Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Νέα φοροεπιδρομή σκέφτεται η κυβέρνηση ... για έναν άνεργο και λιπόθυμο λαό!

Άνεργος 2 χρόνια έκανε μηδενική δήλωση στην εφορία και του ήρθε φόρος 124 ευρώ. 
Δεύτερη περίπτωση. Ειλικρινής φορολογούμενος ελεύθερος επαγγελματίας έβγαλε 40.000 ευρώ το 2011. Από αυτά τα 20.000 τα έδωσε στο δάνειο που έχει για να τα βγάλει πέρα από τους φόρους, την ύφεση και τα έξοδα της προηγούμενης χρονιάς. Η εφορία σύμφωνα με τους φοβερούς εξοντωτικούς νόμους του μνημονίου του ζητά 14.500 φόρο.
 Δηλαδή του ζητάνε να ζήσει με 5.500 ευρώ, γυναίκα και 2 παιδιά; Ή τον εξωθούν κανονικά και με τον νόμο που λένε στην αρρώστια και στην αυτοκτονία;
 Σε ποιόν να στείλει αυτός ο επαγγελματίας εξώδικο για εξώθηση σε φυσική εξόντωση και μαρασμό της οικογένειας του;
 Στον πρωθυπουργό; Στον Υπ. Οικονομίας;, Στο έφορο;
Ψυχρολουσία φόρων για εκατομμύρια φορολογουμένους και μαχαίρι 12% για 200.000 αμειβομένους με τα λεγόμενα ειδικά μισθολόγια φέρνει ο Αύγουστος με στόχο 3 δισ. ευρώ για τα κρατικά ταμεία και εξευμενισμό της τρόικας. 
Τα μπάνια του λαού φέτος πάνε περίπατο και αντ’ αυτών την πόρτα των φορολογουμένων θα χτυπήσει ο ταχυδρόμος με το χαράτσι στα ακίνητα προκειμένου να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία 2,2 δισ. ευρώ. 
Το δεύτερο χτύπημα θα έρθει με την εξίσωση των φόρων σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, με αποτέλεσμα κάθε λίτρο ζεστασιάς να κοστίζει από τον Οκτώβριο 1,40 ευρώ από 1 ευρώ πέρυσι. Στον προϋπολογισμό όμως θα γραφτούν έξτρα έσοδα 600 εκατ. ευρώ.
 
Το τρίτο χτύπημα αφορά περίπου 200.000 εργαζομένους που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια των οποίων οι αποδοχές σύμφωνα με το Μνημόνιο θα έπρεπε να είχαν περικοπεί από την 1η Ιουλίου κατά 12% σε μέσα επίπεδα.
  Το μέτρο δεν προχώρησε λόγω εκλογών, όπως άλλωστε και η είσπραξη του ειδικού τέλους ακινήτων η οποία θεωρητικά θα είχε ξεκινήσει από τον περασμένο Μάρτιο και τώρα ήρθε η ώρα της κρίσης.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ανακοίνωσε χθες από τις Βρυξέλλες μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να ληφθούν μέτρα 3 δισ. ευρώ.

Ράλι δύο εβδομάδων μέχρι την έλευση της τρόικας, στις 24 Ιουλίου, ξεκινά από σήμερα το υπουργείο Οικονομικών με στόχο το διάστημα αυτό να θέσει σε εφαρμογή τρία μέτρα - χαράτσι στα ακίνητα, περικοπή μισθών στα ειδικά μισθολόγια και εξίσωση των φόρων πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης - τα οποία έχουν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό, αλλά δεν έχουν υλοποιηθεί. 
Αυτό θα είναι το διαβατήριο για το άνοιγμα της στρόφιγγας των δόσεων, που θα παραμείνει κλειστή μέχρι να υπάρξει θετική εισήγηση από την τρόικα, αλλά και για τη διαπραγμάτευση της επιμήκυνσης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δύο χρόνια.
Τα δύο φορομέτρα είναι αναπόφευκτα, ενώ οι αμειβόμενοι με ειδικά μισθολόγια μπορούν να έχουν κάποιες ελπίδες ότι θα περισωθεί μέρος των αποδοχών τους ή θα τη γλιτώσουν εργαζόμενοι ορισμένων κλάδων (π. χ. ένστολοι) αν πετύχει το πρώτο πείραμα επαναδιαπραγμάτευσης στη βάση των ισοδύναμων μέτρων.
 
Τα ραβασάκια. Η «τρεχάλα» στο υπουργείο Οικονομικών είναι τόσο έντονη που σχεδιάζεται τα ειδοποιητήρια για την πληρωμή του τέλους ακινήτων να έχουν αποσταλεί έως τις 24 Ιουλίου και να βρίσκονται στα χέρια όλων των φορολογουμένων με ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου.
 Οπως έλεγε χθες στα «ΝΕΑ» κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «τα ειδοποιητήρια θα πρέπει να έχουν σταλεί στις 24 Ιουλίου ακόμα κι αν δεν έχει ξεκαθαρίσει ο αριθμός των δόσεων εξόφλησης».
Το θέμα των δόσεων εξόφλησης θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Ο νόμος ορίζει εξόφληση σε πέντε διμηνιαίες δόσεις, αλλά αυτό προϋποθέτει έναρξη πληρωμής από τον Μάρτιο. 
 Το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει συμφωνία για τη συνολική ρύθμιση των συσσωρευμένων φοροϋποχρεώσεων του δεύτερου εξαμήνου (φόρος εισοδήματος, έκτακτη εισφορά, τέλος επιτηδεύματος, ΦΑΠ 2010 και 2011 που σχεδιάζεται να αποσταλούν το φθινόπωρο) σε όσες το δυνατό περισσότερες δόσεις.
Η εξίσωση των φόρων κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης άγεται και φέρεται εδώ και χρόνια. Το μέτρο έχει περιληφθεί στο Μνημόνιο και ο νόμος έχει ψηφιστεί, αλλά επειδή αποτελεί ελληνικό φαινόμενο νόμοι να μένουν στα χαρτιά, η τρόικα θέλει να δει αποδείξεις ότι αυτή τη φορά θα υλοποιηθεί. Απαιτούνται υπουργικές αποφάσεις και εγκύκλιοι που πρέπει να εκδοθούν, ενώ παράλληλα - για λόγους κυβερνητικής πολιτικής συνέπειας - να χορηγηθεί το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης.
 
ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ. Για τη χορήγηση του επιδόματος υπάρχουν μόνο σκέψεις και όχι αποφάσεις. Να χορηγηθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, με πίστωση των αντίστοιχων ποσών στους δικαιούχους, με κριτήρια ανάλογα με τις θερμοκρασίες που επικρατούν ανά περιοχή αλλά και κοινωνικά (μονογονεϊκές οικογένειες, πολύτεκνοι, άτομα με ειδικές ανάγκες κ.λπ.).
Αν δεν δοθεί επίδομα, η επιβάρυνση θα είναι τόσο μεγάλη για κάποια νοικοκυριά ώστε στην κυβέρνηση θεωρούν πιθανή μια κοινωνική έκρηξη.
  Ηδη πέρυσι με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης στα 60 ευρώ το χιλιόλιτρο και την τιμή του στο 1 ευρώ το λίτρο, εκατομμύρια νοικοκυριά είτε έκοψαν την κατανάλωση είτε την περιόρισαν στο ελάχιστο. 
  Από τις 15 Οκτωβρίου η εξίσωση θα ανεβάσει τον φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης στα 329 ευρώ το χιλιόλιτρο και την τιμή σε 1,40 ευρώ το λίτρο, με τα σημερινά δεδομένα τιμών.
 Με άλλα λόγια, μια οικογένεια που πέρυσι δαπανούσε 1.000 ευρώ για έναν τόνο πετρέλαιο θέρμανσης, φέτος τον χειμώνα θα κληθεί να πληρώσει 1.400 ευρώ!
Στο μέτωπο των ειδικών μισθολογίων πανεπιστημιακών, δικαστικών, ενστόλων, γιατρών του ΕΣΥ, διπλωματικών υπαλλήλων και αρχιερέων, σαφές είναι ότι θα υπάρξει παζάρι.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ήδη στα χέρια της τρόικας βρίσκεται λίστα με 20 κωδικούς του προϋπολογισμού, οι περικοπές στους οποίους μπορεί να οδηγήσουν στα περιβόητα ισοδύναμα μέτρα εξοικονόμησης 200 εκατ. ευρώ.
  Οι (αντι)προτεινόμενες περικοπές αφορούν καταναλωτικές και λειτουργικές δαπάνες, «από προμήθεια έντυπου υλικού έως επιχορηγήσεις», όπως τόνιζε χθες στα «ΝΕΑ» υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος.
Το επιχείρημα της κυβέρνησης για να περισωθούν τα ειδικά μισθολόγια αφορά την ύφεση, η οποία με νέες περικοπές μισθών θα βαθύνει ακόμα περισσότερο.
Πρώτο μέλημα είναι περάσουν τα ισοδύναμα μέτρα.
  Αν απορριφθούν, ενδεχόμενο το οποίο παραμένει ενεργό, δεύτερος στόχος θα είναι να υπάρξουν μικρότερες περικοπές από 12% που προβλέπεται σε μέσα επίπεδα, ή τουλάχιστον να υπάρξουν κάποιες εξαιρέσεις με προτεραιότητα στους ενστόλους. Οι όποιες περικοπές αποφασιστούν τελικά, σαφές είναι ότι θα εφαρμοστούν από την 1η Αυγούστου.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: