Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ 2012: ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΧΑΡΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΛΗΣ ΜΕ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΜΕΤΡΑ 19,4 ΔΙΣ!

ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΔΙΧΩΣ ΤΕΛΟΣ Η ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΥΦΕΣΗ! ΘΑ ΦΤΑΣΕΙ, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ, ΤΟ 2,5% ΤΟ 2012!
ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ. 
Σε χαριστική βολή για την οικονομία και την κοινωνία αναδεικνύεται ο Προϋπολογισμός του 2012, το προσχέδιο του οποίου κατατέθηκε σήμερα Δευτέρα (03.10) στη Βουλή.
Το συνολικό ύψος των μέτρων θα φτάσει τα €19 δις. Τα €6,25 δις θα προέλθουν από το πετσοκόψιμο δαπανών και τα €13,1δις από την επιβολή εισπρακτικών μέτρων.  
Μάλιστα, αυτό που προκαλεί πραγματικό σοκ, είναι το γεγονός πως οι δαπάνες
για τους τόκους εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους θα φτάσουν τα €17,9 δις ή αλλιώς το 25% του συνόλου των κρατικών δαπανών (€70,405 δις)!
Κοινώς μέτρα, μέτρα και άλλα μέτρα με πιο πρόσφατα τα χαράτσια και τη μείωση του αφορολογήτου ορίου στις €5.000 με μοναδικό σκοπό την αποπληρωμή των πιστωτών!
Σε κάθε περίπτωση τα μέτρα αυτά δεν θα είναι τα τελευταία. Αντιθέτως, θα επιβληθούν και άλλα πολύ σκληρότερα μέτρα, ενδεχομένως ακόμα μέχρι την ψήφιση του Προϋπολογισμού τον ερχόμενο Δεκέμβρη, με τη δικαιολογία είτε της καλπάζουσας ύφεσης είτε και των νέων τροϊκανών απαιτήσεων.

ΟΙ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ "ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ" ΤΟΥ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟΥ

Σε ότι αφορά τα βασικά μακροοικονομικά στοιχεία, το προσχέδιο τοποθετεί την ύφεση στο 5,5% για το 2011 και στο 2,5% για το 2012.
Φυσικά οι "προβλέψεις" για την πορεία της οικονομίας ειδικά το 2012, δεν έχουν καμία απολύτως αξιοπιστία. Αρκεί να αναφέρουμε πως οι αρχικές προβλέψεις έκαναν λόγο για οριακά θετικό ρυθμό ανάπτυξης το 2012 στο 0,6%.
Μάλιστα, για το 2011, κυβέρνηση - τρόικα τοποθετούσαν την ύφεση στο 3%, για να φτάσει τελικά τουλάχιστον στο 5,5%. Με τη σειρά της, αυτή η προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεων για το ΑΕΠ, οδήγησε στο δημοσιονομικό εκτροχιασμό, ο οποίος "δικαιολόγησε" επιπλέον μέτρα λιτότητας, τα οποία με τη σειρά τους θα εντείνουν και άλλο την ύφεση ώστε να έρθουν και άλλα μέτρα...κοκ...
Ο ως άνω δημοσιονομικός εκτροχιασμός αποτελούσε αποτέλεσμα δύο επιπτώσεων της ύφεσης: πρώτον η μείωση του ΑΕΠ αυξάνει ένα δεδομένο έλλειμμα ως ποσοστό επί του ΑΕΠ και δεύτερον μειώνει τα φορολογικά έσοδα και αυξάνει τις δαπάνες για επιδόματα ανεργίας και για την επιχορήγηση των ασφαλιστικών ταμείων, αυξάνοντας έτσι το έλλειμμα και σε απόλυτα μεγέθη.
Αντίστοιχης μάλιστα αξίας, είναι και οι προβλέψεις για την ανεργία, που είναι πλέον η Νο1 μάστιγα της ελληνικής κοινωνίας: το προσχέδιο του Προϋπολογισμού, κόντρα στην πραγματικότητα, την "τοποθετεί" στο 16,4%, όταν αυτό ήταν περίπου το μέγεθός της στο τέλος του α' εξαμήνου του 2011 (16,6% τον Μάη και 16,0 τον Ιούνη).
Και φυσικά όσο υπάρχει ύφεση η ανεργία δεν μένει στάσιμη αλλά ανεβαίνει!
Για αυτό και το ΙΝΕ - ΓΣΕΕ τοποθετεί την ανεργία ήδη στο 22% - 23%...

ΟΛΟΙ, ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΙΚΑ, ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟΥ ΕΚΤΡΩΜΑΤΟΣ

Εξαιτίας του φαύλου κύκλου της λιτότητας, το προσχέδιο του Προϋπολογισμού, ήδη ακυρώνει πανηγυρικά τους στόχους του μεσοπρόθεσμου για την πορεία του ελλείμματος: Το 2011 το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα κλείσει στο 8,5% του ΑΕΠ ή σε 18,69 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 17,1 δισ. ευρώ, ή 7,6% του ΑΕΠ.
  Για το 2012, ο πήχης του ελλείμματ ος διαμορφώνεται στο 6,8% του ΑΕΠ ή σε 14,65 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα προβλέπεται και πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,2 δισ. ευρώ ή 1,5% του ΑΕΠ.
Στο άκουσμα των ειδήσεων αυτών που ουσιαστικά συνιστούν άλλη μια ομολογία αποτυχίας του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια πήραν  την κατηφόρα. Στις 17:00 ώρα Ελλάδος ο FTSE (Λονδίνο) έχανε 2,62%, ο CAC-40 (Παρίσι) 2,51% και ο DAX (Φρακφούρτη) 2,51%.
Στο ΧΑΑ, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες της τάξης του 2,4% με τις τράπεζες να κατρακυλούν ακόμα περισσότερο στο 5% - 6%...
Τελικά μετά την κοινωνία που αναστενάζει, πλέον και οι αγορές αντιλαμβάνονται πλήρως τα αδιέξοδα. Οι μόνοι που συνεχίζουν ζουν σε "γυάλινο πύργο" είναι η κυβέρνηση και η τρόικα...


ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ 2012
Όπως φαινεται και στον πίνακα, το σύνολο των μέτρων που αφορούν τις δαπάνες, στρέφονται ευθέως εναντίον του κόσμου της εργασίας, καθώς αφορούν αποκλειστικά το κόψιμο μισθών - συντάξεων (€ 3,85 δις), τη μείωση των δαπανών κοινωνικής ασφάλισης (€1,2 δις), τις καταργήσεις/συγχωνεύσεις φορέων (€0,7 δις), και τσεκούρι σε ιατροφαρμακευτικές δαπάνες (€0,5 δις).
Σε ότι αφορά τα εισπρακτικά μέτρα αυτά αφορούν σχεδόν αποκλειστικά τα λαϊκά στρώματα. Τα κύρια ε' αυτών είναι η κατάργηση φοροαπαλλαγών (€3,678 δις), το ηλεκτροχαράτσι (€2,5δις), η μείωση του αφορολόγητου στις €5.000 (€1,7 δις), το χαράτσι "αλληλεγγύης" (€1,3 δις) και η κατάργηση της επιστροφής φόρου από αποδείξεις €1,2 δις).

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ!
Δήλωση Παν. Λαφαζάνη, Κοινοβ. Εκπροσώπου ΣΥΡΙΖΑ, για το προσχέδιο Προϋπολογισμού του 2012:
Ένας προϋπολογισμός για το 2012, ο οποίος προβλέπει να πληρωθούν ως ληστρικοί τόκοι στους πιστωτές του δημοσίου ποσά μεγαλύτερα από όσα θα καταβάλλει η Κεντρική Διοίκηση της χώρας για μισθούς και συντάξεις, ενώ την ίδια ώρα σχεδιάζει να αυξηθούν περίπου κατά 1/3 οι φόροι στα φυσικά πρόσωπα, εν μέσω λεηλασίας εισοδημάτων και επιδείνωσης της ύφεσης, τότε αυτός ο προϋπολογισμός έχει μια και μόνο αποστολή: να καταστρέψει οριστικά τη χώρα και να δώσει τη χαριστική βολή στην οικονομία και το λαό.
Για να ανακοπεί η επερχόμενη απόλυτη καταστροφή χρειάζεται άμεσα να ηττηθεί το σημερινό κυβερνητικό και συναινετικό μνημονιακό κατεστημένο, προκειμένου μια νέα προοδευτική κυβέρνηση να κηρύξει στάση πληρωμών επί του χρέους, με στόχο να ανασάνει η χώρα και να εφαρμόσει ένα προοδευτικό πρόγραμμα διεξόδου, σωτηρίας και ανασυγκρότησης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: