Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις - Δεν τραβάνε με τίποτα!


Oύτε 50%, ούτε 151 έδρες ΝΔ-ΠΑΣΟΚ Τρίτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ

Οι δημοσκοπήσεις της τελευταίας εβδομάδας επιβεβαιώνουν με σαφήνεια τα εξής πολιτικά συμπεράσματα: ο δικομματισμός καταρρέει, η Αριστερά ενισχύεται και ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ (παίρνει έως και 13,5%, διαπιστώνεται ότι έχει το προβάδισμα στην “αναμέτρηση” με ΚΚΕ και εμφανίζεται στις περισσότερες έρευνες στην τρίτη θέση), η Ν.Δ. δεν παίρνει αυτοδυναμία, το ΠΑΣΟΚ δεν θα είναι πρώτο κόμμα, τα δύο μεγάλα κόμματα αθροιστικά δεν φαίνεται να πιάνουν τις 150 έδρες.
Η πολιτική εκτίμηση που προκύπτει είναι ότι η Ελλάδα πιθανότατα να αποτελέσει την πρώτη χώρα που με δημοκρατικό τρόπο -μέσω εκλογών- μπορεί να αποτινάξει το Μνημόνιο, το ΔΝΤ και τον νεοφιλελεύθερο μονόδρομο.
Επίσης, αναδεικνύεται το  πολιτικό διακύβευμα που είναι αφενός να μην πιάσουν ΠΑΣΟΚ
και ΝΔ το 50% των ψήφων, αλλά αφετέρου να μην πιάσουν και τις 150 έδρες.
Με τέτοια αποτελέσματα οι μνημονιακές δυνάμεις δεν θα έχει ούτε τη δημοκρατική νομιμοποίηση (50% των ψήφων), ούτε την κοινοβουλευτική (150 έδρες).
Αν επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα, το μήνυμα των ελληνικών εκλογών θα είναι ηχηρό και θα οδηγήσει σε αναταράξεις ίσως και πέρα από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες.
Όπως φαίνεται και από τον πίνακα, οι διαθέσεις του εκλογικού σώματος είναι παγιωμένες και τα κόμματα του Μνημονίου δεν αποτελούν κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία.
Να σημειωθεί ότι αυτές ήταν και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, δεδομένης της απαγόρευσης δημοσίευσης ερευνών κοινής γνώμης τις δύο τελευταίες εβδομάδες της προεκλογικής περιόδου. Μιας απαγόρευσης που αφήνει περιθώρια σε διαρροές και δημοσκοπική παραφιλολογία. Ίδωμεν..


πηγη


Δεν υπάρχουν σχόλια: