Η αρχαιολογική σκαπάνη στην ακατοίκητη νησίδα έφερε στο φως τμήματα γλυπτών του 6ου π.Χ. αιώνα
Πληθώρα σημαντικών ευρημάτων, όπως έναν κούρο με το αριστερό χέρι λυγισμένο πάνω στον θώρακα, έφεραν στο φως οι ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν από τις 2 Ιουνίου έως και τις 8 Ιουλίου, στη θέση Μάντρα, στην ακατοίκητη νησίδα Δεσποτικό. Στο κατώφλι του ναόσχημου οικοδομήματος του τειχισμένου λατρευτικού περιβόλου του ιερού βρέθηκε εντοιχισμένος σε β' χρήση ο άνω κορμός (χωρίς το κεφάλι) αρχαϊκού κούρου. Το γλυπτό είναι κομμένο στο ύψος της μέσης κι έχει χαρακτηριστικά γνωρίσματα των παριανών εργαστηρίων γλυπτικής του τέλους του 6ου αι. π.Χ. Η ανακάλυψή του θα συμβάλει ιδιαίτερα στη μελέτη των πολυάριθμων θραυσμάτων γλυπτών που έχουν βρεθεί στο ιερό. Διαπιστώθηκε ότι το παραπάνω θραύσμα συνανήκει με τον κάτω κορμό κούρου που είχε αποκαλυφθεί εντοιχισμένος σε τοίχο του Νότιου Συγκροτήματος το 2005, ενώ στο ίδιο γλυπτό ενδέχεται να αποδοθεί και το κεφάλι κούρου που είχε βρεθεί το 2010.
Στην ίδια ανασκαφή , που πραγματοποιήθηκε με τις χορηγίες του Ιδρύματος Ι. Λάτση και του Ιδρύματος Α.Π. Κανελλοπούλου αποκαλύφθηκαν επίσης δύο συνανήκοντα θραύσματα από το αριστερό πόδι αρχαϊκού κούρου, το οποίο είναι σε φυσικό μέγεθος και σώζεται από τη φτέρνα έως και την κνήμη. Αυτά συνανήκουν με θραύσμα από τον μηρό κούρου που είχε αποκαλυφθεί το 2005. Σε προσεχή μελέτη τριάντα και πλέον μαρμάρινων βάσεων αγαλμάτων θα επιχειρηθεί να γίνει και η ταύτιση, με μια από αυτές, της πλίνθου βάσης ενός άλλου κούρου που βρέθηκε και στην οποία σώζονται τρία δάχτυλα του δεξιού ποδιού.
Πολυάριθμα ευρήματα γραπτής αρχαϊκής και γεωμετρικής κεραμικής μαρτυρούν τη λειτουργία του ιερού ήδη από τα γεωμετρικά χρόνια. Στο ακατοίκητο νησάκι Τσιμηντήρι ανασκάφηκε ένα από τα πέντε μεγάλα κτίρια που αποκαλύφθηκαν και το οποίο χρονολογείται τον 6ο αι. π.Χ. Τα υπόλοιπα θα ερευνηθούν το 2012. Κάτω από το αρχαϊκό πλακόστρωτο δάπεδο του προστώου του εστιατορίου του ιερού τμήματος, βρέθηκε τετράγωνος μαρμάρινος βόθρος τελετουργικού χαρακτήρα. Τέλος, αποκαλύφθηκαν ο βόρειος τοίχος του ανασκαμμένου αρχαϊκού κτίσματος, κάτω από τα ύστερα κτίσματα της μεταβυζαντινής εποχής και έξι νέοι τοίχοι κάτω από το λουτρό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου