Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Αντιστάσεις με φόντο τη λιμνοθάλασσα


Του Χάρη Φραντζή*  


Τις τελευταίες εβδομάδες η ΣΤΕΓ του ΤΕΙ Μεσολογγίου έχει γίνει ένα παράδειγμα συλλόγου που μέσα από τις συλλογικές του διαδικασίες και την αγωνιστική του διάθεση έχει καταφέρει μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα να κινητοποιήσει όλη την πόλη του Μεσολογγίου και μετά από 20 χρόνια αδράνειας να την κατεβάσει στον δρόμο
Βρισκόμαστε στην καρδιά μιας δομικής κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος και μπροστά σε μια περίοδο που δικαιώματα και κατακτήσεις που έχουν κατακτηθεί με το αίμα εργαζομένων εδώ και ένα αιώνα να καταπατούνται. Εδώ και μήνες έχουμε δει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τις συνταγές της τρόικας και του κεφαλαίου να παίρνει τα πιο σκληρά νεοφιλελεύθερα μέτρα μετά τη μεταπολίτευση, με αποτέλεσμα να εκτινάξει τη φτώχεια και την ανεργία και να οδηγεί την κοινωνία σε εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα. Το δημόσιο πανεπιστήμιο δεν θα μπορούσε και αυτό να μην δεχθεί επίθεση.
Αυτό επιβεβαιώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο με τις εξαγγελίες της υπουργού Παιδείας και του πρωθυπουργού. Ο νέος νόμος-πλαίσιο έρχεται σαν ταφόπλακα πάνω στα ΑΕΙ-ΤΕΙ, παραδίδοντας το δημόσιο πανεπιστήμιο στις ορέξεις του κεφαλαίου και των επιχειρήσεων, καθιστώντας το ούτε δημόσιο, ούτε δωρεάν, αλλά και ούτε πανεπιστήμιο. Στις 15.7.11 είναι προγραμματισμένο να τεθεί προς ψήφιση το νομοσχέδιο στη Βουλή, αλλά πριν πραγματοποιηθεί αυτό, μας ενημερώνει το υπουργείο Παιδείας με ένα δελτίο τύπου στις 10.5.11 ότι σε 24 τμήματα ΤΕΙ και ένα ΑΕΙ δεν θα υπάρχουν εισαχθέντες για το ακαδημαϊκό έτος του 2011, ξεκινώντας έτσι μια επίθεση καλλικρατικού τύπου στην ακαδημαϊκή
κοινότητα πριν τον κανονικό "Καλλικράτη" στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μέσα στα 24 τμήματα ΤΕΙ υπάρχουν και 3 τμήματα του ΤΕΙ Μεσολογγίου και συγκεκριμένα όλη η σχολή ΣΤΕΓ (Μηχανολογίας και Υδάτινων Πόρων, Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίας, Υδατοκαλλιεργειών & Αλιευτικής Διαχείρισης).
Μόλις ανακοινώθηκε αυτό το δελτίο Τύπου άμεσα καλέστηκε γενική συνέλευση φοιτητών μέσω του Δ.Σ. του φοιτητικού συλλόγου με πρόταση της Αριστερής Ενότητας, με σκοπό ο σύλλογος να πάρει απόφαση για κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα. Στη Γενική Συνέλευση οι παρατάξεις του δικομματισμού ΠΑΣΠ-ΔΑΠ έκαναν τα πάντα για να αποτρέψουν οποιαδήποτε αγωνιστική απόφαση του συλλόγου, αλλά δεν το κατάφεραν και οι προτάσεις τους καταψηφίστηκαν. Η ΠΚΣ μίλησε για συμπόρευση με το ΜΑΣ και το ΠΑΜΕ και αρκέστηκε σε γενικολογίες χωρίς να προτείνει στους φοιτητές καμία άμεση κίνηση για την ανάκληση του δελτίου τύπου. Τελικά ο σύλλογος πήρε αγωνιστική απόφαση ψηφίζοντας το πλαίσιο της Αριστερής Ενότητας που κατέθεσε σε συνεργασία με ανεξάρτητους φοιτητές για συμβολική κατάληψη της σχολής για 5 μέρες και τη δημιουργία Συντονιστικού αγώνα για να προβεί ο σύλλογος σε κινητοποιήσεις. Το συντονιστικό ήρθε αμέσως σε επαφή με όλους τους τοπικούς φορείς της πόλης του Μεσολογγίου και ζήτησε την στήριξη τους στον αγώνα του. Έγιναν αρκετές εξορμήσεις μέσα στην πόλη του Μεσολογγίου για ενημέρωση του λαού της πόλης, παρεμβάσεις στο δημαρχείο της πόλης, συγκεντρώσεις, πορείες μαζί με τους κατοίκους και παρέμβαση στο περιφερειακό συμβούλιο δυτικής Ελλάδας. Η κορύφωση του αγώνα ήταν στις 2.6.11 με τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας μαζί με άλλα πληττόμενα ΤΕΙ.
Τα κριτήρια που αναφέρει το υπουργείο για να δικαιολογήσει αυτή του την απόφαση δεν ευσταθούν, είναι αντισυνταγματικά και δεν μπορούν να θεωρηθούν αντικειμενικά για την επιστημονική και ερευνητική δουλειά που μπορεί να προσφέρει ένα τμήμα ΤΕΙ. Με αυτά τα δεδομένα μας δείχνει η κυβέρνηση ότι δεν έχει ως στόχο την αναβάθμιση της Παιδείας προς όφελος του λαού, αλλά ακολουθώντας τις εντολές της τρόικας το κλείσιμο τριτοβάθμιων ιδρυμάτων μόνο και μόνο για να εξοικονομήσει κάποια εκατομμύρια, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που έχει αυτή η απόφαση τους στους φοιτητές, στις οικογένειες τους και στην τοπική κοινωνία που είναι τα ιδρύματα. Έτσι αυτή την στιγμή η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κλείνει 25 πανεπιστημιακά τμήματα σε όλη την Ελλάδα χωρίς να το μας το λέει ξεκάθαρα, κόβοντας την χρηματοδότηση στα ιδρύματα ώστε να μην μπορούν να λειτουργούν και δίχως να πληρώνει το προσωπικό τους τα αναγκάζει να αναστείλουν τη λειτουργία τους και εν τέλει να βάλουν λουκέτο.
Τις τελευταίες εβδομάδες η ΣΤΕΓ του ΤΕΙ Μεσολογγίου έχει γίνει ένα παράδειγμα συλλόγου που μέσα από τις συλλογικές του διαδικασίες και την αγωνιστική του διάθεση έχει καταφέρει μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα να κινητοποιήσει όλη την πόλη του Μεσολογγίου και μετά από 20 χρόνια αδράνειας να την κατεβάσει στον δρόμο.
Ενώ πραγματοποιούνταν όλες αυτές οι διαδικασίες στο ΤΕΙ και στην πόλη του Μεσολογγίου διαβάσαμε στον Ριζοσπάστη στις 14/5/11 άρθρο στο οποίο κατηγορεί την Αριστερή Ενότητα για συνεργασία με τις δυνάμεις της ΠΑΣΠ-ΔΑΠ. Αυτό δεν έχει πραγματοποιηθεί ποτέ και είναι λασπολογία εκ μέρους του ΜΑΣ. Η Αριστερή Ενότητα ποτέ δεν έχει συνεργαστεί με δυνάμεις οι οποίες είναι υπεύθυνες για τη σημερινή κατάσταση που υπάρχει στα πανεπιστήμια, παρατάξεις οι οποίες στηρίζονται και στηρίζουν τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας και προσπαθούν να καταστρέψουν τη δημόσια Παιδεία. Ποτέ δεν έχουμε συμπορευτεί με δυνάμεις που στηρίζουν το κεφάλαιο και είναι ταξικά αντίθετες με τα συμφέροντα του λαού και της νεολαίας. Όσο για το άλλο που ειπώθηκε στον "Ριζοσπάστη" για αποπροσανατολισμό του φοιτητικού κινήματος, νομίζω πως όλες αυτές οι διεργασίες που πραγματοποιήθηκαν όλο αυτό το διάστημα στο ΤΕΙ στην πόλη του Μεσολογγίου και με κορύφωση τη διαμαρτυρία μαζί με άλλα ΤΕΙ που πλήττονται στο υπουργείο Παιδείας δείχνει ότι η επιδίωξη μας είναι ένα δυνατό ενωμένο φοιτητικό κίνημα που σε συμπόρευση με τον λαό θα αντισταθεί σε όλα αυτά τα νεοφιλελεύθερα μέτρα που παίρνονται εις βάρος του. Ο δίκαιος αγώνας μας συνεχίζεται μέχρι τη νίκη…

* Ο Χάρης Φραντζής είναι μέλος της ΑΡΕΝ ΤΕΙ Μεσολογγίου
* (μέλος της κίνησης Ενεργών Πολιτών Πάρου, υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο της Κίνησης)
Ημερομηνία δημοσίευσης: 08/06/2011 στην εφ. Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: