Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

"Στα πρόθυρα της χρεοκοπίας η Ελλάδα", γράφει ο ξένος Τύπος...

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Λουκά Παπαδήμου ότι η διαπραγμάτευση για το PSI παραμένει ανοικτή και την αισιοδοξία του Ευάγγελου Βενιζέλου ότι θα βρεθεί λύση με τους ιδιώτες πιστωτές για το "κούρεμα" του χρέους, τα ξένα μέσα ενημέρωσης εκτιμούν ότι η αναστολή των διαπραγματεύσεών του IIF με την Ελλάδα συνιστά ένα βήμα πριν την χρεοκοπία.
Η Ελλάδα ίσως γίνει η πρώτη ανεπτυγμένη χώρα για πάνω από 60 χρόνια που θα χρεοκοπήσει πλήρως, αναφέρει δημοσίευμα των Fianancial Times.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμπεραίνει ότι οι απώλειες των κατόχων ελληνικών ομολόγων θα πρέπει να αυξηθούν περαιτέρω, ειδάλλως η βοήθεια>>>


των €130 δις  προς την Ελλάδα δεν θα είναι αρκετή, επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα. Κάτω από αυτές τις περιστάσεις, οι συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της διεκόπησαν με σκοπό την εξέταση του οφέλους της εθελοντικής συμμετοχής στην όλη διαδικασία, όπως δήλωσαν οι Τσαρλς Νταλάρα - διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου – και ο Ζαν Λεμιέρ – στέλεχος της BNP Paribas – οι οποίοι διαπραγματεύονται εκ μέρους των τραπεζών κι άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Τα χρονικά περιθώρια είναι εξαιρετικά στενά, καθώς στις 20 Μαρτίου λήγει τριετές ομόλογο ύψους €14,4 δις και το οποίο θέλουν να εντάξουν στη συμφωνία του PSI. Αν δεν συμβεί αυτό, η Ελλάδα θα πρέπει να αναζητήσει επιπλέον οικονομική βοήθεια ώστε να μην βρεθεί σε αδυναμία πληρωμής και υποχρεωθεί σε άτακτη χρεοκοπία, υπογραμμίζουν οι Financial Times.

Παρόμοιος είναι ο τίτλος της Guardian που γράφει ότι πλησιάζει απειλητικά ο κίνδυνος της ελληνικής χρεοκοπίας.
H εφημερίδα σημειώνει ότι η ΑΘήνα προειδοποιεί για "καταστροφικές επιπτώσεις" για την Ελλάδα και την ευρωζώνη εάν δεν βρεθεί λύση στο κούρεμα του χρέους.

Οι New York Times εκτιμούν ότι η είδηση της διακοπής των επαφών Ελλάδας-IFF είναι εξ΄ίσου σημαντική με την είδηση για τις υποβαθμίσεις των εννέα χωρών της ευρωζώνης απο τον οίκο αξιολόγησης S&P.
Τα χθεσινά γεγονότα επιβεβαιώνουν ότι μετά από τρία χρόνια ευρωπαϊκής κρίσης δεν υπάρχει ακόμη φως στην άκρη του τούνελ, σχολιάζει η αμερικανική εφημερίδα.

Η Wall Street Journal επισημαίνει ότι η διακοπή των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας-IFF αυξάνει τις πιθανότητες μεγαλύτερων απωκειών για τους ιδιώτες επενδυτές των ελληνικών ομολόγων.
Η ρήξη αποδεικύει -σύμφωνα με την εφημερίδα - πως μια μικρή χώρα που βρέθηκε στο επίκεντρο της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη απειλεί να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των αγορών και για τις 17 χώρες του κλαμπ.

Der Standard με τίτλο «Κερδοσκοπία με τα προβλήματα της Ελλάδας» αναφέρεται στις δυσκολίες των διαπραγματεύσεων για τη διαγραφή χρέους, δυσκολίες που είναι προς το συμφέρον των κερδοσκόπων, όπως σχολιάζεται. Κι αυτό γιατί δεν τους συμφέρει η διαγραφή χρέους, μια και αν η χώρα χρεοκοπήσει, θα αποκομίσουν κέρδη από τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS).
Από χθες πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι είναι πιθανή η χρεοκοπία της Ελλάδας, αναφέρει το δημοσίευμα, καθώς διακόπηκαν οι συνομιλίες μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και του ΙΙF.
Μεγαλύτερο εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις θεωρείται η επιμονή του IIF σε 30 μεγάλους πιστωτές και όχι σε μικρότερους επενδυτές και hedge funds, ενώ συγχρόνως εμμένει στη συμμετοχή και του δημόσιου τομέα στο σχέδιο της διαγραφής χρέους, αναφέρει, μεταξύ άλλων, το δημοσίευμα.

Η Il Sole 24 Ore σε άρθρο της με τίτλο: «Αλτ στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και τραπεζών», σχολιάζει τη διακοπή των εν λόγω διαπραγματεύσεων ως «κακή είδηση για την τεχνική κυβέρνηση του Λ.Παπαδήμου που αγωνίζεται για τη διάσωση της Ελλάδας από τη χρεοκοπία», επισημαίνοντας πως η διακοπή των διαπραγματεύσεων θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τη χορήγηση του δεύτερου πακέτου βοήθειας ύψους 130 δις ευρώ για τη χώρα καθώς και ότι η «κατάσταση είναι άκρως τεταμένη».

Η Corriere della Sera υπό τον τίτλο: «Καμία συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές. Και τώρα η Αθήνα διακινδυνεύει τη χρεοκοπία» σχολιάζει πως «δεν υπάρχει πλέον ανακωχή στην κρίση χρέους της ευρωζώνης» (γίνεται αναφορά στην υποβάθμιση ευρωπαϊκών χωρών από τoν Standard&Poor’s) ενώ «επικρατεί συναγερμός για τους επενδυτές λόγω και της αιφνιδιαστικής διακοπής των διαπραγματεύσεων.
Η μη αναμενόμενη εμπλοκή επιδεινώνει την κατάσταση για την Ελλάδα και επαναφέρει το φάντασμα της άτακτης χρεοκοπίας τον Μάρτιο, όταν η Αθήνα θα πρέπει να καταβάλλει 14.5 δις».
«Το στοίχημα της Ελλάδας, ωστόσο, δεν είναι αποκλειστικά δημοσιονομικό: η πραγματική πρόκληση για την Αθήνα είναι να επιτύχει την ανάπτυξη της οικονομίας ανακτώντας τη χαμένη ανταγωνιστικότητα (με την υποτίμηση της δραχμής) μετά την είσοδό της στο ενιαίο νόμισμα», καταλήγει το δημοσίευμα.

Σε εκτενές της άρθρο η La Stampa, με τίτλο: «Ελλάδα: διακοπή διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες. Η Αθήνα ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία. Χωρίς συμφωνία καμία βοήθεια από της Ε.Ε., το Δ.Ν.Τ και την Ε.Κ.Τ.» υπογραμμίζεται: «Τα δραστικά μέτρα που υιοθετήθηκαν έως τώρα δεν αποδείχθηκαν επαρκή για να βάλουν σε τάξη τα δημοσιονομικά της χώρας. Η μέση τάξη έχει εξαφανιστεί: έξι στις δέκα οικογένειες δεν μπορούν πλέον να αποπληρώσουν δάνεια και φόρους».
«Το φάντασμα της ελληνικής χρεοκοπίας πλανάται πάλι αίφνης και τρομάζει την Ευρώπη» σημειώνεται στο δημοσίευμα στο οποίο παρατίθενται στοιχεία για την διακοπή των διαπραγματεύσεων.
Στην Ελλάδα, «γίνεται προσπάθεια αποδραματοποίησης της κατάστασης», ωστόσο « η πολιτική ένταση παραμένει ιδιαίτερα υψηλή» (γίνεται αναφορά στις διακομματικές τριβές και στην ανάδειξη νέας ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ).
«Ο Λ. Παπαδήμος είναι αναγκασμένος να κυβερνά με δυσκολίες, αντιμετωπίζοντας την πίεση μιας ευρείας, αλλά αδύναμης πλειοψηφίας, αλλά και τον ασφυκτικό κλοιό της τρόικας που θα επισκεφθεί την ελληνική πρωτεύουσα την επόμενη εβδομάδα και –καθώς όλοι φοβούνται- θα ζητήσει περαιτέρω μέτρα ώστε να αποδεσμευθεί η διεθνής οικονομική βοήθεια. Η επιβολή νέων μέτρων θα αντιμετωπίσει τη σθεναρή αντίσταση των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση», σχολιάζεται στο άρθρο.
Ο δημοσιογράφος προβαίνει σε καταγραφή της κατάστασης στην Ελλάδα κατόπιν των περικοπών στους μισθούς του δημόσιου τομέα, της αύξησης του ΦΠΑ, της εφαρμογής του μέτρου της εφεδρείας, της επιβολής του φόρου ακίνητης περιουσίας και υπογραμμίζει: «το αποτέλεσμα (όλων αυτών των μέτρων) ήταν να γονατίσει η χώρα» (γίνονται αναφορές στο υψηλό ποσοστό ανεργίας και στις τεράστιες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές οικογένειες).

Η Financial Times Deutschland σημειώνει ότι «Η Ελλάδα πάνω από ένα χρόνο δεν έχει βγει στις αγορές και συντηρείται από τη βοήθεια της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. (...) η διεθνής κοινότητα, για την αποφυγή του κραχ της ευρωζώνης, χορήγησε πόρους ίσους με τα δύο τρίτα του χρέους της χώρας, δίχως να επιτύχει σημαντικά αποτελέσματα.
Ο κίνδυνος τώρα είναι να τιναχθούν τα πάντα στον αέρα μετά την εμπλοκή των διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες. Τις επόμενες ώρες τα ενδιαφερόμενα μέρη θα προσπαθήσουν για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων, κάτι που ευχήθηκε και το Δ.Ν.Τ.
Ωστόσο, πολλοί ευρωπαίοι αξιωματούχοι προετοιμάζονται ήδη για το πιο δραματικό σενάριο: η αξιοπιστία της κυβέρνησης Monti και οι ισπανικές εκλογές έχουν μειώσει τον κίνδυνο εξάπλωσης της κρίσης στην Ευρώπη. Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι η Ελλάδα μπορεί να εξέλθει από το ευρώ χωρίς υπερβολικές ζημίες για την υπόλοιπη Ευρώπη. Καλή τύχη».

Οι Times σε άρθρο του Philip Pangalou, με τίτλο ‘Clock is ticking on Greece deal as euro exit fears grow’ επισημαίνει ότι η Ελλάδα, μετά την διακοπή των συζητήσεων για το PSI, βρίσκεται πλέον μπροστά στην έξοδο από το ευρώ.
Οι δυσκολίες που παρουσιάζονται για το κλείσιμο της συμφωνίας, σε συνδυασμό με την αργή εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων οδηγούν την Ελλάδα σε έξοδο από την Ευρωζώνη πράγμα που θα έχει καταστροφικές συνέπειες για όλη την Ευρωζώνη, σημειώνεται χαρακτηριστικά στο άρθρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: