Να «παγώσουν» οι συζητήσεις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ζητά ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με επιστολή που έστειλε σήμερα στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, στην οποία αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι δρομολογούνται λύσεις που ευνοούν τους τραπεζίτες.
Ο κ. Τσίπρας τονίζει στην επιστολή του πως, «γνωρίζοντας ότι έχετε δρομολογήσει σημαντικές αποφάσεις για να στηρίξετε τους τραπεζίτες με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, λίγες μόνο ημέρες πριν εκφραστεί η βούληση του ελληνικού λαού στις κάλπες, σας ζητάμε, έστω και τώρα, να παγώσετε αυτές τις αποφάσεις» και προσθέτει ότι «θεωρούμε ότι οι προωθούμενες ρυθμίσεις, υπό το μανδύα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, διασώζουν τους τραπεζίτες».
Ειδάλλως, επισημαίνει ο κ. Τσίπρας, «τις αποφάσεις που θα λάβετε τώρα, θα τις αλλάξει ο λαός στις 6 Μαΐου».
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται στην επιστολή του αναλυτικά στο θέμα αυτό, επισημαίνοντας ότι το κόμμα του επιθυμεί ένα υγιές και σταθερό τραπεζικό σύστημα στη χώρα μας, το οποίο θα αποτελεί μοχλό ανάπτυξης -χρηματοδοτώντας την πραγματική οικονομία- και παράγοντα σταθερότητας, που ταυτόχρονα θα εξασφαλίζει ένα ευνοϊκό εργασιακό περιβάλλον για τους χιλιάδες εργαζομένους στις τράπεζες.
Κατανοούμε τη σημασία ενός επαρκώς κεφαλαιοποιημένου τραπεζικού συστήματος, αναφέρει ο κ. Τσίπρας, ιδιαίτερα σε μια περίοδο τόσο βαθιάς κρίσης, δεν μπορούμε, όμως, παρά να απορρίψουμε τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, της τρόικας και των διοικήσεων των τραπεζών για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, με τον τρόπο που προωθείται.
Δυστυχώς, υπογραμμίζει ο κ. Τσίπρας, βρισκόμαστε μπροστά σε μεθόδευση, με μοναδικό στόχο τη διάσωση των τραπεζιτών και τη μετακύλιση του κόστους διάσωσης στις πλάτες των Ελλήνων φορολογουμένων.
Αφήνει, παράλληλα, σαφείς αιχμές για έλλειψη διαφάνειας, επισημαίνοντας ότι επειδή, παρά τις προσπάθειες της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός με υπεύθυνο τρόπο, δηλαδή μέσω των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, τηρείται «σιγή ασυρμάτου» ως προς τα ζητήματα που άπτονται της χρηματοδότησης των τραπεζών με δανεικό δημόσιο χρήμα, καλεί τον κ. Παπαδήμο να απαντήσει στα παρακάτω συγκεκριμένα ερωτήματα:
1. Πόσα χρήματα και με ποιες μορφές έχουν δοθεί στις τράπεζες από το πρώτο πακέτο στήριξης των 28 δισ.
ευρώ, που είχε διαθέσει η κυβέρνηση Καραμανλή έως σήμερα;
2. Ποιες τράπεζες έχουν χρηματοδοτηθεί και με πόσα χρήματα;
3.Για ποιον λόγο η κυβέρνησή σας εξαίρεσε την Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο από τη χρηματοδότηση μέσω του ΤΧΣ (Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) και τι προβλέπει ο σχεδιασμός της για τις δύο αυτές τράπεζες;
4. Ποιοι όροι της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών έχουν αποσαφηνιστεί μέχρι σήμερα, ποιες εκκρεμότητες παραμένουν και πότε κρίνετε ότι οι όροι θα έχουν οριστικοποιηθεί;
5. Η τελευταία έκθεση του ΔΝΤ (9 Μαρτίου 2012) εκτιμά το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης στα 50 δισ.
ευρώ. Ωστόσο, το έσοδο του Δημοσίου, όταν οι τράπεζες αυτές επιστραφούν στους μετόχους τους, θα είναι 16 δισ.
ευρώ. Η διαφορά των 34 δισ. ευρώ, προφανώς θα μετακυληθεί στις πλάτες των φορολογουμένων. Ποια είναι η εκτίμηση και η απόφαση της κυβέρνησής σας για το ακάλυπτο κεφάλαιο των 34 δισ. ευρώ;
6. Επειδή, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου (PSI) δεν γίνεται καμία αναφορά για την τύχη των ασφαλιστικών ταμείων, σας ερωτώ, κύριε πρωθυπουργέ, εάν προβλέπονται πόροι για την ανακεφαλαιοποίησή τους, σε συνδυασμό με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, και, εάν ναι, με ποιους συγκεκριμένους τρόπους θα καλυφθούν οι ζημιές που υπέστησαν λόγω της συμμετοχής τους στο PSI;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου