Παρά τις περί αντιθέτου εκτιμήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, η απόφαση του Αντώνη Σαμαρά να στηρίξει μια μεταβατική κυβέρνηση υπό τον Λουκά Παπαδήμο αλλά και η αποδοχή εκ μέρους του της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου της ΕΕ δεν επηρέασαν τα εκλογικά ποσοστά της ΝΔ: Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσιάζει αυξητικές τάσεις, σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ, που βρίσκεται χαμηλότερα από τα ποσοστά μέτρησης του περασμένου Οκτωβρίου.
Κάμψη εμφανίζει και το ΚΚΕ, που φαίνεται ότι «τρομάζει» με τις ακραίες θέσεις που ενίοτε λαμβάνουν μερικά από τα στελέχη του, ενώ ίδια φαινόμενα παρατηρούνται και στον ΛΑΟΣ, που μάλλον αιτία έχουν την ενεργό συμμετοχή του στην κυβέρνηση συνεργασίας. Αντίθετα, τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ και της Δημοκρατικής Αριστεράς εκτοξεύονται ως αποτέλεσμα της εκλογικής κατάρρευσης του ΠΑΣΟΚ. Φαίνεται ότι από εδώ και πέρα η πολιτική ατζέντα κατά κύριο βρίσκεται στα χέρια του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος θα καθορίσει και την περαιτέρω συμπεριφορά του εκλογικού σώματος.
Η διαδικασία συγκρότησης της κυβέρνησης Παπαδήμου εκτόνωσε εν μέρει το εκρηκτικό κοινωνικό κλίμα που υπήρχε στη χώρα από το Σεπτέμβριο. Εξασφαλίζει έτσι, πιθανότατα, τον αναγκαίο πολιτικό χρόνο για μια προσπάθεια ανασύνθεσης του «συστημικού» πολιτικού χώρου, ο οποίος, με τη μη αναστρέψιμη συρρίκνωση του δικομματισμού, εμφανίζει τεράστιο κενό στο επίπεδο της πολιτικής διαχείρισης.
Η σχετική (δημοσκοπική) συναίνεση στο πρόσωπο Παπαδήμου δεν πρέπει επ’ ουδενί να συγχέεται με μια δομικότερη πολιτική συναίνεση, με βάθος χρόνου και με μονιμότερα χαρακτηριστικά.
Όλα τα αποκαλυπτικά για το πολιτικό σκηνικό στοιχεία τςη δημοσκόπησης με την ανάλυση του Χριστόφορου Βερναρδάκη και την παρουσίαση από τους Πάτροκλο Γεωργιάδη και Κωνσταντίνο Αγγελάκη στα "Επίκαιρα", στο τεύχος 109, που κυκλοφορεί την Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2011.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου