Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Τα νέα νέα νέα.....νέα νέα μέτρα!!!

Αγώνας δρόμου ξεκινά για την κυβέρνηση που μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού θα πρέπει να εφαρμόσει όσα μέτρα έμειναν πίσω μέχρι σήμερα λόγω των εκλογών. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης πρέπει να πάρει μέτρα-σοκ ύψους τριών δισεκατομμυρίων που προβλέπονταν από τον Προϋπολογισμό του 2012 αλλά δεν είχαν υλοποιηθεί.

Επισήμως, τα μέτρα αυτά είχαν συμφωνηθεί με την τρόικα από την κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου τον Μάρτιο του 2012 προκειμένου να αντισταθμιστούν οι αποκλίσεις από τις αρχικές προβλέψεις του προϋπολογισμού και έπρεπε να έχουν εφαρμοστεί μέχρι τον Ιούνιο.

Τρία είναι τα βασικά μέτρα που καλείται να πάρει η κυβέρνηση.

Πρόκειται για την περικοπή κατά 12% των ειδικών μισθολογίων, την εξίσωση του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης και φυσικά το νέο χαράτσι στα ακίνητα.

Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς με βάση αυτά τα τρία μέτρα-φωτιά η κυβέρνηση περιμένει να εισπράξει 2,2 δις από το τέλος ακινήτων, 600 εκατ. από την εξίσωση φόρων πετρελαίου θέρμανσης-κίνησης και 205 εκατ. από το μαχαίρι στα ειδικά μισθολόγια.

Όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν ως τις 24 Ιουλίου, δηλαδή σε δεκατρείς μέρες από σήμερα, οπότε οι ελεγκτές της Τρόικα  θα επιστρέψουν στην Αθήνα για έλεγχο.

Στο υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι η υλοποίηση των τριών μέτρων, παρά τις κοινωνικές αντιδράσεις που αναμένονται, θα οδηγήσει σε μια θετική εισήγηση από την Τρόικα και στο άνοιγμα της διαπραγμάτευσης για την επιμήκυνση του ελληνικού Προγράμματος κατά δύο χρόνια όπως ζητά η κυβέρνηση.

Ο υπουργός Οικονομικών έχει δώσει ήδη εντολή να ετοιμαστούν τα ειδοποιητήρια για το τέλος ακινήτων και να έχουν αποσταλεί το αργότερο ως τις 24 Ιουλίου, κι αυτό παρότι ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί ο αριθμός των δόσεων, που είναι θέμα διαπραγμάτευσης με την Τρόικα.

Όσον αφορά την εξίσωση των φόρων κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, είναι ένα μέτρο που προβλέπεται στο Μνημόνιο και ο νόμος έχει ψηφιστεί εδώ και καιρό, και στον Προϋπολογισμό έχουν εγγραφεί τα αντίστοιχα έσοδα ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, η εξίσωση των φόρων κατανάλωσης θα οδηγήσει σε αύξηση 40% του πετρελαίου θέρμανσης, το οποίο θα φτάσει στα 1,40 ευρώ το φθινόπωρο από 1 ευρώ που ήταν πέρσι!

Και σαν να μην έφταναν αυτά, το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να προχωρήσει εδώ και τώρα στην μεσοσταθμική περικοπή κατά 12% των ειδικών μισθολογίων, μέτρο που θα πλήξει περίπου 195.000 δημοσίους υπαλλήλους και θα βάλει στα ταμεία 200 εκ. ευρώ το 2012 και άλλα 400 εκ. το 2013.
 Πρόκειται για δικαστικούς, πανεπιστημιακούς, ένστολους, γιατρούς του ΕΣΥ, διπλωμάτες και αρχιερείς, οι μισθοί των οποίων κυμαίνονται από 2000 έως 6500 ευρώ και κοστίζουν ετησίως 5,9 δισ. ευρώ ή το 1/3 της συνολικής μισθολογικής δαπάνης του Δημοσίου. Ωστόσο, η μείωση 12% είναι μεσοσταθμική, πράγμα που σημαίνει ότι σε ορισμένες κατηγορίες, η μείωση μπορεί να είναι μεγαλύτερη, ίσως και 20%! Και μάλιστα, οι περικοπες θα έχουν αναδρομική ισχύ.

Ωστόσο φαίνεται ότι αναζητώνται ισοδύναμα μέτρα για να μην πληγούν ακόμη περισσότερο ορισμένες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων, όπως οι ένστολοι. 
 Το είπαν ευθέως ο υπουργός των Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας την Τρίτη αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου την Δευτέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: