Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Οι Αιγαιοπελαγίτες αψήφισαν τον φόβο

Του Άγγελου Μανταδάκη 
Οι νησιώτες του Αιγαίου με την ψήφο τους απάντησαν στον κ. Σαμαρά και τους κήρυκες του Μνημονίου που επιχείρησαν προεκλογικά να συνδέσουν την τουριστική πτώση με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ(!).
Οι Αιγαιοπελαγίτες αψήφισαν τον φόβο και έδωσαν πρωτιές και υψηλά ποσοστά στον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ και στις αντιμνημονιακές δυνάμεις.
Στον χώρο του Αιγαίου -με εξαίρεση την Κρήτη όπου ήταν πρώτος με διαφορά - ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ εξέλεξε τέσσερις βουλευτές
 τον γιατρό Γιάννη Ζερδελή στη Λέσβο, τον φυσικό και δημοτικό σύμβουλο Ρόδου Δημήτρη Γάκη στα Δωδεκάνησα, τον περιφερειακό σύμβουλο και γνωστό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Συρμαλένιο στις Κυκλάδες και τη γεωπόνο Αγνή
Καλογερή στη μονοεδρική της Σάμου
Για πολύ λίγες ψήφους -μερικές δεκάδες- έχασε την έδρα στη Χίο.
Πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ είχαμε στην όμορφη Μήλο με 34%, στην «ηφαιστειακή» Νίσυρο με 30%, στη Σίκινο με 29%, στη Σύρο - Ερμούπολη που ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε πρώτη δύναμη με 36,44% (δεκατρείς μονάδες η διαφορά του με τη Ν.Δ.), στη Γαύδο με 36,92% και στη Σκύρο με 25,85%,
Στην περιφέρεια Σάμου - Ικαρίας - Φούρνων ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε την πρωτιά και τη μοναδική έδρα που τη διεκδίκησε από τη Ν.Δ. και την είχε τον Μάιο το ΚΚΕ.
Υψηλά ποσοστά κατέγραψε το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ και σε πολλά άλλα νησιά του Αιγαίου. Η Λέρος με 28,6% έφερε στον ΣΥΡΙΖΑ τη δεύτερη θέση.
  Η Πάρος με 28.85%  ήταν πάλι πάνω από το εθνικό ποσοστό.
 Ομοίως τα μεγάλα νησιά του βόρειου και νότιου τμήματος της Δωδεκανήσου, η Κως με ποσοστό 26,45% και η Ρόδος με 22,81%.
Υψηλά ποσοστά και στην Αστυπάλαια (21,93%) αλλά και στην Κάλυμνο, στην Αντίπαρο, στην Κίμωλο.
Τη μεγαλύτερη αύξηση της εκλογικής του δύναμης ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε στα Δωδεκάνησα όπου και υπερδιπλασίασε τις ψήφους του συγκριτικά
 με τις εκλογές της 6ης Μαΐου.
Οι νησιώτες του Αιγαίου με την ψήφο τους απάντησαν στον κ. Σαμαρά και τους κήρυκες του Μνημονίου που επιχείρησαν προεκλογικά να συνδέσουν την τουριστική πτώση με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ(!).
Στην ομιλία του στη μεγάλη συγκέντρωση στη Χίο ο Αλέξης Τσίπρας, εξήγγειλε τις βασικές κατευθύνσεις για μια νησιωτική πολιτική, που θα στηρίξει την ανάπτυξη του νησιωτικού χώρου και θα αντιστοιχηθεί με τις ανάγκες των κατοίκων των νησιών που πολλές φορές η πολιτεία τους επιφυλάσσει 
την τύχη πολιτών β' κατηγορίας.
Οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού, η αντιμετώπιση του κρίσιμου προβλήματος των συγκοινωνιών (προτείνεται η δημιουργία δημόσιου φορέα ακτοπλοΐας), η ενίσχυση των υποδομών (κύρια στον τομέα της υγείας), η στήριξη παραγωγικών δραστηριοτήτων πέρα από τον τουρισμό, αποτελούν προτεραιότητες του νησιωτικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.
Προφανώς το μέλλον των νησιών μας, καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τις συνθήκες ασφάλειας και συνεργασίας στο Αιγαίο, τις σχέσεις μας με την Τουρκία. Και αυτό εντάσσεται στην εξωτερική πολιτική που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ και θα ακολουθήσει σαν κυβέρνηση, για την αποκατάσταση κλίματος εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο χώρες.


Δεν υπάρχουν σχόλια: