Στον καιάδα ρίχνει η κυβέρνηση τον πολιτισμό
Σε λογιστικές αλχημείες έχει περιπέσει η κυβέρνηση, προκειμένου να περιστείλει τις δαπάνες, από την παιδεία, την υγεία και με το ίδιο σκεπτικό δεν εξαιρεί τον πολιτισμό, χαρακτηρίζοντάς τον ως μη ανταποδοτικό για τα κρατικά έσοδα. «Δεν είναι δυνατόν να απαξιώνονται τα μουσεία. Εμείς ως αρχαιολόγοι δεν θα το επιτρέψουμε. Το μήνυμα που στέλνουμε στην κυβέρνηση είναι ότι τα ανοικτά μουσεία αποτελούν αντίδοτο στην κρίση, που περνά η Ελλάδα» δήλωσε η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Δέσποινα Κουτσούμπα κατά την συνέντευξη τύπου, παρουσία διευθυντών των μεγαλύτερων μουσείων και
αρχαιολογικών χώρων, που παραχώρησαν σήμερα (13/7/2011) στο Επιγραφικό Μουσείο της οδού Τοσίτσα.
«Γνωρίζουμε ότι ο πολιτισμός έχει σημαντικό αντίκτυπο και στην τόνωση του τουρισμού» πρόσθεσε η κα Κουτσούμπα. Ωστόσο, εξήγησε ότι με εγκύκλιο το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού εξαίρεσε τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους από τον τακτικό προϋπολογισμό, ενώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα εκταμιευθούν μόνο 12 εκατ. ευρώ για το 2011, εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος είναι οφειλές από το προηγούμενο έτος. Με τα οικονομικά να είναι στενεμένα, η ηγεσία του ΥΠΠΟΤ ενέκρινε τον προϋπολογισμό του Μουσείου της Ακρόπολης ύψους 12 εκατ. ευρώ.
Μη αυταπατάστε… οι προθέσεις της ηγεσίας του ΥΠΠΟΤ δεν είναι να δοθούν για τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους 12 + 12 = 24 εκατ. ευρώ. Αυτό θα αποτελούσε όνειρο θερινής νυκτός. Ούτως ή άλλως η υπο-χρηματοδότηση είναι οφθαλμοφανής! Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το μεγαλύτερο της χώρας χρηματοδοτήθηκε από τον τακτικό προϋπολογισμό και το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ) για το 2010 με 300.000 ευρώ, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο με 500.000 ευρώ και το Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης με 92.700 ευρώ.
Σε μια προσπάθεια να περιστείλει ακόμη περισσότερο τις δαπάνες, η ηγεσία του Υπουργείου καθυστέρησε δραματικά φέτος να προκηρύξει διαγωνισμό για την πλήρωση θέσεων εποχικού προσωπικού, που θα παρείχε υπηρεσίες φύλαξης, προκειμένου να επεκταθεί το ωράριο λειτουργίας και να μπορεί ο τουρίστας, που βρέθηκε για λίγες μέρες στην Ελλάδα, να επισκεφθεί μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Κι αυτό παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας. Αυτό αποτελεί αιμορραγία για τα οικονομικά των δημόσιων χώρων πολιτισμού, διαβεβαίωσαν οι διευθυντές των μεγαλύτερων μουσείων και αρχαιολογικών χώρων της επικράτειας. Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στα πωλητήρια, καθώς μόλις τον Ιούνιο προσελήφθη προσωπικό. Σημειωτέον ότι τα λειτουργικά έξοδα των μουσείων για την τρέχουσα χρονιά ξεκίνησαν να καλύπτονται το Μάιο, ενώ μόλις τον Ιούλιο βρέθηκαν τα στοιχειώδη κονδύλια, για να επισκευαστούν οι τουαλέτες, ο κλιματισμός και ο φωτισμός των κεντρικών μουσείων.
«Αναγνωρίζουμε ότι τα μουσεία δεν είναι ταμειακές μηχανές, αλλά κρίνεται αναγκαίο ένας δημόσιος χώρος πολιτισμού να μπορεί να λειτουργήσει με τα πενιχρά μέσα, που διαθέτει» τόνισε η κα Κουτσούμπα. Στο ίδιο πνεύμα, η καθηγήτρια μουσειολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Νέσυ Σολωμού τόνισε ότι ακόμη κι αν θέσουμε το ζήτημα των εσόδων, η ατέλεια και αυτή φέρνει έσοδα. «Όσοι μπαίνουν δωρεάν στο μουσείο, είναι σίγουρό ότι θα καταναλώσουν. Θα αγοράσουν κάποιο αναμνηστικό από το μουσείο» υπογράμμισε.
Όσον αφορά τις εκδόσεις βιβλίων ή λευκωμάτων, η διευθύντρια του Νομισματικού Μουσείου Δέσποινα Ευγενίδη τόνισε ότι πρέπει να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο και να εξαλειφθούν οι αγκυλώσεις, που προκύπτουν από την γραφειοκρατία του Υπουργείου. «Πρέπει να υπάρχει ευελιξία στην διαχείριση των χορηγιών» δήλωσε χαρακτηρίζοντας ιδιαίτερα χρονοβόρα την καθυστέρηση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων να εγκρίνει την πώληση διαφόρων εκδόσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου