Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Στους φραγκολεβαντίνους ραγιάδες του μνημονίου…….


Του Αντώνη Δαβανέλου

Δεν μπορεί να επιχαίρει κανένας κάτοικος των Κυκλάδων και, πολύ περισσότερο κανένας Παριανός ή Παριανή, επειδή οι οικονομικές βόμβες ναπάλμ από την πολιτική του Μνημονίου που, μερίδα του πολιτικού προσωπικού της χώρας, συμπεριλαμβανομένων «πρωτοκλασσάτων» κυκλαδιτών υπουργών, υπέγραψε και υλοποίησε προθύμως, σκάνε η μία πίσω από την άλλη, ισοπεδώνοντας στην κυριολεξία κάθε ελπίδα ανάπτυξης, κάθε ικμάδα αισιοδοξίας και κάθε προοπτική ανάταξης της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί......................................>>>>>

Δεν έχουν περάσει παρά μόνον 2-3 μήνες, όταν έπεσε η πρώτη ταφόπλακα απένταξης από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα 2007-2013 του ΕΣΠΑ μέσω ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΑΕ, πέντε απαραίτητων έργων της Πάρου (τα δύο εκ των οποίων αφορούν σχολεία της Παροικιάς) και ήρθε να προστεθεί άλλη μια ντουζίνα δράσεων, χρηματοδοτήσεων & συλλογικών αποφάσεων που ακυρώνονται για την Πάρο, από τα 251 έργα που εκκαθαρίζονται οριστικά από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας, σύμφωνα με απόφαση του, μέχρι πρότινος και, κατά τα άλλα…..«υπουργού Ανάπτυξης» Θ. Μωραϊτη, με το σκεπτικό ότι λιμνάζουν από το 2000 μέχρι σήμερα! Και σ΄αυτή την απόφαση-σφαγείο, την οποία αποδέχθηκε αγόγγυστα και ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, τον μεγαλύτερο φόρο, πληρώνει η Παιδεία και η Πρόνοια στην Πάρο, αφού δεν χρηματοδοτείται η μελέτη του νέου Γυμνασίου Πάρου, ακυρώνεται η κατασκευή κλειστού Γυμναστηρίου στην Παροικιά, διαγράφονται επιχορηγήσεις  που προβλέπονταν στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς σε Παροικιά & Αρχίλοχο ή  επιχορηγήσεις δημιουργίας μονάδας βοήθειας στο σπίτι. Δεν γλυτώνουν ούτε προγράμματα για τον τουρισμό, αλλά ούτε και το διαδίκτυο και οι επικοινωνίες, με το πρόγραμμα προώθησης της ευρυζωνικότητας στο νησί…. Λες και λύθηκαν εν τω μεταξύ, όλα ως δια μαγείας και περίσσεψαν κάποιοι άχρηστοι κωδικοί χωρίς αντίκρυσμα!  Ένας θεός ξέρει τι θα ακολουθήσει από τις περικοπές του ΠΔΕ υπουργείων όπως, επί παραδείγματι, το Υπ. Υποδομών και Δικτύων.  

Σιγά-σιγά, ΤΑ ΞΗΛΩΝΟΥΝ ΟΛΑ!  Ό,τι αντιστοιχεί σε υπαρκτές κοινωνικές ανάγκες και βρίσκεται στη σφαίρα του δημόσιου αγαθού, αποδομείται συστηματικά. Γίνεται έμμεση πάσα στους ιδιώτες. Αυτοί που δεσμεύτηκαν με την υπογραφή της χρυσοποίκιλτης πέννας τους, παραγγέλλουν στην κοινωνία να συνυπογράψει με το αίμα της! ΠΡΟΗΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ! Προηγούνται τα χρεολύσια και οι τόκοι προς τους κερδοσκόπους από τον ανήμπορο γέροντα στο σπίτι, από το βιβλίο του μαθητή, από την αγωνία του πατέρα να βρεί μεροκάματο, από το κρυφό δάκρυ της μάνας μπροστά στον απλήρωτο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος, από τον εσωτερικό λυγμό του δασκάλου, όταν από το υστέρημά του, εξασφαλίζει διακριτικά στα παιδιά που υποσιτίζονται, μια τυρόπιτα από το κυλικείο του σχολείου, από τον ελεύθερο επαγγελματία που τον ζώνουν πιο μαύρες σκέψεις ακόμα κι απ΄ τον θάνατο του μαγαζιού του…... 

Το έγκλημα συντελείται μπροστά στα μάτια μας, έχει χαρακτήρα διαρκείας και αρκετές τοπικές κοινωνίες στη χώρα, όρθωσαν ανάστημα στις ασκούμενες πολιτικές, με ουσιαστικούς αρωγούς και αιχμή του δόρατος του Δήμους. Είτε μέσω ανάληψης δυναμικών πρωτοβουλιών διεκδίκησης των αυτονόητων, είτε διαμορφώνοντας ένα ευρύ δίκτυο ανθρωπιστικής αλληλεγγύης, τροφοδοτώντας και αξιοποιώντας όλη το εύρος της κοινωνικής διαθεσιμότητας.

 Δυστυχώς, ο Δήμος Πάρου, αποτελεί πλέον κοινή συνείδηση της τοπικής κοινωνίας, ότι δεν μπορεί να αθροιστεί σ΄ αυτές της προσπάθειες. Επέλεξε να στοιχηθεί πίσω από τις επιλογές των μέχρι πρότινος κυρίαρχων του πολιτικού συστήματος, αρνούμενος την ουσιαστική συνδρομή του στις πρωτοβουλίες της κοινωνίας, προφασιζόμενος αναρμοδιότητες, γραφειοκρατικές αγκυλώσεις της κεντρικής εξουσίας, έλλειψη πόρων και άλλα ηχηρά παρόμοια….. Δεν πίεσε δυναμικά, δεν προνόησε, δεν προετοίμασε έγκαιρα τίποτα. Διολίσθησε στην τακτική της ανέξοδης υποσχεσιολογίας, του στιγμιαίου εντυπωσιασμού μέσω της λοιδορίας κοινωνικών φορέων και, μη έχοντας συνείδηση γι αυτό που έρχεται, δεν παρέλειψε να διατείνεται αυτάρεσκα, ότι δεν δέχεται συμβουλές για το πώς προετοιμάζονται και υλοποιούνται τα….έργα  του ΕΣΠΑ! Ποντάρισε μονότονα, στα φιλοδωρήματα της υποτιθέμενης πολιτικής γενναιοδωρίας εκείνων, που εξύφαιναν την ισοπέδωση της κοινωνικής συνοχής. Αντί να είναι παραγωγός θετικών γεγονότων και  εξελίξεων στο νησί, κατάντησε να είναι απλός θεατής τετελεσμένων. Προσέφερε δηλαδή με άλλα λόγια, ανεκτίμητες υπηρεσίες στην πολιτική του Μνημονίου και τους πολιτικούς εκφραστές της, σε μια περίοδο που το νησί απαιτούσε τελείως διαφορετικά αντανακλαστικά για να αντιμετωπίσει τη λαίλαπα που ερχόταν…….

Προσωπικά, ως γονιός και ενεργός πολίτης, όπως και πολλοί παριανοί και παριανές πλέον, έχω εγκαταλείψει οριστικά την political correct συμπεριφορά, η οποία καταφέρνει να μπερδέψει το νόημα στο περιτύλιγμα, από τη στιγμή που αυτός που είναι απέναντι στις θέσεις σου, δεν επιχειρηματολογεί με παρρησία, αλλά αρέσκεται στους πολιτικούς ακροβατισμούς και τις φιοριτούρες. Στις 6 Μαϊου, η Πάρος έδωσε βροντερό πατριωτικό & δημοκρατικό μήνυμα στη ραγιάδικη συμπεριφορά των φραγκολεβαντίνων του πολιτικού δίδυμου της καταστροφής του μέλλοντος των παιδιών μας, που το μόνο πράγμα που γνωρίζουν να κάνουν καλά, είναι οι ασκήσεις «savoir vivre» και γονυκλισίας στην κ. Μέρκελ, την κ. Λαγκάρντ και τον  κ. Ράϊχενμπαχ. Θα το επαναλάβει στις 17 Ιουνίου, με τρόπο ηχηρότερο, οριστικό και αμετάκλητο και αυτή τη φορά θα περιλαμβάνει και χαμηλότερης κλίμακας αποδέκτες!...... Ας συμφιλιωθούν με την ιδέα όσο γίνεται ταχύτερα!


 από εφημερίδα "Νεα Πάρου-Αντιπάρου"

Δεν υπάρχουν σχόλια: