Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΕΛΟΣ! ΟΛΕΣ- ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ!

E-mailΕκτύπωσηPDF
ΛΗΣΤΕΙΑ 1: ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ 10% ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ!
ΛΗΣΤΕΙΑ 2: ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΟΙ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ''ΚΟΥΡΕΜΑ'' ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΤΟΥΣ ΛΟΓΩ PSI!
Σε νέα επίθεση στη συλλογική περιουσίατων εργαζομένων προβαίνει η συγκυβέρνηση του "μαύρου μετώπου", καθώς κατά την ενημέρωση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης εξήγγειλε την άμεση μείωση των
εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά 10%, για τους "συνεπείς" εργοδότες!  Ένα ακόμα μέτρο, μετά το ''κούρεμα'' των ομολόγων των Ασφαλιστικών Ταμείων λόγω PSI,  που βάζει δυναμίτη στα θεμέλια της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης και προετοιμάζει το έδαφος για νέες μειώσεις των κύριων και των επικουρικών συντάξεων.

  
Ενημερώνοντας την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για τους στόχους του υπουργείου Εργασίας το 2012, ο  Γ. Κουτρουμάνης περιέγραψε το ασφυκτικό- διαλυτικό πλαίσιο στο οποίο έχουν οδηγηθεί τα Ταμεία, και το οποίο οδηγεί αναπόφευκτα -αν δεν αλλάξει το πολιτικό σκηνικό στη χώρα- στην πλήρη διάλυση του ίδιου του ασφαλιστικού συστήματος, με τους ασφαλισμένους να χάνουν συντάξεις και κάθε άλλο κατοχυρωμένο δικαίωμά τους. 
Και παρότι αναφέρθηκε στην εκρηκτική ύφεση, την  ανεργία, τις μειώσεις στους μισθούς και την εισφοροδιαφυγή ως αιτίες για την άθλια κατάσταση  στην οποία έχουν περιέλθει τα Ταμεία,απέφυγε σκόπιμα -όπως ήταν εξάλλου αναμενόμενο- να επισημάνει τους παράγοντες εκείνους που έχουν οδηγήσει σε ύφεση την οικονομία, σε εφιαλτικα ποσοστά την ανεργία, στο πετσόκομμα των μισθών και την αχαλίνωτη εισφοροδιαφυγή. Είναι προφανές ότι όλες αυτές οι συνθήκες δεν εμφανίστηκαν ως ''φυσικό φαινόμενο''. Είναι μάλλον η ''φυσική'' απόρροια των καταστροφικών μνημονιακών πολιτικών και των εγκληματικών δικομματικών ευθυνών των για τις πολιτικές των προηγούμενων ετών.
Απέφυγε, όμως, να αναφερθεί και στο νέο έγκλημα το οποίο θα τελέσει η τρικομματική κυβέρνηση του δοτού Πρωθυπουργού Λ.Παπαδήμου σε βάρος των Ασφαλιστικών Ταμείων, το οποίο θα δώσει και τη χαριστική βολή σε αυτά και δεν είναι άλλο από το αναμενόμενο, μέσω PSI, ''κούρεμα'' των ομολόγων των Ασφαλιστικών Ταμείων, το οποίο συνιστά έγκλημα μεγαλύτερο και από αυτό του σκανδάλου των δομημένων ομολόγων (βλ. αναλυτικά ρεπορτάζ παρακάτω).
Και το γελοιότερο-τραγικότερο όλων είναι ότι παρουσίασε το ''κούρεμα'' 10% των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών σε όσους εργοδότες ειναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους  ως μέτρο για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής -κάτι σαν ομοιοπαθητική δηλαδή- !
***Αναλυτικά το ρεπορτάζ των δηλώσεων Κουτρουμάνη:
Ο Γ.Κουτρουμάνης επισήμανε μεταξύ άλλων ότι παρά τη μείωση των συνταξιοδοτικών αποδοχών και την εξασφάλιση 450 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση από τη διακοπή των συντάξεων- «μαϊμού», οισυνολικές συνταξιοδοτικές δαπάνες δεν έχουν μειωθεί, καθώς ο αριθμός των συνταξιούχων έχει αυξηθεί- και αναμένεται να αυξηθεί και τα επόμενα πέντε χρόνια, με ρυθμό 60.000-70.000 συνταξιούχους ανά έτος
Η κατάσταση, όπως υπογραμμισε,  επιδεινώνεται από την ύφεση, η οποία έχει οδηγήσει τα τελευταία χρόνια τα ασφαλιστικά ταμεία, σε απώλειες 6,7 δισ. ευρώ ανά έτος. Μόνο για το ΙΚΑ, η αύξηση της ανεργίας και η συνεπακόλουθη πτώση του μισθολογικού κόστους, έχει οδηγήσει σε συνολική απώλεια 4,2 δισ. ευρώ -με αναμονή περαιτέρω μείωσης του κόστους αυτού κατά 7,6% το 2012 σε σχέση με το 2011.
«Μία βίαιη μεταβολή των μισθών προς τα κάτω, μέσω της κατάργησης 13ου και 14ου μισθού ή της μείωσης του κατώτατου μισθού, θα οδηγούσε σε σημαντική αύξηση της ύφεσης και μείωση των εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία» παρατήρησε ο υπουργός Εργασίας.
Το τοπίο συμπληρώνεται με μια αύξηση της εισφοροδιαφυγής, καθώς «το 17% των επιχειρήσεων, το 38% των ασφαλισμένων του ΟΓΑ και το 36% των ελευθέρων επαγγελματιών, αφήνουν ακάλυπτο ασφαλιστικά, το 35% των ασφαλισμένων».
Για την αντιμετώπιση του φαινομένου το Υπουργείο προωθεί μείωση των ασφαλιστικών εισφορών έως 10% υπό μορφή rebate στο τέλος κάθε εξαμήνου, εφόσον οι επιχειρήσεις κάνουν χρήση της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας, καταβάλουν φόρους μισθωτών υπηρεσιών και εισφορών αποκλειστικά μέσω τραπεζών, και παρουσιάζουν απόλυτη συνέπεια στην καταβολή των οφειλόμενων εισφορών τους.
Ήδη η ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, μέσω καταβολής μικρών δόσεων και προεξόφληση των τρεχουσών εισφορών, αποδίδει 82 εκατ. ευρώ το μήνα και η κατάσχεση εις χείρας τρίτων που εφαρμόζεται για οφειλές κάτω του 1 εκατ. ευρώ, πρόκειται κατά τον κ. Κουτρουμάνη, να αυξήσει τα έσοδα από παλαιότερες οφειλές, κατά 100 εκατ. ευρώ το μήνα.
«Η διευκόλυνση των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την κρίση είναι αναγκαία, αλλά δεν μπορεί να γίνει εις βάρος των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων» παρατήρησε ο υπουργός Εργασίας.
Παράλληλα, δεσμεύτηκε για σκληρές διαπραγματεύσεις με τους προμηθευτές των ασφαλιστικών ταμείων, προκειμένου να επιτευχθούν εκπτώσεις, τονίζοντας πως «η περίοδος που τα ταμεία πλήρωναν χωρίς να ελέγχουν και να ελέγχονται, έχει περάσει. Ο ΕΟΠΠΥ έχει τον πρώτο λόγο στη διαπραγμάτευση για τις υπηρεσίες υγείας.»
Σχετικά πάντως, με τη χρηματοδότηση των Ταμείων από το κράτος, ο κ. Κουτρουμάνης υπογράμμισε πως το κράτος εμφανίζεται πέραν του δέοντος συνεπές στις υποχρεώσεις του προς τα ασφαλιστικά ταμεία, δίνοντας 12 δισ. ευρώ περισσότερα από όσα όφειλε.
Τέλος, σημείωσε πως στόχος του υπουργείου είναι να έχουν ρυθμιστεί και αποδοθεί όλες οι οφειλές και εκκρεμότητες του ΟΠΑΔ μέχρι το τέλος Μαρτίου.
«Κούρεμα δεν υπάρχει- αλλά διαπραγμάτευση, προκειμένου να υπάρξει έκπτωση στις συγκεκριμένες δαπάνες» κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: