Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Ό,τι κι αν λένε, εμείς θα ακυρώσουμε το Μνημόνιο


Η ακύρωση του Μνημονίου από θέση κυβερνητικής ευθύνης παύει να είναι μια αντιπολιτευτική διακήρυξη. Καθίσταται επιτακτικό καθήκον

Μετά το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης της 6ης Μαΐου, οι ευθύνες που αναλογούν στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν πολλαπλασιαστεί. Το μήνυμα ανατροπής των μνημονιακών πολιτικών που σήμανε η κάλπη, αναδεικνύοντας σε δεύτερη δύναμη τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η αδυναμία συγκρότησης μιας συμμαχικής κυβέρνησης που θα συνέχιζε την εφαρμογή του Μνημονίου, όπως επιθυμούσαν διακαώς Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, οδήγησε στη προκήρυξη νέων εκλογών στις 17 Ιουνίου. Το πλαίσιο αυτό καθιστά ρητό για τη ριζοσπαστική αριστερά ότι οφείλει να απαντήσει από θέση μελλοντικής κυβερνητικής ευθύνης σε όλα τα ερωτήματα που θέτει η ελληνική κοινωνία, η οποία στενάζει από την επικρατούσα λιτότητα, και βλέπει στον ΣΥΡΙΖΑ την προοπτική της υλοποίησης της ανατροπής της υφιστάμενης αυτής πολιτικής.


Το βασικό ερώτημα που τίθεται στη νέα προεκλογική περίοδο είναι η υλοποίηση της προεκλογικής δέσμευσης για απεμπλοκή από το Μνημόνιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί προς τους Έλληνες πολίτες να τηρήσει τη λαϊκή εντολή. Ήδη, το έχει κάνει πράξη, επιχειρώντας το μπλοκάρισμα της άρσης της μετενέργειας, καλώντας την υπηρεσιακή κυβέρνηση να παγώσει το μέτρο. Το μέτρο αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο του Μνημονίου 2. Με την κίνηση αυτή, ο ΣΥΡΙΖΑ δημοσιοποίησε την πρόθεση του να ξηλώσει όλα τα μέτρα που αποδόμησαν τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα και κατεδάφισαν συλλογικές συμβάσεις, μισθούς και συντάξεις. Από ‘κει και πέρα, αν κι εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ καλεστεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, θα πράξει τα όσα έχει υποσχεθεί, με γνώμονα το συμφέρον των εργαζόμενων τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Στην «επίμαχη» συνέντευξη, ο Δραγασάκης μίλησε σαφώς για καταγγελία της σύμβασης. Είπε ότι υπάρχει η πολιτική καταγγελία μιας σύμβασης και στη συνέχεια η νομική που πρέπει να έχεις και ένα σχέδιο διαχείρισης των συνεπειών. Μάλιστα στην ερώτηση του Παπαδάκη ότι: «Άρα, κ. Δραγασάκη, θα καταγγείλετε πολιτικά και όχι νομικά την σύμβαση;», ο Δραγασάκης απάντησε «Όχι». Εξήγησε στη συνέχεια ότι υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να τα καταργήσουμε μόνοι μας, πράγματα που πριν τα καταγγείλουμε πρέπει να έχουμε σχέδιο διαχείρισης, και ούτω καθεξής. 

Η ακύρωση του Μνημονίου από θέση κυβερνητικής ευθύνης παύει να είναι μια αντιπολιτευτική διακήρυξη. Καθίσταται επιτακτικό καθήκον. Κι αυτό το καθήκον οφείλουμε να το υλοποιήσουμε, καθώς έχουμε την υποχρέωση να αλλάξουμε την πορεία της χώρας. Η ακύρωση του Μνημονίου περιλαμβάνει κινήσεις που μπορούν να γίνουν μονομερώς από τη μεριά της Ελλάδας και κινήσεις που θα προκύψουν ύστερα από διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους και τους δανειστές. Οι στιγμές που ζούμε είναι πολύ κρίσιμες και οι χειρισμοί που απαιτούνται να γίνουν πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί. Τα κυρίαρχα ΜΜΕ κάνουν ό,τι μπορούν για να διαστρεβλώσουν τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, παίζοντας και απομονώνοντας  λέξεις και διατυπώσεις των στελεχών του, προσπαθώντας με κάθε τρόπο να προκαλέσουν σύγχυση και να αλλοιώσουν τη λαϊκή εντολή που δόθηκε ήδη με το εκλογικό αποτέλεσμα της 6ης Μαΐου. Το δίλημμα που έχει τεθεί είναι ξεκάθαρο: ή θα συνεχίσουμε με την καταστροφική πολιτική του Μνημονίου ή θα προχωρήσουμε χωρίς αυτό. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει αταλάντευτα στην υλοποίηση της ακύρωσης του Μνημονίου, με τη στήριξη του ελληνικού λαού.

Left.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: