν και η Εurobank είναι βιώσιμη, αλλά το Τ.Τ. όχι;
Συνέβησαν δύο πράγματα: Το πρώτο είναι ότι το Τ.Τ. αναγκάστηκε να απορροφήσει τη σκανδαλώδη "Ασπίς" του κ. Ψωμιάδη μαζί με διάφορα σαπάκια από εκεί, αλλά το δεύτερο και κυριότερο είναι ότι το Τ.Τ. κατέγραψε χασούρα συμμετέχοντας στο PSI, όπως και οι άλλες τράπεζες.
Μόνο που το Τ.Τ., σε αντίθεση με τις άλλες 4, τις ιδιωτικές τράπεζες, δεν πήρε 19 δισ. προκειμένου να καλύψει τη χασούρα. Έτσι, σήμερα η Εurobank έχει αρκετά κεφάλαια (αφού βούτηξε τα χρήματα του Δημοσίου), αλλά το Τ.Τ. όχι...
Άρα δεν έτυχε, αλλά... πέτυχε το να μην είναι βιώσιμο το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Η εκποίησή του για να σωθούν οι "καλές οι τράπεζες", οι ιδιωτικές, των κολλητών, μεθοδεύτηκε. Τα υπόλοιπα είναι αντικείμενο της Δικαιοσύνης.
Γ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: