Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Τι ακριβώς γίνεται με το επίδομα των 176 ευρώ που δικαιούνται οι εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ

Ο Άρειος Πάγος με την υπ’ αρ. 574-577/2009 απόφασή του κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το επίδομα των 176€ απέκτησε χαρακτήρα προσαύξησης μισθού, άρα δικαιούνται να το παίρνουν όλοι οι εργαζόμενοι για λόγους ισότητας. Έτσι, επικύρωσε την καταβολή του επιδόματος σε εργαζομένους νοσοκομείων και άλλων ΝΠΔΔ με αμετάκλητη απόφασή του. 

 Σε νεότερη απόφαση του, όλοι οι εργαζόμενοι που "δέχθηκαν" τις επιπτώσεις του 3310 με μείωση των αποδοχών τους θεωρούνται ταυτόχρονα  δικαιούχοι και του επιδόματος αυτού.

Κανονικά η κυβέρνηση θα έπρεπε μετά την αμετάκλητη λύση του νομικού ζητήματος να
προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση, ώστε να κανονίσει την αναδρομική καταβολή του ποσού σε όλους, για να μη συνεχίζονται οι εκατοντάδες δίκες που αφορούν ομαδικές αγωγές χιλιάδων υπαλλήλων.
Ωστόσο αφήνει να συνεχίζονται οι εκκρεμείς δίκες με σκοπό, όπως φαίνεται, την καθυστέρηση της καταβολής των ποσών μέχρις ότου εκδοθούν ευνοϊκές αποφάσεις για κάθε κατηγορία υπαλλήλων
ξεχωριστά, μια και το δεδικασμένο δεσμεύει μόνο τους διαδίκους της συγκεκριμένης δίκης, ενώ όλοι όσοι έχουν καταθέσει αγωγή προκειμένου να αποζημιωθούν είναι απαραίτητο να δικαιωθούν και εκείνοι δικαστικά, πρέπει δηλαδή να εκδοθεί και για αυτούς ανάλογη θετική δικαστική απόφαση επί της συγκεκριμένης αγωγής τους.
Κι αυτό , γιατί σύμφωνα με ανεπίσημους υπολογισμούς τα οφειλόμενα αναδρομικά προσεγγίζουν το 1 δις ευρώ, ενώ το ποσό μπορεί να υπερδιπλασιαστεί εφόσον η καταβολή επεκταθεί και στους υπαλλήλους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, οπότε θα αφορά 300 χιλιάδες μισθωτούς.

 Διαβάζουμε απο την εφημερίδα Τα Νέα στις 11/3/2009 για την τότε απόφαση του Αρείου Πάγου.

  Απο εφ. Τα Νέα

Απόφαση - βόμβα για το επίδομα των 176 ευρώ στο Δημόσιο

Τα δύο Εργατικά Τμήματα (Β1 και Β2) του Αρείου Πάγου με τις υπ' αριθμ. 574 -577/2009 αποφάσεις τους απέρριψαν αιτήσεις αναίρεσης του Δήμου Τρικάλων, του Πολιτιστικού Οργανισμού και του Οργανισμού Βρεφονηπιακών Σταθμών του ιδίου Δήμου, καθώς και του Γενικού Νοσοκομείου Έδεσσας που ζητούσαν να αναιρεθούν αποφάσεις Πολυμελών Πρωτοδικείων τα οποία δίκασαν ως Εφετεία που είχαν δεχθεί αγωγές εργαζομένων για την καταβολή επιδόματος των 176 ευρώ (ειδική παροχή του Ν. 3016/2002). Με τις αποφάσεις είχαν γίνει δεκτές αγωγές συνολικά 34 εργαζομένων στα εν λόγω ΝΠΔΔ και είχαν επιδικάσει ποσά από 4.664 έως 5.800 ευρω σε καθένα εκ των αιτούντων.
Τα δικαστήρια είχαν δεχθεί ότι είναι υπάλληλοι με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και η μη χορήγηση σε αυτούς της ειδικής παροχής του Ν. 3016/2002 αποτελεί ευθεία παραβίαση τόσο της αρχής ισότητας των Ελλήνων ενώπιον του νόμου όσο και του δικαιώματός τους ως εργαζομένων, ανεξάρτητα από φύλο ή άλλη διάκριση, για ίση αμοιβή για παρεχόμενη εργασία ίσης αξίας που έχουν καθιερωθεί με τα άρθρα 4 και 22 του Συντάγματος.
«Βόμβα» για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης συνιστά απόφαση του Αρείου Πάγου που υποχρεώνει το Δημόσιο να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη και να καταβάλει αναδρομικά το επίδομα των 176 ευρώ στους εργαζομένους με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου στο Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Η συγκεκριμένη απόφαση (574-577/2009) αφορά περίπου 80.000 εργαζομένους, ανοίγει ωστόσο τον δρόμο και για 320.000 δημοσίους υπαλλήλους που επίσης διεκδικούν την καταβολή του επιδόματος των 176 ευρώ με προσφυγές τους στη διοικητική δικαιοσύνη. Το ποσό που θα κληθεί να καταβάλει το Δημόσιο συνολικά, εφ΄ όσον λάβει και το Συμβούλιο της Επικρατείας παρόμοια θέση με αυτήν του Αρείου Πάγου, φτάνει- σύμφωνα με τους πιο αισιόδοξους υπολογισμούς- τα 2,5 δισ. ευρώ!

Η υπόθεση που απασχόλησε το Β΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου αφορά τις αιτήσεις του Δήμου Τρικάλων, του Πολιτιστικού Οργανισμού και του Οργανισμού Βρεφονηπιακών Σταθμών του ιδίου Δήμου και του Γενικού Νοσοκομείου Έδεσσας που ζητούσαν να αναιρεθούν δικαστικές αποφάσεις με τις οποίες είχαν δικαιωθεί 34 εργαζόμενοι των εν λόγω φορέων, κατά τη διεκδίκηση της καταβολής επιδόματος 176 ευρώ, της ειδικής παροχής του Ν. 3016/2002.

Παραβίαση Συντάγματος
Τα δικαστήρια είχαν δεχθεί ότι η μη χορήγηση της ειδικής παροχής στους υπαλλήλους που εργάζονται με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου αποτελεί ευθεία παραβίαση της συνταγματικής αρχής της ισότητας των Ελλήνων ενώπιον του νόμου, αλλά και του κατοχυρωμένου από το Σύνταγμα δικαιώματος των εργαζομένων για ίση αμοιβή κατά την παροχή ίσης αξίας. Έτσι, επιδίκασαν στους ενάγοντες από 4.664 έως 5.800 ευρώ στον καθένα.

Οι αποφάσεις αυτές, εναντίον των οποίων προσέφυγαν οι εκπρόσωποι των προαναφερόμενων ΝΠΔΔ στον Άρειο Πάγο, επικυρώθηκαν από το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο απέρριψε ως αβάσιμους τους λόγους αναίρεσης που προέβαλαν, καθώς και τον ισχυρισμό ότι οι εργαζόμενοι δεν δικαιούνται την ειδική παροχή.

Για λόγους ισότητας
Ειδικότερα, το Β΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου έκρινε ότι η ειδική αυτή παροχή των 176 ευρώ έχει την έννοια της προσαύξησης μισθού, καθώς έχει χορηγηθεί με υπουργικές αποφάσεις σε μεγάλο αριθμό υπαλλήλων με διαφορετικές εργασιακές συνθήκες. «Η διαδοχική χορήγηση της παροχής», τονίζει ο Άρειος Πάγος στην απόφαση, «σε όλους σχεδόν τους υπαλλήλους του Δημοσίου, των ΟΤΑ και των ΝΠΔΔ που αμείβονται κατά τις διατάξεις του μισθολογίου του προσωπικού της δημόσιας διοίκησης, αδιακρίτως φορέα, είδους και συνθηκών εργασίας, κατέστησε την παροχή αυτή προσαύξηση του μισθού και συνεπώς οι αμειβόμενοι σύμφωνα με τις διατάξεις αυτές δικαιούνται να λαμβάνουν την παροχή κατ΄ εφαρμογή της αρχής της ισότητας».
Ποιους αφορά το επίδομα

ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ των 176 ευρώ αναδρομικά, σύμφωνα με την απόφαση του Αρείου Πάγου, δικαιούνται οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα που έχουν προσληφθεί με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται γιατροί εργαζόμενοι σε δημόσια νοσοκομεία, εργαζόμενοι σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εργαζόμ ενοι σε υπουργεία και αλλού.
ΤΑ ΝΕΑ

 Και εδώ ένα ρεπορτάζ απο τη ΚΩ. 
Όπου που μετα την κατ αρχή προσφυγή της διοίκησης στον Άρειο Πάγο, η διοίκηση απέσυρε την προσφυγή και κάνοντας συμφωνία με τους εργαζόμενους, προχώρησε σε τμηματική καταβολή του ποσού.
                  

Δεν υπάρχουν σχόλια: