«Default» της Ελλάδας τον Μάρτιο, καθώς το «κούρεμα» του χρέους θα ξεπεράσει κατά πολύ το 50% και θα επιβληθεί δια νόμου στους πιστωτές, περιμένει η διεθνής αγορά ομολόγων.
Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Καψής, επιβεβαίωσε μιλώντας στο Mega ότι το «κούρεμα» θα ξεπεράσει το συμφωνημένο ποσοστό ονομαστικής μείωσης του χρέους κατά 50%, αν και απέφυγε να διευκρινίσει περισσότερα, ενώ η εξέλιξη της διαπραγμάτευσης για το PSI ήταν το κεντρικό θέμα σύσκεψης στο Μαξίμου, με συμμετοχή του πρωθυπουργού,
Λ. Παπαδήμου, και των υπουργών του οικονομικού επιτελείου.Η εξέλιξη των συζητήσεων για το PSI είναι μεν θετική, καθώς οι πιστωτές εμφανίζονται για πρώτη φορά έτοιμοι να αποδεχθούν απώλειες άνω του 50%, όπως αποκάλυψαν χθες οι «Financial Times», όμως οι παράγοντες της διεθνούς αγοράς ομολόγων εκτιμούν ότι το «κούρεμα» δεν θα γίνει σε εθελοντική βάση και η Ελλάδα θα περάσει σε κατηγορία «default» (και όχι «selective default», όπως σχεδιαζόταν αρχικά).
Αυτό θα οδηγήσει στην ενεργοποίηση των παραγώγων συμβολαίων ασφάλισης έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας, των γνωστών CDS, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι η πρώτη ελεγχόμενη χρεοκοπία στην Ευρωζώνη («ελεγχόμενη», στο βαθμό που θα συνεχισθεί η χρηματοδοτική στήριξη της Ελλάδας με διεθνή δάνεια και η χώρα θα παραμείνει στο ευρώ) θα επιταχύνει τη φυγή κεφαλαίων από άλλες «ευαίσθητες» αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης, όπως την ιταλική και την ισπανική, με απρόβλεπτες συνέπειες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η UBS, σε τελευταία ανάλυσή της για τις προοπτικές των αγορών το 2012, θεωρεί το «default» της Ελλάδας μέσα στον Μάρτιο ως την πιθανότερη εξέλιξη του PSI, κατατάσσοντας μάλιστα αυτή την αναμενόμενη εξέλιξη σε μια από τις σοβαρότερες πηγές κινδύνων για τους επενδυτές μέσα στο 2012.
Πάντως, υπάρχει η εκτίμηση ότι οι μεγάλες τράπεζες δεν βλέπουν με… κακό μάτι αυτές τις εξελίξεις, αφού θα διατηρήσουν την αξία τους τα CDS, ενώ η πίεση που θα εκδηλωθεί στις πολιτικές ηγεσίες και την ΕΚΤ για άμεσα μέτρα προστασίας των αγορών είναι πολύ πιθανό ότι θα «ξεκλειδώσει το σεντούκι» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υποχρεώνοντάς την να προχωρήσει σε μαζικές αγορές ομολόγων των αδύναμων οικονομιών της Ευρωζώνης, κάτι που οι περισσότεροι τραπεζίτες διεθνώς βλέπουν ως μοναδική διέξοδο βραχυπρόθεσμα από την κρίση χρέους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το βασικό σενάριο για το PSI προβλέπει ότι τα νέα ομόλογα θα εκδοθούν με βάση το αγγλικό δίκαιο και οι πιστωτές θα έχουν τα ίδια ακριβώς δικαιώματα με το EFSF, κάτι που αποκλείει νέα «κουρέματα» στο μέλλον, ή μετατροπή του χρέους σε δραχμές. Για το επιτόκιο των νέων ομολόγων, που θα ανταλλαγούν με τα παλαιά, πέρασε τελικά η «γραμμή» του ΔΝΤ και αυτό δεν θα υπερβεί το 5%. Αυτό σημαίνει ότι, σε όρους καθαρής παρούσας αξίας, οι πιστωτές θα υποστούν απώλειες άνω του 60%, δηλαδή πολύ μεγαλύτερες από το ονομαστικό «κούρεμα» κατά 50%, που συμφωνήθηκε στις 26 Οκτωβρίου.
Όμως, αυτή η συμφωνία δεν σημαίνει ότι θα οδηγήσει αυτόματα σε υψηλή συμμετοχή των πιστωτών στη διαδικασία ανταλλαγής. Το ποσοστό των πιστωτών που αναμένεται να δεχθούν «κούρεμα» πάνω από 60% εκτιμάται ότι δεν θα ξεπεράσει το 60%, καθώς υπάρχουν πολλές κατηγορίες πιστωτών, που θα θελήσουν να πληρωθούν στο ακέραιο (π.χ. οι κάτοχοι ομολόγων που λήγουν φέτος) ή να οδηγηθεί η Ελλάδα σε «default», για να αποζημιωθούν μέσω των CDS. Έτσι, η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να προχωρήσει σε αναγκαστικό «κούρεμα» με νομοθετική ρύθμιση για εισαγωγή ρητρών συλλογικής δράσης (CAC’s), κάτι που οδηγεί σε «default», αφού η διαδικασία θα πάψει να είναι εθελοντική.
Το μεγάλο αίνιγμα, σε αυτή την περίπτωση, είναι πώς θα αντιμετωπισθεί η ΕΚΤ, που θα πρέπει να υποστεί «κούρεμα», όπως και οι ιδιώτες πιστωτές, για τα ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 50 δισ. ευρώ, που έχει αγοράσει σε «χτυπημένες» τιμές, με έκπτωση της τάξεως του 35%. Η ζημιά για την ΕΚΤ δεν θα είναι μεγάλη, αφού απέκτησε τα ομόλογα σε χαμηλές τιμές, όμως θα έχει σημαντικό συμβολισμό. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, για να «χρυσωθεί το χάπι» του «κουρέματος» της ΕΚΤ δεν αποκλείεται να πληρωθεί στο ακέραιο το ομόλογο των 15 δισ. ευρώ, που λήγει στις 20 Μαρτίου και το οποίο σε πολύ μεγάλο ποσοστό φέρεται να έχει συγκεντρωθεί από την κεντρική τράπεζα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου