Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Ανεμογενητριες στη Παρο

 Έντονες διαμαρτυρίες συνόδευσαν την ένραξη των πρώτων ανεμογενητριών στο νησί μας,
Οι κάτοικοι των Καμαρών απο την αρχή είχαν εκφράσει τις ενστάσεις τους για το αθιλικό πάρκο που εγκαταστάθηκε τόσο κοντά στον οικισμό τους. Η πραγματικότητα φαίνεται να δικαιώνει όσους είχαν ενστάσεις,.
  Είχαμε βάλει θέμα σε παλαιότερη ανάρτηση για την εγκατάσταση αννεμογενητριών στο νησί.
 Η θέση μας υπέρ των ήπιων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν συνεπάγεται ότι πρέπει να κάνουμε τα στραβά μάτια στις στρεβλώσεις που δυσφημούν την εγκατάσταση αιολικών πάρκων.
 Το Πολυτεχνείο Αθηνων αλλά και όλες πλέον ευρωπαικές χώρες προσανατολίζονται σε θαλάσσια πάρκα ή σε περιοχές που δεν υπάρχει ανθρώπινη δραστηριότητα.
 Εμείς ετοιμαζόμαστε να δούμε αιολικό πάρκο με 17 πυλώνες στις Κολυμπήθρες.
 Επισκεφτήκαμε την περιοχή των Καμαρών- πλέον δουλεύουνε και οι 4 - και πραγματικά ένα βουητό ερχότανε μέχρι τα σπίτια. Κάτοικοι μας είπαμε χαρακτηριστικά ότι ακούγεται "σα να είμαστε μέσα στο BLUE STAR" τονίζοντας μας όμως ότι μεγαλύτερο πρόβλημα έχουμε απο το λατομείο της περιοχής. 
 Αλήθεια αν μπούν οι 17 πίσω απο τις Κολυμπήθρες, πώς θα ακούγεται;.
Εμείς προτείνουμε να δείτε το βίντεο και να διαβάσετε και την επιστολή που λάβαμε όταν κάναμε την ανάρτηση. Είναι επώνυμη και πολύ περιγραφική
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ



Η αιολική βιομηχανία στην Άνδρο from Vanglouk on Vimeo.




 ΕΝΑ ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΑΝΙΑ.
Θα ήθελα να σας μεταφέρω την εμπειρία που αποκόμισα σχετικά με τις ΑΓ μετά το πρόσφατο ταξίδι μου στη Δανία. Ταξίδεψα σε μεγάλο μέρος της χώρας με τρένο και λεωφορείο κι αυτό που κυριαρχούσε ήταν περισσότερο το αγροτικό τοπίο παρά οι ΑΓ. Υπήρχαν σποραδικά και σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους μικρές ομάδες ΑΓ – συνήθως τρεις. Ενας Δανός, που προωθεί τις ΑΠΕ στον τόπο του, μου είπε ότι τα μεγαλύτερα ΑΠ υπάρχουν σε δύο περιοχές (Lolland και Jutland) που φυσάει περισσότερο, ενώ στην υπόλοιπη χώρα υπάρχουν μόνο σποραδικά όπως διαπίστωσα με τα μάτια μου. Η τάση που επικρατεί είναι να αντικαταστήσουν τις παλιές ΑΓ με πιο εξελιγμένες παρά να φτιάξουν νέα ΑΠ στη στεριά, ωστόσο επιδιώκουν να στήσουν ΑΠ στη θάλασσα.
Οσον αφορά τη μελέτη επιπτώσεων που κάνουν για να εγκαταστήσουν έστω και μία ΑΓ, λαμβάνουν υπόψη τους την αισθητική και ακουστική όχληση γι αυτό αποφεύγουν τους οικισμούς, αλλά μπορούν να εγκαταστήσουν ΑΓ μέχρι και 400μ. από μεμονωμένες κατοικίες. Επίσης η σκιά των φτερών μιας ΑΓ δεν πρέπει να ενοχλεί μια κατοικία πάνω από 10 ώρες το χρόνο. Τα καλώδια υποχρεωτικά μπαίνουν υπόγεια, ενώ αποφεύγουν να ανοίγουν νέους δρόμους.
Σε προστατευόμενες περιοχές δεν βάζουν ΑΓ καθώς και σε περιοχές που έχουν υψηλή τουριστική αξία π.χ η περιοχή μεταξύ Silkeborg και Arhus δεν είχε ούτε μία. Ωστόσο απέξω από το λιμάνι της Κοπεγχάγης υπάρχει ένα μεγάλο θαλάσσιο ΑΠ. Μια Δανέζα μου μετέφερε ότι ο κόσμος δεν θέλει τις ΑΓ κοντά στα σπίτια του.

Στη Δανία η κυβέρνηση υποστηρίζει την ενεργειακή αυτονομία των νησιών και υπάρχουν 100 τοπικές κοινωνίες που ανταγωνίζονται ποια θα πετύχει το υψηλότερο ποσοστό ενεργειακής αυτοδυναμίας με χρήση ενός μίγματος ΑΠΕ. Το πιο πετυχημένο παράδειγμα είναι το νησί Samso που διαθέτει Ακαδημία για τις ΑΠΕ και είναι πρότυπο σε όλο τον κόσμο. Επισκέφτηκα το νησάκι Aero όπου από το ’80 έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια στροφής στις ΑΠΕ. Εχουν οργανώσει μια τοπική εταιρεία που έχει εγκαταστήσει μέχρι σήμερα 8 ΑΓ (7.2 MW) για παραγωγή ρεύματος και 3 μικρά εργοστάσια που ικανοποιούν τις ανάγκες θέρμανσης με ζεστό νερό (μέχρι και 50%) για τους μεγαλύτερους οικισμούς του νησιού. Τα εργοστάσια αυτά χρησιμοποιούν εκτεταμένους ηλιακούς συλλέκτες το καλοκαίρι, ενώ για το χειμώνα καίνε wood pellets και άχυρο που τους τροφοδοτούν τα σιτοχώραφα.
Οι 8 ΑΓ παράγουν 20 GWh από τις 36 GWh που είναι οι συνολική κατανάλωση στο νησί το οποίο συμπληρώνει τις ανάγκες του από το διασυνδεδεμένο κεντρικό σύστημα της χώρας. Το νησί σημειωτεόν βρίσκεται κοντά στη στεριά. Στα μελλοντικούς στόχους πέρα από τη βελτίωση των ενεργειακών υποδομών, περιλαμβάνεται και η μείωση της ζήτησης ενέργειας κατά 20% σε περίοδο 3 χρόνων.

Στο αλμπουμ με φωτογραφίες, οι ΑΓ που φαίνονται είναι μέρος ενός μεγαλύτερου τοπίου χωρίς ΑΓ. Τα πιο μεγάλα ΑΠ που φαίνονται βρίσκονται μόνο στην περιοχή Jutland και πουθενά αλλού. Μπορείτε να διαβάσετε επίσης τι λένε οι Δανοί για τα προτερήματα και τα μειονεκτήματα της αιολικής ενέργειας. Περισσότερες πληροφορίες: www.ens.dk

Θανάσης Μπινιάρης
7 Απριλίου 2011 5:27 μ.μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: