Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Κοκορομαχίες πάνω στα ερείπια




"Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός μίλησε για τρεις επιλογές – χρεοκοπία, έξοδο από το ευρώ και βοήθεια από τον μηχανισμό στήριξης «που δημιουργήσαμε» - αλλά ούτε αναφέρθηκε, ούτε τον έχει μέχρι στιγμής ρωτήσει κανείς, τι έκανε ο ίδιος και το οικονομικό επιτελείο του από την εκλογή του τον Οκτώβριο του 2009 ως τον Απρίλιο του 2010, οπότε και προσέφυγε στον μηχανισμό, τον οποίο τώρα παρουσιάζει ως το μικρότερο κακό."

Με κροκοδείλια δάκρυα για την… χαμένη συναίνεση αναμεμιγμένα με προσωπικές επιθέσεις από το παρελθόν, απώτερο και πρόσφατο, αλλά και με υπεκφυγές, όπως αυτή του Δημοψηφίσματος, προσπάθησε χθες το πολιτικό σύστημα να αποφύγει τις ευθύνες του.

Αυτοαπαλλασσόμενο, ουσιαστικά αυτοκαταργήθηκε, τραβώντας και την ταφόπλακα
πάνω από το κεφάλι του.

Όσοι παρακολούθησαν χθες την εναρκτήρια «συζήτηση» στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης, στη διάρκεια της οποίας καταργήθηκε ο Κανονισμός και εκφωνήθηκαν δευτερολογίες, δεν έχουν πια καμιά αμφιβολία:

Δεν υπάρχει καμιά περίπτωση εθνικής συνεννόησης και η δήθεν απόπειρα της προηγούμενης Τετάρτης έγινε για να εκτονωθεί η κατάσταση και για τα μάτια του κόσμου.

Οι δευτερολογίες, που δεν προβλέπονται ακριβώς για να αποφεύγονται οι εν θερμώ απαντήσεις, οδήγησαν σε απίστευτες (για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα) συγκρούσεις και απέδειξαν πως τα ελληνικά κόμματα δεν έχουν καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει.

Μεγάλο μέρος μιας συνεδρίασης που υποτίθεται ότι έγινε για να συζητηθούν τα σοβαρά θέματα και να αναζητηθεί ένας κοινός τόπος – αλλά τελικά αποδείχθηκε ότι διεξάγεται για να συσπειρωθεί το μέχρι πριν από λίγες ημέρες σπαρασσόμενο ΠΑΣΟΚ – αναλώθηκε σε μια κουτσομπολικού τύπου συζήτηση για το τι διημείφθη στα περίφημα τηλεφωνήματα Παπανδρέου – Σαμαρά την προηγούμενη Τετάρτη.

Αναδείχθηκε έτσι το έλλειμμα σοβαρότητας στον δημόσιο βίο μας, που με τα ταμεία του κράτους να αδειάζουν, καθίσταται πλέον εξαιρετικά επικίνδυνο.

Όλα αυτά, διανθισμένα με χαμηλού επιπέδου προσωπικές αναφορές και μια σύγκρουση μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΛΑΟΣ, με τον κ. Σαμαρά να αποκαλεί σύμβουλο και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ τον κ. Καρατζαφέρη και τον τελευταίο να ανταποδίδει με αναφορές σε προδότες και… τρελαντώνηδες!

Αγανάκτησαν όλοι

Την ίδια ώρα, στο Eurogroup, όπου πήγε για πρώτη φορά ο νέος «τσάρος» συζητούσαν το πρόβλημα των υπερχρεωμένων χωρών και κυρίως το πρόβλημα της Ελλάδας.

Και στο κέντρο των ελληνικών πόλεων (και των ευρωπαϊκών) ο κόσμος διαδήλωνε για τέταρτη κατά σειρά Κυριακή, καθώς οι Αγανακτισμένοι παραμένουν αγανακτισμένοι και σίγουρα αν άκουσαν την χθεσινή συζήτηση αγανάκτησαν ακόμη περισσότερο.

Αν πρόθεση της κυβέρνησης παραμένει να πείσει τον κόσμο ότι βαδίζει στον σωστό δρόμο, ώστε να γίνει αποδεκτό το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, βέβαιο είναι πως από χθες πέτυχε το ακριβώς αντίθετο.

Ήδη, το αποτέλεσμα της πανελλαδικής δημοσκόπησης της Kapa Research για το «Βήμα της Κυριακής», είναι συντριπτικό.

Το 47,5% τάσσεται υπέρ της καταψήφισής του, ενώ το 34,5% τάσσεται υπέρ της υπερψήφισης «για να πάρουμε την επόμενη δόση και το νέο πακέτο βοήθειας».

Οι τρεις επιλογές

Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός μίλησε για τρεις επιλογές – χρεοκοπία, έξοδο από το ευρώ και βοήθεια από τον μηχανισμό στήριξης «που δημιουργήσαμε» - αλλά ούτε αναφέρθηκε, ούτε τον έχει μέχρι στιγμής ρωτήσει κανείς, τι έκανε ο ίδιος και το οικονομικό επιτελείο του από την εκλογή του τον Οκτώβριο του 2009 ως τον Απρίλιο του 2010, οπότε και προσέφυγε στον μηχανισμό, τον οποίο τώρα παρουσιάζει ως το μικρότερο κακό.

Για άλλη μια φορά αναφέρθηκε σε «προτεραιότητες» που τώρα μεταφέρθηκαν στη νέα κυβέρνηση – διόρθωση αδικιών που, κατά την γνώμη του πρωθυπουργού προϋπήρξαν και δεν προκλήθηκαν από το Μνημόνιο (!), μεγάλες αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, αλλαγή παραγωγικού μοντέλου, αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος και εγγύηση ελάχιστου επιπέδου διαβίωσης, ενώ ανακοίνωσε συνταγματικές αλλαγές για το πολιτικό σύστημα, που θα αποφασιστούν μέσω δημοψηφίσματος.

Ξεκαθάρισε επίσης, ότι δεν θα υπάρξουν εμπράγματες εγγυήσεις του δανείου, ενώ απέδωσε την αδυναμία της Ελλάδας να εξέλθει στις αγορές το 2012 σε αποτυχία της τρόικας και όχι της χώρας μας που, όπως είπε, κάνει προτάσεις, αλλά αυτές αγνοούνται!

Ο κ. Παπανδρέου έγινε πολύ πιο επιθετικός μετά την ομιλία του κ. Σαμαρά, κατηγορώντας τον ότι γύρισε «χωρίς φανέλα, ξεγυμνωμένος από την ΕΕ», ενώ αν και για το περιεχόμενο των τηλεφωνημάτων  της Τετάρτης είπε ότι δεν θα πάει σε δημοσιογραφικές πληροφορίες, χρησιμοποίησε τέτοιου είδους πληροφορίες για να αναφερθεί στη συνάντηση Σαμαρά – Φιγιόν, όπου υποτίθεται ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «έκλεισε το μάτι» στον Γάλλο πρωθυπουργό!

«Δεχθήκατε να παραιτηθείτε από το πρωθυπουργικό αξίωμα για να σχηματισθεί κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Αυτό σημαίνει ότι η κατάσταση έχει φτάσει σε αδιέξοξο και χρειάζονται ριζικές αλλαγές. Αν τα προβλήματα λύνονταν με ανασχηματισμό, τότε προς τι αυτή η 6ωρη ακυβερνησία. Δε σας δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης, γιατί και εσείς κατά βάθος δεν την εμπιστεύεστε», είπε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος τάχθηκε κατά του εξαγγελθέντος δημοψηφίσματος, το οποίο θεωρεί διχαστικό και ζήτησε και πάλι εκλογές.

Απαντώντας στις αιτιάσεις του κ. Παπανδρέου περί διαρροών σχετικά με τα τηλεφωνήματα της Τετάρτης, ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι τορπίλισε και ακύρωσε την σωτηρία της χώρας για ένα πολιτικό κους-κους, ενώ με σφοδρότητα επιτέθηκε στον κ. Καρατζαφέρη, για να εισπράξει λίγο αργότερα την πιο σκληρή απάντηση – «άπαξ προδότης, πάντα προδότης»!

Εκλογές, όχι δημοψήφισμα

Κατά του δημοψηφίσματος και υπέρ των εκλογών τάχθηκε η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

«Με 1,5 εκατομμύρια ανέργους, με τη δημόσια περιουσία υποθηκευμένη η κυβέρνηση φέρνει δημοψήφισμα με πολλές παγίδες», είπε, ενώ αποκάλεσε φαρσοκωμωδία όσα διημείφθησαν μεταξύ των κ.κ. Παπανδρέου και Σαμαρά για κυβέρνηση συνεργασίας, σημειώνοντας ότι η διαδικασία αυτή δεν απέτυχε, γιατί «εξοικειώθηκε η κοινωνία» και εκτιμώντας ότι «το σενάριο θα προχωρήσει» με άλλη διάταξη δυνάμεων.

Σταθερός στην άποψή του για δημιουργία οικουμενικού σχήματος παρέμεινε ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης, κατηγορώντας τους αρχηγούς των δύο μεγάλων κομμάτων που «κλώτσησαν την ευκαιρία» και ζήτησε εκλογές για να συμβεί αυτό μετά από λαϊκή εντολή.

Απαντώντας δε στην κατηγορία του κ. Σαμαρά περί εξαπτέρυγων που στήριξαν την κυβέρνηση, είπε: «Ναι! Προτιμώ να είμαι ένα εξαπτέρυγο της ανάγκης αντί να είμαι ένα χερουβείμ της ανοησίας»

«Μπορεί η κοινοβουλευτική σας ομάδα να σας δίνει την ψήφο του όλου ΠΑΣΟΚ, αλλά όχι και της κοινωνίας - για μία κυβέρνηση με σύμβαση έργου, να βάλει ταφόπλακα στην ελληνική κοινωνία», είπε ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. 

«Τι άλλαξε και την Τετάρτη ξαφνικά, για λίγες ώρες είχατε σχεδόν συμφωνήσει; Πού πήγαν αυτές οι μεγάλες και ουσιώδεις διαφωνίες που είχατε το προηγούμενο διάστημα;», διερωτήθηκε.

Και συνέχισε: «Πέραν των κωμικοτραγικών για την παραμονή ή όχι του κ. Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου, είχατε αποφασίσει την Τετάρτη να επαναδιαπραγματευτείτε το Μνημόνιο με τον κ. Σαμαρά; Αν ναι, γιατί δεν το κάνατε μόνοι σας, ή και τώρα; Η απάντησή σας είναι αρνητική φοβάμαι. Και τότε κ. Σαμαρά, τι είδους προγραμματική συμφωνία είχατε με τον κ. Παπανδρέου; Τι θα κάνετε με το μεσοπρόθεσμο; Και τι άλλαξε από την δική σας διατύπωση κ. Σαμαρά στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου συμφωνήσατε με την θέση μας ότι νέα κυβέρνηση δίχως λαϊκή εντολή αποτελεί αντιδημοκρατική μεθόδευση;».

Το τραγικό είναι πως όλα αυτά συνέβαιναν ενώ στο Eurogroup αναζητούσαν λύση για το πρόβλημα της Ελλάδας.

Κατά γενική ομολογία, η πρώτη ημέρα της συζήτησης για την ψήφο εμπιστοσύνης δεν άφησε κανένα περιθώριο να σκεφθεί κανείς πως τα πράγματα στο πολιτικό σκηνικό θα βελτιωθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: