Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Το τελευταίο αντίο στον Λάκη Σάντα


" Σε καθεστώς Εθνικής Μειοδοσίας έχει περιέλθει η χώρα που παραδόθηκε στο ΔΝΤ " τόνισε ο Μανώλης Γλέζος με ακροατή τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

"Ο βιολογικός σου κύκλος έκλεισε αγαπξτέ μου Λάκη Όμως ο κόσμος της αιωνιότητας είναι μπροστά σου, και συνέχισε  Λάκη, Απόστολε Σάντα, ελευθερωθήκαμε; Η απάντηση σου είναι ΝΑΙ ελευθερωθήκαμε. 
«Απελευθερωθήκαμε;», ρώτησε ο Γλέζος τον Σάντα στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του. Και ο ίδιος του έδωσε για τελευταία φορά φωνή για να απαντήσει: «Ναι, αλλά το κάναμε μόνοι μας, χωρίς καμιά βοήθεια».

«Κερδίσαμε την ανεξαρτησία μας;», ξαναρώτησε ο Γλέζος για τελευταία φορά

τον φίλο του, τον άνθρωπο που μαζί κατέβασαν τη σημαία με τη σβάστικα από την Ακρόπολη. «Όχι», ήλθε δυνατή η τελευταία απάντηση του Σάντα. «Οι ολετήρες του Έθνους έχουν υποδουλώσει τη χώρα στρατιωτικά, πολιτικά και οικονομικά»
«Μέρα με την μέρα η θηλιά γύρω από τον λαιμό του λαού σφίγγει όλο και πιο πολύ», φώναξε ο Γλέζος, με τον κόσμο μέσα και έξω από την εκκλησία να τον διακόπτει κάθε τόσο με χειροκροτήματα. Αλλά και αυτό παραλείφθηκε...
Τα χειροκροτήματα έγιναν ακόμη ζωηρότερα, όταν ο Γλέζος αναφέρθηκε στους νέους και στους νεκρούς συντρόφους, που χάθηκαν στο άνθος της ηλικίας τους, πριν προλάβουν να γλεντήσουν στα χοροστάσια της ζωής. Και από τότε, όπως είπε, αυτοί που επέζησαν, τους μνημονεύουν σε όλες τις στιγμές της χαράς που εκείνοι στερήθηκαν.

Ο Μανώλης Γλέζος ολοκλήρωσε την ομιλία του, υποσχόμενος να μην βγάλει από πάνω του τα ωμοφόρια του χρέους και πως «θα συνεχίσει τον αγώνα για να πίνουν οι νέοι ελεύθεροι το κρασί της χαράς».

 


 Στις επόμενες ώρες θα έχουμε βίντεο με όλη την ομιλία του Μανώλη Γλέζου.

2 σχόλια:

dk είπε...

Την επομένη της κηδείας του Λάκη Σάντα βρέθηκα στην Ακροπολη ακριβώς στο σημειο που κατεβασαν μαζί με το Μανώλη Γλέζο τη Γερμανικη φασιστική Σημαία. Διπλα μου ηταν μια ομαδα παιδιών καποιου Δημοτικου Σχολειου της Λάρισας. Η δασκαλα με λιγα απλά λογια μιλησε στα παιδιά για το τι έγινε στις 5 Μαιου του 1941 σ εκεινο το σημείο. Κάτι ειναι κι αυτό που εστω κάποιος λεει στα παιδιά πια τι έγινε τοτε και πιστεύω κάτι να τους μεινει.Θυμαμαι οταν ημουν εγώ στο Δημοτικό κι ανεβηκα με το σχολειο στην Ακρόπολη οι γονεις μου με ειχαν συμβουλέψει..."κοιτα μην αρχισεις και μιλάς για το Γλέζο τώρα που θα σας πάνε στην Ακροπολη και βρουμε κανένα μπελά". Αλλες εποχές.

Ανώνυμος είπε...

Σήμερα από τα βιβλία, με την πτώση των αξιών οι μαθητές θα δυσκολευτούν πολύ να καταλάβουν τί συνέβαινε τότε με τον Σάντα και τον Γλέζο τί συνέβαινε παλαιότερα με τους ήρωες του 1821 -για τους οποίους τίποτα δεν παρουσιάζεται στην Ακρόπολη- ή τί συνέβαινε ακόμα παλαιότερα και ποιά η Σημασία του ιερού βράχου της Ακρόπολης.
Τιμή και δόξα στους ήρωες που αγωνίστηκαν για την ελευθερία! Το ελληνικό κράτος ακόμα δεν έμαθε να σέβεται την ελληνική ιστορία ούτε τον ιερό βράχο της Ακρόπολης..
Ελαφρύ να είναι το χώμα που τον σκεπάζει!