"Η Ιστορία μάς καλεί στο ραντεβού και αρνούμαστε να πάμε", υπογραμμίζει στην "Αυγή" της Κυριακής ο Μανώλης Γλέζος, προσθέτοντας πως λείπει η σφραγίδα της επαναστατικής πνοής από τις απαιτήσεις της αριστεράς. Το ιστορικό στέλεχος της αριστεράς και σύμβολο της αντίστασης μιλάει για την εμπειρία του από το κίνημα των πλατειών και σημειώνει πως "απαιτείται ο θυμός να μεταλλαχθεί σε πολιτική πράξη" Επίσης αναφέρει πως χρειάζεται "να δοθεί ένα όραμα εφικτό και όχι ουτοπικό". Μιλώντας για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών εκτιμάει ότι το νέο δάνειο θα στραγγίξει ακόμη περισσότερο τους μισθούς των πολιτών, ενώ λέει πως "θα ξεπουληθεί η Ελλάδα για να ξοφλήσει αυτό το δάνειο". Παράλληλα χαρακτηρίζει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ "κυβέρνηση υποτέλειας και μειοδοσίας".
Θα ξεπουληθεί η Ελλάδα για να ξοφλήσει αυτό το δάνειο * Το αυτόβουλο κίνημα της άμεσης δημοκρατίας απαιτείται να κατανοήσει ότι χρειάζεται να συντάξει το πρόγραμμά του, να μορφοποιηθεί πολιτικά και να μην απαιτεί την κατάργηση των πολιτικών κομμάτων, αλλά τη συνεργασία μ' εκείνα με τα οποία ταυτίζονται οι πολιτικοί του στόχοι * Το ΚΚΕ και η ΔΗΜ.ΑΡ. δεν απαλλάσσονται των ευθυνών τους. Θα δώσουν λόγο απέναντι στο λαϊκό κίνημα και στην Ιστορία
* Πώς σχολιάζετε τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών;
Τα 109 δισ. ευρώ, που δόθηκαν για να "σωθεί" η Ελλάδα, είναι ένα νέο δάνειο. Συνεπώς, όπως κάθε δάνειο, δεν θα επαναφέρει τον μισθωτό και τον συνταξιούχο στην προηγούμενη κατάσταση. Δεν θα τους δώσει πίσω όσα τους είχαν αφαιρέσει τα προηγούμενα δάνεια. Αλλά θα τους αφαιρέσει κι άλλα. Θα τους στραγγίξει ακόμη περισσότερο το πενιχρό τους βαλάντιο και θα ξεπουληθεί η Ελλάδα για να ξοφλήσει αυτό το δάνειο.
Όσο για την επιμήκυνση και τον υψηλό τόκο, αυτά και μόνο δηλώνουν τους επαχθείς όρους σύναψης του δανείου. Κι ας μην ξεχνάμε αυτό που είπε ο Μένανδρος, 25 αιώνες πριν: "Τα δάνεια δούλους τους ελευθέρους ποιεί".
Ο Τρισέ το δήλωσε: Η Ελλάδα έχει μεγάλες δυνατότητες ιδιωτικοποιήσεων και υπάρχει μεγάλη πλειοψηφία στην ελληνική Βουλή υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων. Νά, λοιπόν, γιατί χρειάζονται εκλογές, τώρα. Αν θέλει ο λαός να ξεπουληθεί η Ελλάδα, ας ξαναψηφίσει το ΠΑΣΟΚ.
* Πώς βλέπετε τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στις όλες διαπραγματεύσεις;
Άλλο επαιτούμε και άλλο απαιτούμε. Όλοι χρωστούν στην Ελλάδα και ιδιαίτερα η Γερμανία. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, κυβέρνηση της υποτέλειας και της μειοδοσίας, αντί να απαιτήσει να μας επιστρέψει η Γερμανία αυτά που μας οφείλει, ζητιάνεψε ένα νέο δάνειο, δηλαδή νέα δεσμά για τον ελληνικό λαό, και μάλιστα τους ευχαρίστησε κιόλας.
Ας μην κομπάζει κι ας μη χαίρεται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, υπέταξε για 30 χρόνια τον λαό στην πιο στυγνή τοκογλυφική αφαίμαξη.
* Το προηγούμενο διάστημα βρεθήκατε στις μεγάλες συγκεντρώσεις του Συντάγματος και άλλων πλατειών της χώρας. Είχατε την ευκαιρία να μιλήσετε και να κάνετε διάλογο με τους Αγανακτισμένους. Τι αποκομίσατε από εκεί; Ποια, κατά τη γνώμη σας, είναι τα "διδάγματα" των πλατειών;
Είχα την τιμή να προσκληθώ και παρέστην στην πλατεία Συντάγματος, στον Λευκό Πύργο Θεσσαλονίκης, στην Πάτρα, στα Νέα Παλάτια Ωρωπού, στη Δράμα, στην Καβάλα, στα Γλυκά Νερά και στη Νέα Σμύρνη. Συνδιαλέχτηκα με τους πολίτες, που αποφάσισαν να διεκδικήσουν αυτόβουλα τα δικαιώματά τους και να προβάλουν την πολιτική τους απαίτηση: "Να φύγουν: κυβέρνηση - τρόικα - χρέος".
Οι πολίτες που έσπασαν τα δεσμά του ατομισμού τους, απεγκλωβίστηκαν και συναποφασίζουν με τους άλλους συμπολίτες τους πώς θα αντιμετωπίσουν την κατάσταση, αποτελούν την πιο ισχυρή κινητήρια δύναμη του τόπου μας.
* Εκτιμάτε ότι οι πλατείες σύντομα θα ξεναγεμίσουν;
Οι πλατείες δεν άδειασαν. Παρά τον καύσωνα, οι πολίτες στέκονται άγρυπνοι στις επάλξεις του χρέους και μελετούν πώς θα αντιμετωπίσουν τα νέα δεινά που
εξαπολύονται εναντίον τους.
εξαπολύονται εναντίον τους.
* Μπορεί, κατά τη γνώμη σας, το αυτόβουλο να συναντηθεί με το οργανωμένο κίνημα ανατροπής του πολιτικού σκηνικού;
Είναι δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο. Μπορεί να πραγματωθεί πολιτική ώσμωση και συνεργασία, αρκεί τα πολιτικά κόμματα της αριστεράς να ξεκαθαρίσουν τις σχέσεις κόμματος - λαού. Όταν διακηρύσσουν: "Ο λαός στην εξουσία", τι εννοούν; Συμφωνούν, όχι στα λόγια, με το αξίωμα: "Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από τον λαό, ανήκουν στον λαό και ασκούνται από τον ίδιο τον λαό"; Ναι ή όχι;
Κι από την άλλη, το αυτόβουλο κίνημα της άμεσης δημοκρατίας απαιτείται να κατανοήσει ότι χρειάζεται να συντάξει το πρόγραμμά του, να μορφοποιηθεί πολιτικά και να μην απαιτεί την κατάργηση των πολιτικών κομμάτων, αλλά τη συνεργασία μ' εκείνα με τα οποία ταυτίζονται οι πολιτικοί του στόχοι.
* Τι πρέπει να γίνει, ώστε η οργή του κόσμου να μετεξελιχθεί σε ριζοσπαστική εναλλακτική πολιτική πρόταση και ανάλογες ενέργειες;
Η οργή του κόσμου, όσο εκφράζεται με γιαουρτώματα, προπηλακισμούς και χειροδικίες, αποτελεί απλή εκτόνωση και μόνο. Απαιτείται ο θυμός να μεταλλαχθεί σε πολιτική πράξη. Για να γίνει αυτό, απαιτείται να δοθεί ένα όραμα εφικτό και όχι ουτοπικό. Πρέπει να πειστεί ο πολίτης, που πνίγεται από την αδικία, ότι εξαρτιέται από τον ίδιο να αλλάξει το πολιτικό σύστημα που τον καταπιέζει με ένα άλλο σύστημα που δεν θα αποφασίζουν άλλοι γι' αυτόν, αλλά όλοι μαζί θα συναποφασίζουμε για το παρόν και το μέλλον μας.
* Είπατε στην 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη ότι "η Ιστορία μάς χτυπάει την πόρτα" και αναρωτηθήκατε "γιατί να είμαστε τόσο μίζεροι". Πιστεύετε ότι η αριστερά είναι κατώτερη των προσδοκιών στην παρούσα συγκυρία;
Όντως. Ζούμε κοσμογονικές στιγμές. Η Ιστορία μάς καλεί στο ραντεβού της και αρνούμαστε να πάμε. Μας χτυπάει την πόρτα και δεν ακούμε τον ήχο. Κωφεύουμε. Αδρανούμε μπροστά στις προκλήσεις των καιρών. Τα αιτήματά μας είναι στρογγυλεμένα από την ευπρέπεια του κοινοβουλευτικού καθωσπρεπισμού. Μίζεροι, πολύ μίζεροι στις απαιτήσεις μας. Τους λείπει η σφραγίδα της επαναστατικής πνοής.
* Πώς εκτιμάτε τα αποτελέσματα της 4ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ;
Θετικά. Για πρώτη φορά οι εισηγητές δεν "έκλεισαν" με ομιλίες τους σύνοδο, σε παγκόσμια κλίμακα. Δείγμα της συλλογικής προσπάθειας όλων.
Αποφασίστηκε ομόφωνα η δημιουργία οργάνου πανελλαδικού, στο οποίο θα συμμετέχουν οι ανένταχτοι και στο οποίο θα λογοδοτεί η Γραμματεία.
Επιβεβαιώθηκε στην πράξη η ιδρυτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ: "Η συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων που συγκροτούν τον ΣΥΡΙΖΑ δεν καταργεί την ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική αυτονομία των συμμετεχόντων. Επιδιώκουμε την κοινή συνεργασία μας, χωρίς ηγεμονισμούς και εξαιρέσεις".
* Το κάλεσμα που απευθύνετε ο Αλ. Τσίπρας κι εσείς στις άλλες αριστερές δυνάμεις του τόπου μπορεί να βρει ανταπόκριση όταν, από τη μια πλευρά, προσκρούει στα τείχη του Περισσού και όταν, από την άλλη πλευρά, η Δημοκρατική Αριστερά έχει χαράξει άλλους δρόμους;
Όχι βέβαια μ' αυτές τις συνθήκες. Αλλά ο κάθε ένας από τους 51 πολιτικούς σχηματισμούς της αριστεράς που υπάρχουν δεν πέτυχε να πείσει τον άλλο για το δικό του δίκιο. Ο κάθε ένας διατηρεί το αλάθητο της άποψής του και κατέχει την αυθεντική αλήθεια.
Οι συμμετέχοντες στον ΣΥΡΙΖΑ απέδειξαν με τη συμμετοχή τους ότι αναγνωρίζουν στην πράξη πως και ο άλλος μπορεί να κατέχει ένα μέρος της αλήθειας και αποφάσισαν να συνεργαστούν.
Πολύ περισσότερα είναι στον πολιτικό τομέα τα κοινά σημεία, πάνω στα οποία μπορούμε να συνεργαστούμε σ' ένα ευρύτατο μέτωπο ανατροπής της πολιτικής του δικομματισμού, της τρόικας, του χρέους.
Αλλά οι καιροί ου μενετοί. Το ΚΚΕ και η ΔΗΜ.ΑΡ. δεν απαλλάσσονται των ευθυνών τους. Θα δώσουν λόγο απέναντι στο λαϊκό κίνημα και στην Ιστορία, για τις αγκυλώσεις τους και τους μοναχικούς τους δρόμους.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 24/07/2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου