Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Προμελετημένο έγκλημα , ή απλά ήταν ερασιτέχνες;

Ήταν Οκτώβριος του 2009 και τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων βρισκόταν σε .. φυσιολογικά επίπεδα με αυτά των 2ετών ελληνικών ομολόγων να κυμαίνονται στο 1,40%.(σήμερα 21,64%). Λίγο αργότερα, στις αρχές του Νοεμβρίου του 2009 τα επιτόκια των 2ετών ελληνικών ομολόγων είχαν μειωθεί στο 1,34% και ήταν από τα χαμηλότερα στον κόσμο.
Πού ακριβώς βρισκόταν η
επίθεση των αγορών τότε; Γιατί δεν ξεπουλούσαν οι διεθνείς επενδυτές τα ελληνικά ομόλογα εξαιτίας των τεράστιων προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας;
Σήμερα, 20 Απριλίου 2011 τα επιτόκια των 2ετών ελληνικών ομολόγων έχουν αυξηθεί από το 1,34% στο .. 21,64% και είναι τα υψηλότερα στην Ευρώπη και από τα υψηλότερα στον κόσμο.
Και η ερώτηση των 200 δις ευρώ (και βάλε) είναι η εξής: μήπως η ελληνική κυβέρνηση δεν διαχείρίστηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ελληνική κρίση; Μήπως προκάλεσε την επίθεση στην Ελλάδα στην προσπάθεια της να 'αποκαλύψει' τη 'δραματική κατάσταση' της οικονομίας;
Τα ελληνικά ομόλογα ξεπουλήθηκαν για άλλη μία συνεδρίαση με τα επιτόκια τους να απογειώνονται σε νέα ευρωπαϊκά ιστορικά υψηλά και να προκαλούν εκ νέου πιέσεις στο ΧΑ. Τα επιτόκια των 3ετών ελληνικών ομολόγων ξεπέρασαν το 22% ενώ το ίδιο συνέβη και τα 2ετή, ποσοστό που φαίνεται εξωπραγματικό ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς πως το Οκτώβριο του 2009  κυμαινόταν στο 1,40% και λίγο αργότερα, στις αρχές του Νοεμβρίου του 2009 η τιμή τους είχε μειωθεί στο 1,34%.
Τα CDS των ελληνικών ομολόγων εκτοξεύτηκαν σε νέα ιστορικά υψηλά με τις τιμές των ελληνικών CDS 1 έτους, να έχουν απογειωθεί κατά 2837% από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι σήμερα, σε μία άνοδο παρόμοια της οποίας δεν έχει υπάρχει στην παγκόσμια χρηματιστηριακή ιστορία και το πιθανότερο είναι να μην υπάρξει ποτέ ξανά.
Από την άλλη πλευρά ανοδικά κινήθηκαν και τα επιτόκια των περισσότερων ευρωπαϊκών κρατών που έχουν με οποιοδήποτε τρόπο συνδεθεί με την κρίση χρέους. Η δημοπρασία ισπανικών ομολόγων όπου το επιτόκιο διακυμάνθηκε στο 5,472% έναντι 5,162% το Μάρτιο, θεωρήθηκε ενδεικτική του ότι η Ισπανία είναι πολύ κοντά στα όρια μίας 'επίσημης' χρηματοπιστωτικής κρίσης, κάτι που θα συμβεί αν το επιτόκιο των 10ετών ομολόγων της ξεπεράσει το 6,00%.
Το ΧΑ έκανε μία προσπάθεια να κινηθεί υψηλότερα με το ΓΔ να καταγράφει κέρδη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης εκμεταλλευόμενος την άνοδο του ευρωπαϊκού κλάδου τραπεζών αλλά στην πορεία οι πιέσει από την καταστροφική πορεία των ελληνικών ομολόγων ήταν αρκετές για να προκαλέσουν μεγάλη πτώση και να τον οδηγήσουν χαμηλότερα κατά 2,69% στις 1399,69 μονάδες. 

πηγή  analitis.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: