Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων
Πάρου-Αντιπάρου
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ανακοινώθηκαν τα ποσοστά ανεργίας στη χώρα μας, από την Εurostat. Σύμφωνα με αυτά, η ανεργία στη χώρα μας για τον Οκτώβριο του 2011, έφτασε το 19,2%.
Τα ποσοστά της ανεργίας στη χώρα μας είναι πολύ μεγαλύτερα από τα επίσημα, γιατί:
Οι λεγόμενοι «κρυφοί άνεργοι», δηλαδή περίπου 150.000 άνεργοι για περισσότερα από 2-3 χρόνια, δεν καταγράφονται πουθενά, γιατί δεν πιστεύουν ότι αυτό θα τους βοηθήσει σε οτιδήποτε.
Περισσότεροι από 100.000 χιλιάδες άνεργοι που είναι ενταγμένοι σε προγράμματα του ΟΑΕΔ δεν θεωρούνται κατά τη διάρκειά τους στατιστικά άνεργοι, αφού τους αφαιρείται η κάρτα ανεργίας.
Αυτοί, που εργάζονται έστω και μια ώρα την εβδομάδα πριν την στατιστική καταγραφή, δεν καταγράφονται ως άνεργοι.
Η πραγματική ανεργία στη χώρα μας σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ είχε ξεπεράσει στα τέλη του 2011 το 22% (1.200.000 ανέργους) και θα κινηθεί μέσα στο 2012 προς το 26% (1.500.000 ανέργους) με κύρια θύματα τους νέους και τις γυναίκες.
Λιγότεροι από το 40% των ανέργων παίρνουν μόνο για 12 μήνες το χαμηλότερο επίδομα ανεργίας σε όλη την Ευρώπη, δηλαδή 57% του κατώτερου μισθού (454 ευρώ μηνιαία) κατά παράβαση ακόμα και του νόμου 2224/94, που αναφέρει ότι το επίδομα ανεργίας δεν μπορεί να υπολείπεται του 66,33% του κατώτερου μισθού.
Οι αυτοαπασχολούμενοι, εάν κλείσουν τη δουλειά τους, και περάσουν σε κατάσταση
ανεργίας, δεν δικαιούνται επίδομα ανεργίας, γιατί δεν ανήκουν στη μισθωτή εργασία.
Παρά την απελπιστική κατάσταση των ανέργων η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με την τρόικα ότι το 2012 θα περικόψει από τα επιδόματα ανεργίας 500 εκατομμύρια ευρώ με το συνδυασμό της παροχής τους με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Αυτό είναι αντισυνταγματικό και παράνομο, αφού αυτή η παροχή δεν είναι προνοιακή αλλά ατομική - ανταποδοτική και δίνεται έναντι των εισφορών που έχουν κατατεθεί στον ΟΑΕΔ από τον εργαζόμενο και τον εργοδότη του.
Οι οικονομικές επιπτώσεις, η ανέχεια, ο κοινωνικός αποκλεισμός, οι ψυχολογικές καταπτώσεις, οι αυτοκτονίες είναι οι συνέπειες για τους ανέργους.
Σ’ αυτές προστίθεται τελευταία η τάση νέων ανθρώπων, κυρίως πτυχιούχων και μεταπτυχιακών, να μεταναστεύουν για δουλειά στο εξωτερικό, που ήδη στα δύο περίπου χρόνια του μνημονίου εκτιμάται ότι έφτασαν τους 150.000. Το γεγονός αυτό, πέραν των άλλων κοινωνικών συνεπειών, στερεί τη χώρα από επιστημονικό δυναμικό, ιδιαίτερα χρήσιμο για την παραγωγική ανασυγκρότησή της.
Κανείς άνεργος χωρίς επίδομα ανεργίας και χωρίς ασφάλιση.
Μέτρα ουσιαστικής οικονομικής και κοινωνικής στήριξης των ανέργων.
- Αύξηση και χρονική επιμήκυνση της χορήγησης των επιδομάτων ανεργίας.
Το επίδομα ανεργίας να είναι το 80% του τελευταίου μισθού πριν την απόλυση, όπως αυτός καθορίζεται από την οικεία και ισχύουσα συλλογική σύμβαση και να χορηγείται για όλο το διάστημα της ανεργίας.
- Πλήρη ασφάλιση των ανέργων για σύνταξη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλο το διάστημα της ανεργίας τους.
- Θέσπιση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος αξιοπρεπούς διαβίωσης που αφορά όχι μόνο τους ανέργους αλλά και τους φτωχούς, τους αστέγους και τους πολίτες με αναπηρίες.
- Χορήγηση ειδικού βοηθήματος ανεργίας στο ύψος της σύνταξης του ΟΓΑ στους νέους ανέργους που δεν βρίσκουν εργασία ανάλογη με τα προσόντα τους εντός διμήνου από την εγγραφή τους στις λίστες ανέργων του ΟΑΕΔ.
- Προώθηση ειδικών μέτρων στήριξης των μακροχρόνια ανέργων και των ανέργων άνω των 50 ετών.
- Διασφάλιση της δυνατότητας εγγραφής, χωρίς τις ισχύουσες απαγορευτικές γραφειοκρατικές διαδικασίες, στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ και χορήγησης του επιδόματος ανεργίας στους μετανάστες.
- Δυνατότητα εγγραφής στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ και χορήγησης επιδόματος ανεργίας, ίσου με το 80% του κατώτερου εγγυημένου βασικού μισθού, στους αυτοαπασχολούμενους, που λόγω οικονομικών δυσκολιών αναγκάστηκαν να σταματήσουν την επαγγελματική δραστηριότητά τους, από τη στιγμή της διακοπής της με δήλωση στην αρμόδια ΔΟΥ και για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία τους.
- Κατάργηση των ιδιωτικών γραφείων εύρεσης εργασίας.
- Χορήγηση στους ανέργους κάρτας απεριόριστων διαδρομών στα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς καθώς και εκπτωτικής πολιτιστικής κάρτας για την ψυχαγωγία τους.
- Αναστολή καθόλη τη διάρκεια της ανεργίας της πληρωμής δόσεων στεγαστικών και άλλων δανείων, που έχει συνάψει ο άνεργος.
καθώς και απαλλαγή τους με τη συνδρομή του κράτους του 50% των λογαριασμών τους για υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και όλων των φορολογικών χαρατσιών που επιβλήθηκαν πρόσφατα.
- Απαγόρευση πλειστηριασμού και κατάσχεσης για την πρώτη κατοικία, που ανήκει κατά κυριότητα στον άνεργο, καθ’ όλη τη διάρκεια της ανεργίας.
- Απαγόρευση διακοπής του νερού, του σταθερού τηλεφώνου και του ηλεκτρισμού στους ανέργους που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς του νερού, του τηλεφώνου και του ηλεκτρικού ρεύματος.
- Απαλλαγή των ανέργων από τα δημοτικά τέλη.
- Επιδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του 100% του ενοικίου, που καταβάλλουν οι άνεργοι για την κύρια κατοικία τους, καθόλη τη διάρκεια της ανεργίας τους.
- Ουσιαστική αύξηση των Δημοσίων δαπανών για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και για την προστασία των ανέργων από έσοδα και πόρους, που θα προέλθουν από την διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, από μία δίκαιη φορολογική μεταρρύθμιση και από τη μείωση των στρατιωτικών δαπανών.
Αγωνιζόμαστε επίσης για:
- Ανασυγκροτημένο, ενιαίο και δημόσιο ΟΑΕΔ, ως βασικό εργαλείο για τον επανασχεδιασμό και την προώθηση πολιτικών στήριξης και αύξησης της πλήρους και σταθερής εργασίας και των ανέργων.
- Τριμερή χρηματοδότηση του ΟΑΕΔ εκτός από τους εργαζόμενους και τους εργοδότες και από το κράτος.
- Προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ που θα στηρίζουν την πλήρη, σταθερή και ασφαλισμένη εργασία και όχι, όπως μέχρι σήμερα, τη γενικευμένη επιδότηση των εργοδοτών για τη δημιουργία ελαστικών και επισφαλών θέσεων εργασίας.
Πάρος 2-2-2010
Το Δ.Σ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου