Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

ΣΥΡΙΖΑ: Άνοιξε ο δρόμος για την ενοποίηση με πρώτο βήμα την καμπάνια εγγραφής νέων μελών















Το πράσινο φως για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ σε έναν νέο, ενιαίο πολιτικό φορέα, που θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες και ευθύνες που γέννησαν οι τελευταίες εξελίξεις, άναψαν η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή του σχήματος και η ΚΠΕ του ΣΥΝ που συνεδρίασαν το περασμένο Σαββατοκύριακο. Ένα σημαντικό βήμα προς την ενοποίησή του που ξεκινά ευθύς αμέσως με τη διοργάνωση ανοιχτών, λαϊκών συνελεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ παντού και οι οποίες με τη σειρά τους θα μετατραπούν μέσα από την καμπάνια εγγραφής νέων μελών στα “κύτταρα” του υπό διαμόρφωση φορέα. Τον οποίο πάντως οι περισσότεροι από τους ομιλητές αποκαλούσαν νέο κόμμα. Επόμενος σταθμός είναι η Εθνική Συνδιάσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο, πιθανότατα τον Οκτώβριο. Νωρίτερα, από τις αρχές Σεπτέμβρη, θα ενταθεί η μορφοποίηση των συνελεύσεων σε οργανώσεις, θα συγκροτηθούν τοπικές και κλαδικές γραμματείες που θα στείλουν τους αντιπροσώπους τους στο “σώμα”.
Από την ίδια αίθουσα όπου είχε παρουσιάσει το εκλογικό πρόγραμμα του συνδυασμού, ο Αλέξης Τσίπρας "δανείστηκε" τη χαρακτηριστική τότε φράση "αναλαμβάνουμε την ευθύνη" για να δώσει τον τόνο των νέων καθηκόντων. "Ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ πρέπει να προχωρήσει με βήματα σταθερά αλλά γρήγορα. Σας καλώ να αναλάβουμε την ευθύνη και να προχωρήσουμε μαζί σε έναν ουσιαστικό και βαθύτατα δημοκρατικό πολιτικό διάλογο" σημείωσε προς το κλείσιμο της ομιλίας του και πρόσθεσε: "Να αναλάβουμε την ευθύνη και να υλοποιήσουμε τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ σε μια σύγχρονη, πλατιά, λαϊκή, δημοκρατική παράταξη της Αριστεράς". Με αυτήν την εισήγηση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ξεκίνησαν οι εργασίες της ΠΣΕ το Σάββατο το απόγευμα, ενώ λίγο νωρίτερα είχε ολοκληρώσει τις εργασίες της η ΚΠΕ του ΣΥΝ εγκρίνοντας τα δύο κείμενα (κοινά και για τις δύο συνεδριάσεις), την πολιτική απόφαση και τον νέο φορέα, με λίγες μόνο προσθήκες για τη συγκυρία και τα συμπεράσματα της εκλογικής μάχης.

Πλατιά συναίνεση στην ανάγκη να προχωρήσει παρακάτω ο συνδυασμός
Τόσο στην ΚΠΕ του ΣΥΝ όσο και στην ΠΣΕ του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε προβληματισμός για το αν και πότε θα διαλυθούν οι συνιστώσες ή αν θα υπάρχει παράλληλη διαδικασία και ένταξη. Με δεδομένο ότι η διαδικασία θα γίνει με “σταθερά βήματα”, χωρίς βιασμούς και εξαναγκασμούς, η συζήτηση θα συνεχιστεί μέσα στις συνελεύσεις και στην ίδια την Εθνική Συνδιάσκεψη από την οποία θα προκύψει νέο ανώτερο όργανο, το Εθνικό Συμβούλιο. Ένα όργανο που θα αποτελέσει ταυτόχρονα και την Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή του ιδρυτικού συνεδρίου του ενιαίου φορέα, που προσανατολίζεται για την άνοιξη του 2013. Ο Αλ. Τσίπρας πρότεινε στην εισήγησή του να αναλάβει επικεφαλής αυτής της Επιτροπής ο Μανώλης Γλέζος, ένα πρόσωπο που μπορεί να εγγυηθεί τη μετάβαση από το χθες στο σήμερα, όπως είπε. Την πρόταση όμως δεν αποδέχτηκε το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς ο οποίος άλλωστε διαφωνεί με τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ. Στις διαφωνίες συγκαταλέγονται επίσης ο Γιάννης Θεωνάς και η ΚΕΔΑ με επιχείρημα, ανάμεσα σε άλλα, ότι μια τέτοια αλλαγή στην ουσία τελειώνει την προοπτική ενότητας όλων των δυνάμεων της Αριστεράς.
Στις πλέον ένθερμες συνιστώσες για τον μετασχηματισμό σε ενιαίο πλουραλιστικό και πολυτασικό κόμμα συγκαταλέγονται η ΑΚΟΑ και η ΡΟΖΑ, όπως αποτυπώθηκε και στις ομιλίες των μελών της ΠΣΕ, ενώ η ΔΕΑ και το Κόκκινο, συμφωνώντας στην ανάγκη να προχωρήσει η εμβάθυνση, τάχθηκαν ενάντια στην υποχρεωτική αυτοδιάλυση των συνιστωσών. Η ΚΠΕ του ΣΥΝ, όπως προαναφέραμε, άναψε το πράσινο φως με κοινή συνισταμένη των περισσότερων, αν όχι όλων, των μελών της ότι απαιτούνται προσεκτικές κινήσεις. Στη διάρκεια του διημέρου της ΚΠΕ διατυπώθηκαν, χωρίς εντάσεις και... πάθη, επιφυλάξεις για την πορεία μετάβασης, χωρίς πάντως να κατατίθενται τροποποιήσεις στην εισήγηση για τον νέο φορέα. Στην ΠΣΕ συμμετείχαν επί της ουσίας οι δυνάμεις του Ενωτικού Κοινωνικού Μετώπου που βρίσκονται σύμφωνες ότι υπάρχει ανάγκη να προχωρήσει ο μετασχηματισμός.
Τις εισηγήσεις των κειμένων στην ΠΣΕ έκανε ο Αλέκος Καλύβης, που μαζί με τους Γ. Νικολακάκη, Π. Λάμπρου και Δημ. Τσουκαλά ήταν στην επιτροπή του κειμένου πολιτικής απόφασης. Το σχέδιο για τον ενιαίο φορέα παρουσίασε ο συντονιστής της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αθανασίου.

Δημοκρατία - συμμετοχή των μελών - δίκτυα αλληλεγγύης - υπεύθυνη και μαχητική αντιπολίτευση
Στην ΠΣΕ συμμετείχαν 175 από τα 221 μέλη, ενώ τον λόγο πήραν 90 στελέχη. Στην αίθουσα της Αθηναΐδας βρέθηκαν δεκάδες ακόμη μέλη ή φίλοι του συνδυασμού που παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τη συζήτηση για την επόμενη μέρα ενός σχήματος που από 4% εκτοξεύθηκε στο 27%.
Για την εκλογική μάχη δεκάδες ήταν οι ομιλητές που επεσήμαναν τα ταξικά χαρακτηριστικά της ψήφου που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ ενώ σχεδόν κάθε παρέμβαση είχε αναφορά στον χαρακτήρα της αντιπολίτευσης που πρέπει να ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ: Υπεύθυνη απέναντι στον λαό, μαχητική απέναντι στη μνημονιακή κυβέρνηση, με προγραμματικές προτάσεις, συγκεκριμένες απαντήσεις που θα φανερώνουν την ετοιμότητα για ανάληψη κυβερνητικών καθηκόντων.
Τα νέα προνόμια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας από το πρωτοφανές για την Αριστερά ποσοστό προκάλεσαν σχετικό προβληματισμό. Πολλές ήταν οι προτάσεις που ακούστηκαν: Ανάμεσά τους, η Ζωή Κωνσταντοπούλου (βουλευτής) πρότεινε να διατεθεί ικανός αριθμός συνεργατών ώστε να δημιουργηθούν δομές αλληλεγγύης. Η Δεσπ. Χαραλαμπίδου (βουλευτής) μίλησε για την αποζημίωση ("που επιβάλλεται να τη δίνουν όλοι οι βουλευτές στο κόμμα"), ενώ οι βουλευτές της επαρχίας να τη δίνουν σε ειδικό ταμείο για τη δουλειά της Περιφέρειας. Η Χρ. Σουλτανίδου αναρωτήθηκε αν σε συνθήκες τέτοιας επίθεσης στο Δημόσιο χρειάζεται πραγματικά ο ΣΥΡΙΖΑ όλους τους αποσπασμένους.
Σε ανάλογη κατεύθυνση, κάθετα αντίθετη στην αξιοποίηση των αποσπασμένων για τη συγκρότηση του νέου κόμματος ήταν η Νάντια Βαλαβάνη (βουλευτής). Ο Βασ. Παπακώστας είπε να διατεθούν κονδύλια από την κρατική επιχορήγηση αλλά και έμψυχο δυναμικό για τη στήριξη δικτύων αλληλεγγύης και ο Π. Λάμπρου πρότεινε η Κοινοβουλευτική Ομάδα, εκτός από τις προφανείς εξαιρέσεις, να μην έχει αστυνομικούς στην υπηρεσία της.
Σε ό,τι αφορά το νέο πολιτικό υποκείμενο, η συντριπτική πλειονότητα των ομιλητών τόνισε ότι δεν πρόκειται για παρθενογένεση, ότι υπάρχει συνέχεια, δέκα χρόνια πορείας με τα καλά της και τα κακά της. Μια πορεία που έφερε στο σημερινό αποτέλεσμα, για το οποίο οι περισσότεροι είχαν μια γλυκόπικρη γεύση: από τη μια η ραγδαία στροφή μεγάλου κομματιού της κοινωνίας που πλήττεται στον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, από την άλλη η ήττα της δεύτερης θέσης.
Η Θεανώ Φωτίου (βουλευτής) ήταν ανάμεσα σε εκείνους που επεσήμαναν την ανάγκη συγκρότησης όχι μόνο κεντρικού αλλά και ενδιάμεσων οργάνων που αποτελούν δικλίδες δημοκρατίας. Σχεδόν όλες οι τοποθετήσεις άλλωστε έδωσαν ειδικό βάρος στον στόχο της Δημοκρατίας, της συμμετοχής των μελών στη λήψη αποφάσεων, στην αυτοοργάνωση. “Το ουσιώδες είναι αν ο νέος ΣΥΡΙΖΑ θα είναι δημοκρατικός κι όχι ενιαίος” είπε η Αγγέλικα Σαπουνά (ΑΚΟΑ) υπογραμμίζοντας τη σπουδαιότητα της δημοκρατικής εμβάθυνσης.
Η πρακτική απάντηση στην ανθρωπιστική κρίση, πρωτίστως μέσα από τη συγκρότηση δικτύων αλληλεγγύης είναι η κεντρική κατεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, όπως προκύπτει από τα κείμενα αλλά και τις τοποθετήσεις των ομιλητών. Ο Αριστείδης Μπαλτάς μάλιστα πρότεινε ο νέος φορέας να οργανωθεί με όρους κινήματος: "Φτιάχνοντας ομάδες ΣΥΡΙΖΑ, δίκτυα αλληλεγγύης κατά τόπους ή κλάδους και ειδικότητες θέτουμε εκεί το θέμα του νέου φορέα, με ανοιχτές διαδικασίες όπου όποιος θέλει γίνεται μέλος, παίρνει κάρτα, δίνει συνδρομή".

Μαν. Γλέζος: Να μην αλλάξουμε το σχήμα που μας έφερε τη νίκη
Με ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συριζίτες και τις συριζίτισσες, που “αγωνίστηκαν νύχτα μέρα για αυτό το αποτέλεσμα” και που "μου έδωσαν τη δυνατότητα να είμαι μαζί σας”, ξεκίνησε την ομιλία του, αμέσως μετά τον Αλ. Τσίπρα, ο Μανώλης Γλέζος. Ξεχώρισε τρεις λόγους για την ήττα από τη Νέα Δημοκρατία, την “πρωτοφανή παρέμβαση των ξένων”, την αποχή και τις αδυναμίες του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ, στις οποίες συμπεριέλαβε ότι “εμείς οι ίδιοι δεν πιστεύαμε ολοκληρωτικά ότι μπορούσαμε να φέρουμε αυτό το αποτέλεσμα”. Ανάμεσα στα θετικά που προκύπτουν από την εκλογική μάχη ο Μαν. Γλέζος ενέταξε το γεγονός ότι “οι συνιστώσες είναι εκείνες που, παρά τη διαφορετικότητά τους, έφεραν αυτό το αποτέλεσμα”. Επίσης τη “σωστή επαφή με τον λαό”, το ότι “παύουν οι παλιές μέθοδοι με τον ρήτορα και τους χειροκροτητές”, ότι μίλησε με σαφήνεια για τον στόχο “να φέρουμε τον λαό στην εξουσία”, καθώς και ότι είναι “το μόνο κόμμα που ζητούσε την ενότητα”. “Έχει ήδη γεννηθεί το καινούριο, η καινούρια Αριστερά, η Αριστερά του λαού” συνέχισε το ιστορικό στέλεχος για να σημειώσει βεβαίως ότι υπάρχουν ακόμη κατάλοιπα από το παρελθόν που “πρέπει να τα διώξουμε”.
Ο Μαν. Γλέζος εξέφρασε και στο σώμα της Πανελλαδικής τη διαφωνία του με τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ σε ενιαίο κόμμα υποστηρίζοντας ότι “πάμε να αλλάξουμε το σχήμα που μας έφερε τη νίκη”. Χαρακτήρισε ως κύριο αντίπαλο του σχήματος “τον κομματισμό”, “την ηγεμονία του ΣΥΝ και την προσπάθεια των υπόλοιπων συνιστωσών να έρθουν στη θέση του ΣΥΝ”, ενώ αναρωτήθηκε γιατί όσοι υποστηρίζουν το ενιαίο κόμμα δεν λένε να μετατραπούν τα έντυπα, η "Αυγή", η "Εποχή" κ.λπ., σε όργανα του νέου φορέα κι όχι μονάχα της κάθε οργάνωσης.

Ο Παν. Λαφαζάνης μίλησε για μια ιστορική επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. Έθεσε ως στόχο "να σπάσουμε τον φόβο στην κοινωνία για την αντιμνημονιακή πολιτική", επισημαίνοντας ότι πρέπει να δοθούν σαφείς απαντήσεις για το αν θα έρθει η καταστροφή στην περίπτωση που η τρόικα διακόψει τη χρηματοδότηση ή αν εκδιώξουν τη χώρα από την Ευρωζώνη. "Να πάμε κόντρα στα στερεότυπα, να μην ενσωματωθούμε στα όρια των τροϊκανών παρεμβάσεων και των ευρωενωσιακών πολιτικών" είπε. Για τον νέο φορέα σημείωσε χαρακτηριστικά: "Να κάνουμε το μεγάλο άλμα, αλλά όχι στο κενό". Είπε ότι πρέπει "να διαψεύσουμε την παράδοση που θέλει τα κόμματα που προχωράνε σε μετασχηματισμούς να οδηγούνται σε συντηρητικές μετατοπίσεις", καθώς και ότι πρέπει "να μην βάλουμε το κάρο πριν από το άλογο: η συζήτηση πάει πακέτο, δεν μπορεί πρώτα να αποφασίσουμε νέο κόμμα και ύστερα την οργανωτική δομή, την ιδεολογία, τις αρχές κ.ο.κ.".
Καταληκτικά επεσήμανε ότι δεν είναι μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ η ριζοσπαστική Αριστερά: "Να πάρουμε ως δεδομένο ότι εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόροι της 17ης Ιουνίου προέρχονται από τη ριζοσπαστική και κομμουνιστική Αριστερά και να επιμείνουμε στην ενωτική πολιτική προς τις αριστερές δυνάμεις, διότι χωρίς αυτές δεν υπάρχει εναλλακτική".
"Προχωράμε στη βάση όσων έχουμε χτίσει τόσα χρόνια" ανέφερε ο Δημήτρης Παπαδημούλης και συμπλήρωσε: "Αυτόν τον ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε ο κόσμος, με τα συν του και με τα πλην του. Δεν ξεκινάμε εξ υπαρχής, χτίζουμε σε αυτό που έχουμε. Βέβαια, αν δεν αλλάξουμε, δεν είναι δεδομένο το 27%". Έτσι μίλησε για τη μετάβαση από την εποχή των συνιστωσών και του 4% στη συνισταμένη του 27%. Έδωσε προτεραιότητα στη Δημοκρατία, πρότεινε να μην είναι κανείς βουλευτής, όπως λέει η πρόταση, εξ ορισμού στο νέο όργανο που θα προκύψει από τη Συνδιάσκεψη και να είναι λιγότεροι από 50, όπως και πάλι ανέφερε η εισήγηση, από τις συνιστώσες. Σε σχέση με το αποτέλεσμα είπε πως πρόκειται για μια νίκη ενός προγράμματος, μιας πολιτικής, μιας ηγεσίας και κάλεσε τους συντρόφους που είχαν άλλη άποψη "να πούνε και μια καλή κουβέντα" για την πολιτική που επιβραβεύθηκε στις κάλπες.
Σε μια σύντομη ενημέρωση για την οργάνωση της προεκλογικής δουλειάς προχώρησε ο Γιάννης Δραγασάκης. Δήλωσε πάντως τη συμφωνία του με τον διάλογο για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι "ο σχεδιασμός πρέπει να γίνει με βάση το μέλλον" κι έτσι "δεν τίθεται θέμα επιστροφής στη σοσιαλδημοκρατία ή στα πρότυπα του υπαρκτού: χρειάζεται υπέρβαση, να οικοδομήσουμε την Αριστερά του 21ου αιώνα, με ειλικρίνεια και με έναν ΣΥΡΙΖΑ πλουραλιστικό αλλά και συμπαγή”.
Τη διαφωνία του με την άποψη ότι τώρα ωρίμασαν οι συνθήκες για τη συγκρότηση ενός ΣΥΡΙΖΑ των μελών εξέφρασε ο Θοδ. Δρίτσας λέγοντας ότι ήταν "ένα αίτημα υπερώριμο από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του". Μίλησε για την ανάγκη "να υπερβούμε τη λειτουργία μας" και υποστήριξε ότι η Δημοκρατία είναι ο μόνος τρόπος "για να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά οι φόβοι για τη λειτουργία της Κ.Ο., τον κίνδυνο αυτονόμησής της" κ.ο.κ.
Ο Ρούντι Ρινάλντι είπε ότι στρατηγικός στόχος του νέου φορέα θα πρέπει να είναι η διακυβέρνηση της χώρας, η διατήρηση της πολιτικής διακυβέρνησης απέναντι στις αφόρητες συστημικές πιέσεις που θα δεχθεί και η προώθηση αλλαγών στο πολιτικό σύστημα ώστε να ανοίξει η πορεία προς τη Δημοκρατία, την παραγωγική ανασυγκρότηση και την εθνική ανεξαρτησία: “Άμεσα, τώρα να γίνει εισβολή του λαού στον ΣΥΡΙΖΑ, με αυτοοργάνωση”.
"Τι είδους αντιπολίτευση θα ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ: Θα γίνει εναλλακτική λύση για το σύστημα ή για την κοινωνία;". Το ερώτημα έθεσε η Τασία Χριστοδουλοπούλου, που μέσα από σκληρή κριτική για τη μέχρι τώρα λειτουργία και, κυρίως, την έλλειψη δημοκρατίας κατέληξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πια κλείσει τον κύκλο του.
"Μπορούμε να πάμε παρακάτω όπως φθάσαμε ώς εδώ, να συνεχίσουμε την επιτυχημένη πορεία" ανέφερε ο Γ. Πάντζας, ενώ ο Γιάννης Μπαλάφας είπε ότι είναι "προτεραιότητα να δείχνουμε ότι θέλουμε και μπορούμε να γίνουμε κυβέρνηση". Σημείωσε επίσης ότι πρέπει "να συνεχιστεί η απεύθυνσή μας στην ιστορική Αριστερά αλλά και στον σοσιαλιστικό χώρο και την Οικολογία".
"Το αποτέλεσμα δεν έτυχε, ήταν αποτέλεσμα της παρουσίας μας στους αγώνες, της δυναμικής αντιπολίτευσης, της πρότασης για τη συνεργασία της Αριστεράς και τη συγκρότηση κυβέρνησης της Αριστεράς" ανέφερε ο Δημήτρης Στρατούλης. Για τον νέο φορέα τόνισε ότι πρέπει "να εξασφαλίσουμε τη ριζοσπαστικότητά μας, τα φυσιογνωμικά μας χαρακτηριστικά".
Από το Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο ο  Παν. Κουρουμπλής τόνισε ότι η "νέα παράταξη δεν θα πρέπει να αγνοεί την ιστορία της". Για τη δε κοινοβουλευτική δουλειά, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος άλλωστε, παράφρασε τη γνωστή ρήση του αείμνηστου Η. Ηλιού λέγοντας ότι "θα τους ταράξουμε στις εναλλακτικές προτάσεις". Ο Αλ. Μητρόπουλος αναφέρθηκε στην εκλογική ήττα, υποστηρίζοντας πως "δεν πείσαμε ότι είμαστε εμείς η φερέγγυα, προγραμματική, κυβερνητική λύση". Κι έτσι επεσήμανε: "Πρέπει να διορθώσουμε τις προγραμματικές μας ελλείψεις. Να φτιάξουμε μια ενιαία πολιτική οργάνωση εξ υπαρχής, χωρίς βαρίδια".
Στην ανάγκη αντιμετώπισης του φασιστικού κινδύνου αναφέρθηκαν αρκετοί ομιλητές. Ανάμεσά τους ο Θαν. Κούρκουλας μίλησε για τη συγκρότηση ενός μαζικού αντιφασιστικού κινήματος, με δράσεις συμβολικές και μέσα στη Βουλή από την Κ.Ο.
Ο Α. Μαρκόπουλος από τους Ριζοσπάστες και ο Στ. Καράμπελας από την ΕΔΗΚ υποστήριξαν ότι δεν πρέπει να διαλυθούν οι συνιστώσες, προτείνοντας, όπως και ο Γ. Θεωνάς, να μπουν οι σύμμαχοι του ΕΚΜ στον ΣΥΡΙΖΑ ως συνιστώσες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: