Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΦΑΙΜΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΟΔΗΓΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ

Και για εξωφρενικές περικοπές στα εισοδήματά τους κάνουν λόγο οι νοσοκομειακοί γιατροί«Ο λογαριασμός στους ασθενείς»

Την ώρα που η οικονομική κρίση εκτός από φτώχεια έχει ως αποτέλεσμα και τη στροφή των πολιτών προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας -αύξηση της τάξης του 30% στην προσέλευση στα δημόσια νοσοκομεία, αύξηση 17% της κίνησης στα Κέντρα Υγείας, 15% των εργαστηριακών εξετάσεων, 8% των νοσηλευθέντων και 7% των χειρουργικών επεμβάσεων-, η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για
να υποβαθμίσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και να μεταφέρει το κόστος περίθαλψης στις τσέπες των ασθενών.
Και για εξωφρενικές περικοπές στα εισοδήματά τους κάνουν λόγο οι νοσοκομειακοί γιατροί Τα παραπάνω επισημαίνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί σε απόφαση που εξέδωσε το αντιπροσωπευτικό τους σωματείο, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).
Μόνο το τελευταίο 6μηνο οι πολίτες χρηματοδότησαν το ΕΣΥ με 82,9 εκ. ευρώ, 13,9 εκ. πληρώνοντας την είσοδο των 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία και στα ΤΕΠ και 69 εκ. συμμετέχοντας στην ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων -παρ' ότι υπάρχει μείωση 23% των επισκέψεων στα απογευματινά ιατρεία, επισημαίνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί.
«Είναι προφανές», τονίζουν, «ότι η Υγεία αποτελεί ένα σημαντικό κρίκο στη μνημονιακή αλυσίδα που πιέζει ασφυκτικά την ελληνική κοινωνία. Οι αλλαγές στο χώρο της Υγείας είναι προάγγελος μιας δραματικής επιδείνωσης όχι μόνο των εργασιακών δικαιωμάτων των γιατρών, αλλά κυρίως της ποιότητας περίθαλψης των συμπολιτών μας, και μάλιστα των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων. Το σύστημα υγείας, δημόσιο και ιδιωτικό, με τη συνεχή επιβολή μνημονιακών μέτρων, καθίσταται όλο και πιο επικίνδυνο για την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα των πολιτών.
Ολα τα παραπάνω δεν συνιστούν ούτε ολιγωρία ούτε ανικανότητα. Είναι μια πολιτική επιλογή νεοφιλελεύθερης έμπνευσης στην προοπτική της πλήρους κατεδάφισης του κοινωνικού κράτους και της δραστικής συρρίκνωσης των δημόσιων δαπανών υγείας».
Οι αποδοχές των νοσοκομειακών γιατρών δέχονται απανωτά πλήγματα περικοπών, προσθέτουν: «Η περικοπή κατά 20% του νοσοκομειακού επιδόματος συνεπάγεται περικοπές της τάξης των 70-90 ευρώ μηνιαίως σε κάθε γιατρό. Η αλλαγή κλίμακας φορολόγησης ήδη έχει αυξήσει την παρακράτηση φόρου στις αποδοχές, ενώ η επιβολή 2% έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης και 1% στις κρατήσεις του ΤΠΔΥ προκαλεί νέα σημαντική αφαίμαξη. Επιπροσθέτως έρχεται μέσα στο μήνα και το ραβασάκι της εφορίας για τον κεφαλικό φόρο. Ολη αυτή η καταιγίδα περικοπών συμποσούται με εξωφρενικά ποσά, τα οποία μάλιστα πρέπει να καταβληθούν μέσα στους τρεις επόμενους μήνες: 4.000 ευρώ για διευθυντές, 3.500 ευρώ για επιμελητές Α' και 3.000 για επιμελητές Β' και ειδικευόμενους».
Οσον αφορά το νέο ενιαίο ταμείο ΕΟΠΥΥ, οι νοσοκομειακοί γιατροί κάνουν λόγο για «κυβερνητικές μεθοδεύσεις και εξευτελιστικές συμβάσεις με τους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς, οι οποίες αποκαλύπτουν ότι με την απόφαση της κυβέρνησης να καθυποτάξει τις ανάγκες υγείας των πολιτών στους όρους του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, γίνεται απαγορευτική κάθε προοπτική ανάπτυξης ολοκληρωμένου δημόσιου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ευτελίζονται η άσκηση και η αποζημίωση του ιατρικού έργου, υποβαθμίζονται σημαντικά οι υπηρεσίες υγείας που παρείχαν μέχρι σήμερα στους ασφαλισμένους τους ο ΟΠΑΔ και τα υπόλοιπα Ταμεία και στο μέλλον θα υποχρεώνονται οι ασθενείς να βάζουν βαθιά το χέρι στην άδεια τσέπη τους για να έχουν μια στοιχειωδώς αξιοπρεπή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».
Από τους περίπου 30.000 γιατρούς -προσθέτουν- που υπηρετούν σήμερα στα ασφαλιστικά ταμεία, στον ΕΟΠΥΥ προβλέπονται 15.000 θέσεις, ωθώντας χιλιάδες, κυρίως νέους, γιατρούς, μετά από πολυετείς σπουδές και μακρόχρονη εξειδίκευση, στην επαγγελματική εξουθένωση και στην ανεργία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: