Wall Street Journal: Πιθανό το πραξικόπημα στην Ελλάδα
Ελλάδα: Δεν πρέπει να υποτιμηθεί ο ρόλος του στρατού
του Alen Mattich,
19 Σεπτεμβρίου 2011
"Κάθε στοιχειώδης αναφορά που φτάνει σε μας από την Αθήνα δείχνει πόσο ακυβέρνητη είναι η χώρα. Οι φοροεισπράκτορες αρνούνται να κάνουν τη δουλειά τους. Οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά ψεύδονται για τα εισοδήματα τους περισσότερο από ποτέ με σκοπό να ελαχιστοποιήσουν τους φόρους που θα καταλήξουν τελικά να πληρώσουν."
"Τον Ιούνη μια έκθεση της CIA συμπέρανε ότι ένα στρατιωτικό πραξικόπημα είναι πιθανό να συμβεί στην Ελλάδα. Αυτό είχε τότε εμφανιστεί σε επιχειρηματικά blog, όπως το «Business Insider», για παράδειγμα."
Εκτός ελέγχου τα δημοσιεύματα του κάθε "Ελληνολόγου" στα διεθνή ΜΜΕ. Οι "οικονομικοί κύκλοι" προωθούν τα μηνύματα που θέλουν μέσα απο δημοσιεύματα, επιτυγχάνοντας διπλό σκοπό.
Προετοιμάζουν το δικό τους έδαφος, Απομονωνουν τις αντιδράσεις, πιέζουν για πιο γρήγορη εξέλιξη του σεναρίου που οδηγεί την Ελλάδα σε μια, προς παραδειγματισμό "ελεγχόμενη πτώχευση"
"Η πολιτική αστάθεια και η εξέγερση απλώθηκαν κατά μήκος της Βόρειας Αφρικής στα παράλια της Μεσογείου μέχρι και τη Συρία, αλλά γιατί να σταματήσουν μόνον εκεί; Γιατί να μην απλωθούν και
στην Ελλάδα, για παράδειγμα;Αξίζει να θυμηθεί κανείς ότι οι Έλληνες στρατηγοί οργάνωσαν το πραξικόπημα του 1967 και διακυβέρνησαν τη χώρα ως χούντα. Η δημοκρατία τότε δεν αποκαταστάθηκε μέχρι το 1975. Αυτά δεν έγιναν και τόσο παλιά.
Ο ελληνικός στρατός είναι μέχρι και σήμερα μια σημαντική δύναμη στη χώρα. Η Ελλάδα ξοδεύει περισσότερα στις ένοπλες δυνάμεις σε ποσοστό επί του ΑΕΠ απ' ότι κάθε άλλη χώρα της ΕΕ - 3,2% έναντι του 1,6% που ξοδεύεται κατά μέσο όρο στην ΕΕ, σύμφωνα με τα δεδομένα του Διεθνούς Ερευνητικού Ινστιτούτου Ειρήνης της Στοκχόλμης.Η μέρα όμως που η Ελλάδα θα ξεμείνει από χρήματα - πέρα από μια ακόμη σημαντική ένεση από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ - πλησιάζει μέρα με τη μέρα. Κι όταν οι γραφειοκράτες δεν πληρώνονται, αφήνουν τα εργαλεία και κατεβαίνουν σε απεργία. Αλλά τί συμβαίνει όταν τα χρήματα σταματούν να ρέουν προς το στρατό;
Τον Ιούνη μια έκθεση της CIA συμπέρανε ότι ένα στρατιωτικό πραξικόπημα είναι πιθανό να συμβεί στην Ελλάδα. Αυτό είχε τότε εμφανιστεί σε επιχειρηματικά blog, όπως το «Business Insider», για παράδειγμα.
Κάθε στοιχειώδης αναφορά που φτάνει σε μας από την Αθήνα δείχνει πόσο ακυβέρνητη είναι η χώρα. Οι φοροεισπράκτορες αρνούνται να κάνουν τη δουλειά τους. Οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά ψεύδονται για τα εισοδήματα τους περισσότερο από ποτέ με σκοπό να ελαχιστοποιήσουν τους φόρους που θα καταλήξουν τελικά να πληρώσουν. Μια απελπισμένη κυβέρνηση προσπαθεί να αυξήσει τους φόρους μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, αλλά τα συνδικάτα της ΔΕΗ λένε ότι δε θα εφαρμόσουν τη συλλογή των φόρων.
Η Ελλάδα αδυνατεί να μειώσει το εργατικό της δυναμικό. Σύμφωνα με ένα άρθρο της σημερινής Wall Street Journal, η Ελλάδα, ενώ συμφώνησε ήδη από το Μάρτη να απολύσει τα επόμενα τέσσερα χρόνια 80.000 εργαζομένους του δημοσίου τομέα, την ίδια στιγμή είχε προσλάβει 25.000 εργαζομένους τα τελευταία δύο χρόνια.
Υπάρχουν επαρκείς λόγοι να πιστέψει κανείς ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις υποσχέσεις της για να πάρει χρήματα από την Τρόικα και να τη βγάλει και τους επόμενους λίγους μήνες. Οι προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης μπορεί να είναι καθ' όλα έντιμες. Αλλά έχει αποτύχει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της μέχρι σήμερα, κυρίως γιατί το να επιβάλλεις κι άλλη λιτότητα σε μια συρρικνωμένη οικονομία ενισχύει το φαύλο κύκλο. Περισσότερα χρήματα τώρα απλώς αναβάλλουν τη χρεοκοπία.
Η μόνη επιτυχής εναλλακτική θα ήταν για τη Γερμανία να αναλάβει τις ευθύνες της Ελλάδας με τη μορφή του Ευρωομολόγου κι ενός ενιαίου φορολογικού συστήματος για το ενιαίο νόμισμα. Το πρόβλημα εδώ θα είναι η εφαρμογή. Οι Γερμανοί ψηφοφόροι είναι ήδη αρκετά ενοχλημένοι, καθώς νιώθουν ότι εξαπατήθηκαν από αυτό που βλέπουν σαν ανίσχυρη περιφέρεια.
Θα είναι πρόθυμοι να ρίξουν κι άλλα χρήματα σε μια οικονομία στην οποία δεν έχουν κανέναν έλεγχο και καμιά εμπιστοσύνη; Γιατί το Ευρωομόλογο εντός της σημερινής δομής του Ευρώ και με τα παρόντα μέλη σημαίνει σε γενικές γραμμές συνεχείς μεταβιβάσεις χρημάτων από το κέντρο προς την περιφέρεια.
Θα μπορούσε η Ελλάδα να χρεοκοπήσει και να παραμείνει εντός της Ευρωζώνης; Ορισμένοι σχολιαστές προτείνουν ότι αυτό είναι δυνατό να επιτευχθεί. Κι όμως, και πάλι, χωρίς το Ευρωομόλογο, η Ελλάδα δε θα αποκλεισθεί απλά από τις αγορές αλλά θα πρέπει να ανακτήσει πολύ γρήγορα την ανταγωνιστικότητά της και να συνεχίσει να ζει με επαχθείς περιορισμούς που θα επιβληθούν από μια νομισματική πολιτική προσανατολισμένη στη γερμανική οικονομία.
Και η λιτότητα θα προκαλέσει ακόμη περισσότερο χάος στους ελληνικούς δρόμους και θα δώσει στο στρατό περισσότερα κίνητρα παρέμβασης.
Ιδιαίτερα αν και η δική τους θέσει επηρεαστεί αρνητικά.
Είναι τελικά ένα στρατιωτικό πραξικόπημα πιθανό στην Ελλάδα; Ίσως όχι. Αλλά είναι μια πιθανότητα που δε μπορεί να υποτιμηθεί.
Αλλά κι αν αυτό συνέβαινε, πόσο χαρούμενη θα ήταν η ΕΕ να έχει μια στρατιωτική δικτατορία μέρος της οικογενείας της;
Μετάφραση: Γούσης Κώστας
ΠΗΓΗ: The Wall Street Journal
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου