Οι Έλληνες πολίτες του Διστόμου, έχουν ήδη πετύχει ανάλογη απόφαση στην Ελλάδα, τον Μάιο του 2000 όταν ο Άρειος Πάγος, επικύρωσε την δικαστική απόφαση σύμφωνα με την οποία η Γερμανία έπρεπε να καταβάλει αποζημίωσεις.
Δεν μπορούν όμως να προχωρήσουν σε κατασχέσεις γιατί η κυβέρνηση Σημίτη κατ αρχάς, αλλά και οι κυβερνήσεις Καραμανλή και Γ.Α.Παπανδρέου δεν υπογράφουν την απόφαση. 'Ετσι και αφού το κράτος τους δεν τους σέβεται κατέφυγαν στην Ιταλία, όπου η δικαιοσύνη λειτουργεί χωρίς της σκοπιμότητες της κεντρικής διοίκησης.
'Ετσι σε μια οριστική, ηθική αλλά και ουσιαστική δικαίωση για τους συγγενείς των θυμάτων της Γερμανικής θηριωδίας του Διστόμου προχώρησε το Ανώτατο Δικαστήριο (Άρειος Πάγος) της Ιταλίας, - πληρφορίες απο capital.gr και ΝΕΤ - απορρίπτοντας την αναίρεση που είχε υποβάλει η Γερμανία κατά της ευνοϊκής απόφασης που είχε επιτύχει το 2007 στο Εφετείο της Φλωρεντίας ο αείμνηστος νομικός εκπρόσωπος των Διστομιτών, πρώην ευρωβουλευτής και δικηγόρος Γιάννης Σταμούλης.
Η απόφαση του δικαστηρίου σημαίνει πως αναβιώνει η απόφαση του Εφετείου της Φλωρεντίας, που δέχθηκε ότι μπορεί να γίνει κατάσχεση γερμανικών ακινήτων στο ιταλικό έδαφος, ώστε να αποζημιωθούν οι συγγενείς των εκτελεσθέντων.
Το ποσό που πρέπει πλέον να καταβάλει η Γερμανία, η οποία προσπάθησε να αποτρέψει την απόφαση ξεπερνά τα 75 εκατ. ευρώ και ανοίγει τον δρόμο για ανάλογες κινήσεις απο τα εκατοντάδες χωριά και τις 500.000 θύματα της ναζιστικής θηριωδίας.
Με την ιστορικής σημασίας απόφαση, ο Ιταλικός Άρειος Πάγος επιτρέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, στα θύματα του Δίστομου να εκτελέσουν στη Φλωρεντία την αμετάκλητη απόφαση της Ολομέλειας του ελληνικού Αρείου Πάγου, που δικαίωσε τους συγγενείς (και τα εναπομείναντα θύματα της
βάρβαρης επίθεσης) το 2000 και που έκτοτε «μένει στα χαρτιά».
Τί είχε πει το ιταλικό εφετείο και επικύρωσε ο Άρειος Πάγος
Το Εφετείο της Φλωρεντίας, αποκρούοντας τις θέσεις του γερμανικού Δημοσίου, που ισχυριζόταν ότι καλύπτεται από κρατική ασυλία (ετεροδικία), δέχθηκε ότι μπορεί να γίνει εκτέλεση της ελληνικής δικαστικής απόφασης σε βάρος του, στο ιταλικό έδαφος.
Η ιταλική Δικαιοσύνη υπενθυμίζει ότι αποτελούν θεμελιώδεις αξίες η ελευθερία και η αξιοπρέπεια του ανθρώπου, ενώ καυτηριάζει ως διεθνή εγκλήματα την εκτόπιση και σφαγή αμάχων, τα καταναγκαστικά έργα κλπ. Υπογραμμίζει ότι τα εγκλήματα αυτά παραβιάζουν βασικές αρχές και θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, που βρίσκονται στην κορωνίδα του διεθνούς δικαίου και υπερισχύουν κάθε άλλης διάταξης (συμβατικής ή εθιμικής).
Έτσι «αποκλείεται στο ξένο κράτος, εναντίον του οποίου έχουν υποβληθεί αγωγές αποζημίωσης για τέτοια εγκλήματα και παραβιάσεις, να χρησιμοποιήσει την ασυλία (ετεροδικία).
Στο δικαστήριο της Χάγης
Η απόφαση, το σκεπτικό της οποίας δεν έχει καθαρογραφεί, έχει ιδιαίτερη σημασία. Σε κάθε περίπτωση η Γερμανία έχει προσφύγει και στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αναζητώντας λύση από εκεί, ενώ ήδη η ελληνική κυβέρνηση έχει στείλει τα στοιχεία εκείνα που απαιτούνται για υποστηριχθεί η θέση των θυμάτων, αλλάζοντας μια πολιτική σιωπής ετών, όπου οι ενέργειες του αείμνηστου Σταμούλη εκ μέρους των Διστομιτών δεν έβρισκαν συμπαράσταση στα πρόσωπα των Ελλήνων υπουργώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου