Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Χαμηλότερο κατώτατο μισθό απαιτεί η τρόικα

Πετρόπουλος Α.

Ραγδαία μείωση των μισθών, ακόμα και των κατώτατων, πλήρη επικράτηση των ατομικών συμβάσεων, μείωση του μη μισθολογικού κόστους (δηλαδή ελάφρυνση των εργοδοτικών εισφορών) και περαιτέρω αύξηση της ελαστικότητας στις εργασιακές σχέσεις περιλαμβάνει το πακέτο των ελεγκτών της τρόικας που αύριο θα συνταντηθεί με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Οι τροϊκανοί, σε μια περίοδο που γενικεύεται η επίθεση στους μισθούς σε δημόσιο (νέο μισθολόγιο με μειώσεις 40%) και ιδιωτικό τομέα (μειώσεις 15% - 35% επιβάλλουν οι τραπεζίτες, ενώ η μέση μείωση των μισθών στους άλλους κλάδους υπολογίζεται στο 25%) αξιολογούν ως εμπόδιο για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας τον... ακριβό κατώτατο μισθό των
751 ευρώ (μεικτά). Παράλληλα, απαιτούν ελάφρυνση του μη μισθολογικού κόστους, δηλαδή μείωση των εργοδοτικών εισφορών, σε μια περίοδο που η εισφοροδιαφυγή εκτιμαται στα 9 δισ. ευρώ και η εκτόξευση της ανεργίας μειώνει ακόμα πιο δραματικά τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων κατά 4,5 δισ. τον χρόνο, σύμφωνα και με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας.

Οι τροϊκανοί που έχουν χαρακτηρίσει "λάθος" την υπογραφή τριετούς ΣΣΕ που προβλέπει αυξήσεις στα όρια του ευρωπληθωρισμού για το 2012 (1,7%) ζητούν ουσιαστικά την κατάργησή της (!) έχοντας συστήσει από τον περασμένο Οκτώβριο να ξεκινήσει διάλογος με πρωτοβουλία του υπουργείου ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους. Οπως εκτιμούν, οι κατώτατοι μισθοί στον ιδιωτικό τομεά θα πρέπει να διαμορφωθούν στα επίπεδα χωρών που αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα με την Ελλάδα, προκειμένου να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Με άλλα λόγια, ζητούν ο κατώτατος μισθός να πέσει στα επίπεδα του αντίστοιχου της Πορτογαλίας, δηλαδή στα 450 ευρώ καθαρά.



Τράπεζες: 15% - 35% μείωση μισθών και 4ήμερη εργασία



Οπως σημειώσαμε, γενικεύεται η επίθεση στους μισθούς και τα εργασιακά δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων, όπως έδειξε και το πρόσφατο τελεσίγραφο της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς για μειώσεις μισθών στο προσωπικό που θα φθάσει το 20% και μεσοσταθμικά (για το σύνολο του προσωπικού) το 12%. Οι τραπεζίτες επιδιώκουν μείωση των μισθών στον κλάδο κατά τουλάχιστον 25%, στοχεύοντας συνολικά να εξοικονομήσουν πόρους συνολικά 1 δισ. ευρώ, επικαλούμενες και τις απώλειες που θα επιφέρει η ανταλλαγή ομολόγων (PSI) που προβλέπει "κούρεμα" των ομολόγων κατά 50%.

Στην ίδια γραμμή μείωσης των μισθών κινούνται ήδη η Εθνική (20%), Εμπορική (10%) και Γενική (15%), ενώ σε Αγροτική και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο οι μισθοί των υπαλλήλων θα "κουρεύτηκαν" κατά 35% με την ένταξή τους στο νέο μισθολόγιο (ΔΕΚΟ). Τέλος, τις προηγούμενες ημέρες ξεκίνησε πρόγραμμα "εθελούσιας" εξόδου στη Μιλένιουμ με αποζημιώσεις που κυμαίνονται από 10 έως 30 μισθούς, ανάλογα με την προϋπηρεσία.

Η διοίκηση της Πειραιώς με έγγραφο που κοινοποίησε στο Σωματείο Εργαζομένων ζητεί τις ακόλουθες μειώσεις: α) Για εργαζόμενους που αμείβονται με μισθούς μέχρι 1.500 ευρώ η μείωση θα είναι 10%. β) Για μισθούς από 1.500 έως 3.000 ευρώ η μείωση των αποδοχών θα είναι 15%, ενώ για μισθούς άνω των 3.000 ευρώ η μείωση θα φθάσει το 20%. Για τους πλέον χαμηλόμισθους (μέχρι τα 1.500 ευρώ) εξετάζει το ενδεχόμενο γενίκευσης της 4ήμερης απασχόλησης.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: