Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Μανώλης Γλέζος, ένας έφηβος 90 ετών!

 Συνέντευξη στη δημοσιογράφο Μαρία Δουλγέρη της "Φωνής της Πάρου" απο τον Μανώλη Γλέζο. 
  Ο επικεφαλής της Κίνησης Ενεργών Πολιτών μιλάει για τη συμμετοχή του στο Δημοτικό Συμβούλιο, για τις ρίζες του - απο τη μητέρα του - στη Πάρο, για τον αδελφό του που εκτέλεσαν οι Γερμανοί την πρωτομαγιά του 44, για θέματα που ταλαιπωρούν το νησί, για το μεταναστευτικό, το μνημόνιο, την Αριστερά, το χρέος των Γερμανών, τις προτάσεις για έξοδο απο τη κρίση.


" Μανώλης Γλέζος, ένας έφηβος 90 ετών!
«Είπα τώρα που είμαι μεγάλος να εξοφλήσω το χρέος μου…»

Απολογισμό της θητείας του, τους στόχους που δεν σταματούν, αλλά και κριτική στο έργο της Κυβέρνησης ασκεί ο Μανώλης Γλέζος, με αφορμή την αλλαγή στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου με βάση τις αρχές της παράταξής του
(Κίνηση Ενεργών Πολιτών), τη θέση του το Σώμα για περίπου 10 μήνες πήρε ο Μ. Ισηγώνης.

Ο κ. Γλέζος δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν παραιτείται, θα είναι στο πλευρό της παράταξής του και των Παριανών και εξηγεί γιατί υπέβαλε υποψηφιότητα στην Πάρο. Είναι ένα χρέος λέει, το οποίο συνοδεύεται και από έργα που ήδη είναι σε εξέλιξη.

Ο Μ. Γλέζος, ο έφηβος ενενηντάρης, που οδηγείται από το ανήσυχο πνεύμα του και την εκπληκτική τάση του για δράση, έχει το ένα του πόδι στην Πάρο και το άλλο του πόδι σε όλη τη Χώρα. Την επομένη της παραχώρησης της θέσης του στο Δημοτικό Συμβούλιο, αναχώρησε για Ξυλόκαστρο, για κομματικές του υποχρεώσεις και έπεται συνέχεια…

Κύριε Γλέζο, ποιο ήταν το κίνητρο σας να συμμετέχετε σ’ αυτό το εγχείρημα που ονομάζεται «Κίνηση Ενεργών Πολιτών»;
Η υποψηφιότητά μου, είναι η εξόφληση ενός χρέους απέναντι στη γενέθλια γη της μάνας μου και του αδελφού μου Νίκου, ο οποίος γεννήθηκε στην Πάρο, ως κοιλάρφανο παιδί. Τον Νίκο, τον οποίο εκτέλεσαν οι Γερμανοί στη διάρκεια της κατοχής. Θεώρησα λοιπόν, ότι τώρα που είμαι πια τόσο μεγάλος είμαι υποχρεωμένος ξοφλήσω αυτό το χρέος. Δέχτηκα λοιπόν το κάλεσμα να συμμετάσχω σ’ αυτή την ομάδα των αξιόλογων ανθρώπων που κατέβαλαν προσπάθειες για να δημιουργηθεί μια καινούρια αντίληψη για την Αυτοδιοίκηση, όπου για όλα κυρίαρχος είναι ο λαός. Έτσι, δημιουργήθηκε η «Κίνηση Ενεργών Πολιτών». Ταυτίστηκε λοιπόν, η επιθυμία εξόφλησης του χρέους μου, με την Κίνηση των Ενεργών Πολιτών Πάρου, που ήθελαν να εφαρμόσουν την άμεση Δημοκρατία.
Είναι σημαντικό για την Πάρο το γεγονός ότι ο λαός της τίμησε την προσπάθεια αυτή και με εξέλεξε αντιπρόσωπο. Από την αρχή καθιερώσαμε, ότι η θητεία μας θα είναι ετήσια και ως συλλογικό όργανο που είμαστε, θα εφαρμόσουμε στην πράξη την άμεση δημοκρατία. Να υπάρχει δηλαδή, μια εναλλαγή και γι’ αυτό στα τριάμισι χρόνια που είναι η θητεία αυτών των εκλογών, θα το μοιράσουμε στα τέσσερα και θ’ αναλάβει ο καθένας από περίπου 10 μήνες, με πρώτο τον Μανώλη τον Ισηγώνη. Αυτό, για ν’ αποδείξουμε, ότι στη δημοκρατία ουδείς αναντικατάστατος, ότι λειτουργεί η συλλογικότητα και ότι δεν υπάρχουν εξουσίες στη Δημοκρατία. Άλλωστε, πριν από κάθε συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου, η Κίνηση Ενεργών Πολιτών συνέρχονταν και αποφάσιζε από κοινού το τι θα εκφράσω προσωπικά εγώ. Το ίδιο θα γίνει και με τον Μανώλη. Αυτό δεν σημαίνει ότι εγώ θα εγκαταλείψω την Πάρο. Θα είμαι στο πλευρό της Κίνησης Ενεργών Πολιτών ανάλογα με τις δυνατότητες που θα μου αφήνουν οι απασχολήσεις μου με την υπόλοιπη δουλειά μου σε ολόκληρη την Ελλάδα. Πέρα από αυτό, θα υλοποιήσω και τις υποχρεώσεις που έχω αναλάβει.
 Δηλαδή, την κατασκευή των φραγμάτων ανάσχεσης της χειμαρικής ζωής για την συγκράτηση των όμβριων υδάτων, ώστε να εμπλουτιστεί ολόκληρη η Πάρος με το απαραίτητο νερό, και να μην έχει ανάγκη ούτε από γεωτρήσεις, ούτε από αφαλατώσεων.
Πως θα γίνει αυτό;
Θα γίνει από φέτος το χειμώνα, το έχουμε προγραμματίσει με την ΔΕΥΑΠ. Εκατό εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερό περίπου πέφτουν στην Πάρο. Το νερό που χρησιμοποιεί το νησί, ακόμη και την υψηλή περίοδο, το καλοκαίρι, δεν ξεπερνάει τα 3 εκατομμύρια κυβικά. Τα 97 πηγαίνουν χαμένα. Αυτά θα συγκρατήσουμε, θα εμπλουτίσουμε τον υδροφόρο ορίζοντα,  που έχει εξαντληθεί από τις γεωτρήσεις. Έχουμε συζητήσει με την ΔΕΥΑΠ, έχουμε ετοιμάσει το πρόγραμμα, έχω γυρίσει όλα τα λαγκάδια της Πάρου μαζί με τον Δ/ντή της ΔΕΥΑΠ και με άλλους τεχνικούς από την επιχείρηση και μένει να προσδιορίσουμε τις διαδικασίες και τη λαγκαδιά από την οποία θα ξεκινήσουμε το έργο. Ελπίζω το Δημοτικό Συμβούλιο να δώσει και άλλα χρήματα, όπως και η ΔΕΥΑΠ για να γίνει σε ολόκληρη την Πάρο το Πρόγραμμα και να ολοκληρωθεί μέσα σε τρία χρόνια. Θα υπάρξουν και εθελοντές που θα βοηθήσουν σ’ αυτή την προσπάθεια.
Μία άλλη υποχρέωση είναι που έχω αναλάβει με μία ομάδα ρηξικέλευθων ανθρώπων εδώ, είναι  να δημιουργήσουμε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Έχει αρχίσει ήδη η συλλογή πετρωμάτων, από μέρους μου εντόμων και φυτών. Δεν μένει, παρά να βρούμε το χώρο.

Έως τώρα πως έχετε δει τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου;
Έχω τη γνώμη ότι το Δημοτικό Συμβούλιο όταν ξεπερνά τους κομματικούς μηχανισμούς και βγάζει τις κομματικές διόπτρες, είναι ικανό να κάνει τη δουλειά που πρέπει.
Πως βλέπετε το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με τους οικονομικούς μετανάστες και λαθρομετανάστες στο νησί;
Για μένα δεν υπάρχουν λαθρομετανάστες, όπως δεν υπάρχουν και λαθραίοι άνθρωποι.
Αυτοί που είναι παράνομα στη χώρα ή και στην Πάρο;
Και οι οικονομικοί μετανάστες και οι πολιτικοί που ζητούν πολιτικό άσυλο, δικαιούνται προστασίας από το ελληνικό κράτος και την παριανή κοινωνία, αλλά και από το Δημοτικό Συμβούλιο. Πρέπει όμως να το δούμε το θέμα στην ουσία του. Το κακό με τους «λαθρομετανάστες» είναι, ότι οι χώρες που ήταν ως τώρα αποικιοκράτες, είναι οι κύριοι αίτιοι του μεταναστευτικού. Δεν υπάρχει βέβαια, η στρατιωτική κατοχή αυτών των χωρών, υπάρχει όμως η οικονομική. Δεν αφήνουν αυτές τις χώρες ν’ αναπτυχθούν και έτσι δημιουργείται η μετανάστευση. Αυτό που γίνεται τώρα και στην Ελλάδα. Η πρότασή μου: η ελληνική κυβέρνηση, να στέλνει τον κάθε μετανάστη στη χώρα που είχε ως αποικία τη δική του. Γιατί να δημιουργείται το πρόβλημα στη χώρα μας και να έρχονται σε σύγκρουση τα κοινωνικά στρώματα με τους μετανάστες;

Τώρα όμως έχουμε μια κατάσταση στην Πάρο;
Το κατανοώ αυτό το πρόβλημα και τονίζω: Ο φόβος που έχει δημιουργηθεί είναι δικαιολογημένος, αλλά το φόβο αυτό τον εξάπτει η Χρυσή Αυγή, που ήρθε εδώ στα κρυφά, στα μουλωχτά και ίδρυσε οργάνωση Χρυσαυγητών στην Πάρο. Και εδώ έγινε μια παρεξήγηση με τους ανθρώπους που έχουν υπογράψει αυτή την επιστολή διαμαρτυρίας προς το Δημοτικό Συμβούλιο για τους μετανάστες. Μου είπαν ότι δεν είναι Χρυσαυγήτες. Ευχάριστο είναι που αποποιούνται την ιδέα του Χρυσαυγήτη και που δεν είναι όργανό τους. Αλλά φοβούμαι, γιατί υπάρχει μια συγκεκριμένη κίνηση και ξέρουμε και τις απόψεις της. Δεν αποκλείεται λοιπόν, να είναι θύματά της. Μου είπαν, όχι δεν είμαστε θύματά τους. Η απάντηση η δική μου; Όταν ένας συνάνθρωπός μου έχει έναν λεκέ πάνω του και δεν του πω να τον βγάλει δεν είμαι φίλος του, είμαι εχθρός του. Εγώ οφείλω να προφυλάξω την κοινωνία της Πάρου από τις επικίνδυνες ενέργειες που εκφράζει η Χρυσή Αυγή, η οποία θέλει να εξωθήσει και να φέρει σε σύγκρουση την κοινωνία της Πάρου με τους οικονομικούς μετανάστες. Πρέπει να δούμε την αλήθεια: Τους χρησιμοποιούμε εδώ στην Πάρο για το μάζεμα των ελιών, για οικοδομικές εργασίες κ.λπ., τους έχουμε ανασφάλιστους, δηλαδή τους εκμεταλλευόμαστε κατά το μέγιστο δυνατό  και από την άλλη λέμε στο κείμενο «… να φύγουν από την Πάρο». Κατανοώ τη φοβία που έχει δημιουργηθεί, θέλω να τους προφυλάξω από αυτούς που καλλιέργησαν τη φοβία και να τους πω ότι είναι απαράδεκτο να γίνονται θύματα αυτής της κατάστασης. Σε ότι αφορά στις καταγγελίες, είχα ζητήσει στο Δημοτικό Συμβούλιο να είναι παρόντες και ο Λιμενάρχης και ο Αστυνομικός Διοικητής για να μας πουν τι συμβαίνει στην πραγματικότητα. Επίσης θέλω να τονίσω, ότι παραβατικότητα υπάρχει και από μια άλλη πλευρά, για την οποία ακόμη περιμένω απάντηση. Έχω καταγγείλει στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι εδώ έχουν χτίσει σπίτια οι Δυτικοί μετανάστες «υψηλής ποιότητας», βίλες που τις νοικιάζουν σε συμπατριώτες τους, που τους παρουσιάζουν ως συγγενείς… Εδώ  είναι τα μαύρα λεφτά, που είναι μία τεράστια φοροδιαφυγή. Αυτή την πλευρά δεν την βλέπουν;

Το πρόβλημα όμως τώρα που υπάρχει, είναι αυτό που συζητήθηκε και στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Χρειάζεται μια μεγαλύτερη αστυνόμευση. Γιατί η Κυβέρνηση να χρησιμοποιεί όργανα της αστυνομίας για τη φύλαξη ακόμη και δημοσιογράφων και να μην τους στέλνει σε αστυνομικά τμήματα, όπως της Πάρου; Επίσης, χρησιμοποιεί τα ΜΑΤ ως όργανο καταστολής. Γιατί να μην τους χρησιμοποιεί για να προστατεύουν τον πολίτη από οποιαδήποτε παραβατικότητα. Εδώ στην Πάρο, αν γίνονται περιπολίες από αστυνομικούς θα υπάρξει μεγαλύτερη ασφάλεια, γιατί λειτουργούν ως ανασταλτικό μέσο για όποιον θέλει να κάνει παράνομη πράξη.

Είστε Πρόεδρος στην Επιτροπή μεταναστών και άκουσα ότι δεν έχει συνεδριάσει ποτέ, γιατί;
Συνεδρίασε, πήρε αποφάσεις, λειτούργησε το τμήμα διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας σε μετανάστες στην Νάουσα, ένα βασικό στοιχείο για να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία. Εάν δεν συνέρχεται τακτικά, δεν ευθύνομαι εγώ, γιατί όσες φορές το πρότεινα, μου απάντησαν πως δεν χρειάζεται, να δούμε πρώτα πως θα πάει το τμήμα…
Δυο λόγια για τον κ. Ισηγώνη;
Νομίζω ότι για να τον τιμήσει ο λαός της Πάρου και να έρθει πρώτος σε σταυρούς του έχει εμπιστοσύνη. Εξάλλου, η ζωή του στην Αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα στην Μάρπησσα έχει μια προϊστορία που αποτελεί εγγύηση ότι θ’ ανταποκριθεί απόλυτα και στο σημερινό του ρόλο.
Πως βλέπετε τη γενική κατάσταση της χώρας;
Μας χρεώνουν στην αριστερά, ότι είμαστε κακαγγελτικοί και δεν κάνουμε προτάσεις για το πως θα ξεφύγει η χώρα από το αδιέξοδο. Θα σας πω λοιπόν πέντε τρόπους :
Πρώτος τρόπος: Να ζητήσουμε να μας δώσει η Γερμανία αυτά που μας χρωστάει, όπως το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο. Είναι πιστοποιημένο και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί ν’ αμφισβητηθεί. Το κατοχικό δάνειο είναι σε σημερινά λεφτά 54 δις ευρώ χωρίς τους τόκους.
Το δεύτερο είναι η καταστροφή της οικονομίας της χώρας. Ο γερμανός φαντάρος στη χώρα μας ψώνιζε με ένα χαρτονόμισμα που έγραφε 50 επάνω και αγόραζε ότι ήθελε και έτρωγε κ.λπ. και έπαιρνε και ρέστα… όταν πήγαιναν οι έλληνες στις τράπεζες για να το εξαργυρώσουν, διαπίστωναν οι τραπεζικοί ότι αυτό το νόμισμα εκδόθηκε από την Κρατική Πιστωτική Τράπεζα, η οποία δεν υπήρχε, άρα ήταν πλαστό. Αυτό ήταν μια μορφή κλοπής. Επίσης, επειδή η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορούσε να τα βγάλει πέρα με τρία χαρτονομίσματα, το ελληνικό, το γερμανικό και αυτό που είχαν βγάλει οι Ιταλοί, ζήτησαν να αποσυρθεί το ιταλικό. Το δέχτηκαν, αλλά με τον όρο να το αγοράσει πρώτα η ελληνική κυβέρνηση. Και δόθηκε πάνω από μισό τρισεκατομμύριο ελληνικές δραχμές και αγοράστηκε το πλαστό χαρτονόμισμα. Επίσης, κατέστρεψαν την οικονομία της χώρας μας. Το 51% των μετοχών, από την πρώτη στιγμή, όλων των μεγάλων επιχειρήσεων και ΔΕΚΟ πέρασε στα χέρια των γερμανών. Αυτά καταλογίστηκαν από τη Διασυμμαχική Επιτροπή στο Παρίσι το Γενάρη του 1946 και ενώ η ελληνική Κυβέρνηση ζητούσε 14,5 δις δολάρια μας καταλόγισε μόνο 7,100 δις δολλάρια, που σήμερα αντιστοιχούν, σύμφωνα με την τράπεζα της Ελλάδας σε 108 δις ευρώ συν τα 54 σύνολο 162 δις. Ένας φίλος λογιστής που έκανε λογαριασμό με 3% τόκο (όχι αυτό που μας παίρνουν οι ευρωπαίοι), από τότε έως σήμερα το ποσό ανέρχεται στο 1,5 τρισεκατομμύρια. Η πρόταση που έγινε από το Εθνικό Συμβούλιο διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, στο οποίο είμαι πρόεδρος, είναι  να ξεκινήσει η διαδικασία καταβολής των χρεών σε τρεις μήνες από τώρα, δηλαδή τον Δεκέμβριο, εάν αυτό δενγίνει, προτείνουμε στον ελληνικό λαό να ξεκινήσει μποϊκοτάζ των γερμανικών προϊόντων.
Δεύτερος τρόπος: Το οικονομικό θαύμα της  οφείλεται Γερμανίας οφείλεται στο γεγονός, ότι οι σύμμαχοι της επέτρεψαν για 10 χρόνια να μην διαθέσει κονδύλια για στρατιωτικό εξοπλισμό και όλα τα χρήματα να πάνε στην ανάπτυξη.
 Εμείς δίνουμε το διπλάσιο από το μεγαλύτερο ποσοστό που δίνουν οι χώρες της Ευρώπης, δηλαδή, από 4 έως 12% του ακαθάριστου προϊόντος τους και εμείς δίνουμε 24%, για ποιο λόγο;
‘Αρα μείωση των στρατιωτικών δαπανών;
Όχι μείωση, αλλά ούτε μία δραχμή για δέκα χρόνια.
Τρίτος τρόπος: Και η κυβέρνηση της Ν.Δ. και η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για να σώσουν το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο, έβαζαν σε ρευστό και σε εγγυήσεις 108 δις ευρώ. Γιατί να μην πούμε τώρα στις τράπεζες, δώστε και σεις. Δανείζεστε από την τράπεζα της Ευρώπης με 1%. Δανείστε τη χώρα με 1,2%.
Τέταρτος τρόπος: Να σταματήσει η φοροδιαφυγή, η φοροαπαλλαγή και να γίνει νοικοκύρεμα των οικονομικών της χώρας.
Σε ότι αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους, είναι λάθος να λέγεται ότι είναι πολλοί και να περάσουν στην εφεδρεία. Ο τομέας υγείας, παιδείας , έρευνας και ανάπτυξης υστερεί και οι υπάλληλοι που πλεονάζουν πρέπει να πάνε εκεί. Να κοπούν όμως οι ημέτεροι. Ογδόντα οκτώ συμβούλους έχει ο πρωθυπουργός, πότε προλαβαίνει να τους βλέπει; Να μας δώσει κατάλογο, όχι τα ονόματα, αλλά αριθμητικά πόσοι είναι οι σύμβουλοι σε κάθε υπουργό, σε κάθε υφυπουργό, σε κάθε Γενικό Γραμματέα.
Πέμπτος τρόπος: Εάν η κυβέρνηση είχε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, θα μπορούσε να κάνει ένα εθελοντικό, εσωτερικό δάνειο. Πιστεύω ότι η προσφορά θα ήταν σημαντική. Εθελοντικό στα φτωχά στρώματα και υποχρεωτικό για τους έχοντες και κατέχοντες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: