Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Δεν θέλετε να κάνετε αναδιάρθρωση! Έχετε να προτείνετε κάτι άλλο;

 Οι προτάσεις για αναδιάρθρωση, «κούρεμα», σύσταση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου, αλλά και αρκετές προτάσεις για την διαχείριση του χρέους και έξοδο από την κρίση – πάντα μέσα στη λογική του συστήματος – υπάρχουν και πέφτουν τον τελευταίο καιρό «βροχή» στο τραπέζι των συζητήσεων. Η κυβέρνηση δεν ακούει, δεν βλέπει, δεν μιλάει.  Επαναλαμβάνει  συνεχώς ότι  «πάμε καλά» και «δεν υπάρχει άλλη πρόταση».
Η αλήθεια βέβαια είναι ακριβώς  αντίθετη. Προτάσεις υπάρχουν από πολλούς. Το πόσο εφαρμόσιμες είναι και μέσα από ποιες διαδικασίες  αυτές θα δώσουν λύση στο πρόβλημα, μπορεί να είναι  αντικείμενο διαλόγου. 
Αυτός που δεν έχει καμία πρόταση για έξοδο από την κρίση είναι η ίδια η Κυβέρνηση!!!.
  Τα νούμερα είναι καταλυτικά και εκεί ακριβώς  η κυβέρνηση παίζει το «κρυφτούλι» με την ενημέρωση.  Μόλις πέσουν στο τραπέζι των συζητήσεων 



αριθμοί τα κυβερνητικά στελέχη αλλάζουν ρότα. ««Μην κουράζουμε με αριθμούς»   «Αυτά είναι και νούμερα που μπερδεύουν τους πολίτες»,   ο καθένας τους προσπαθεί να αλλάξει ρότα στην κουβέντα.
 Ο λόγος είναι απλός. Τα νούμερα δεν βγαίνουν και όχι μόνο αυτό, αποκαλύπτουν ταυτόχρονα ότι δεν υπάρχει πρόταση!!!. Η κυβέρνηση κερδίζει χρόνο – υπέρ ποιών άραγε; -  χωρίς να έχει κατά νου κανένα σχέδιο.  Ας δούμε μερικά από τα νούμερα.
 Τα έσοδα του δημοσίου για το 2011 σύμφωνα με το κατατιθέμενο προϋπολογισμό είναι 59δις!!.  Ας υποθέσουμε ότι θα τα καταφέρει να τα μαζέψει. Πόσα είναι τα έξοδα;  65δις. Πόσα από αυτά είναι μισθοί και συντάξεις 19.8 δις, πόσα πρέπει να πληρώσει για αποπληρωμή δανείων τόκους χρεολύσια;  Εδώ οι αριθμοί αλλάζουν κάθε μέρα. Όσο και αν αλλάξουν όμως, είτε είναι 45 με την επιμήκυνση είτε 70 που ισχυρίζονται κάποιοι άλλοι, το σύνολο των χρημάτων που χρειάζεται για το 2011 το κράτος είναι στην καλύτερη περίπτωση 110δις!!!!!.

 Πόσα είπαμε ότι υπολογίζει ότι θα μαζέψει ο Παπακωνσταντίνου; 59δις  59-110=51δις!! – αν δεν είναι περισσότερα-.  
 Ένα σκηνικό που με μικρές παραλλαγές θα συνεχίσει για όλη την επόμενη δεκαετία!!!!!!. Κάθε χρόνο η Ελλάδα χρειάζεται 50-70 δίς. 50-70 δίς που θα τα καλύπτει με καινούργια δάνεια,  για να πληρώνει δάνεια!!!.
 Δάνεια που με τα επιτόκια θα αυξάνουν δραματικά το υπάρχον χρέος.  Στο τέλος της δεκαετίας  - σύμφωνα με την επιμήκυνση – θα έχουμε πληρώσει μισό τρις και μάλλον θα χρωστάμε  κοντά στα 700-750 δίς!!!!.  Αυτά λένε οι αριθμοί!!
 Καi ποια είναι η υποψία λύσης που προτείνει η κυβέρνηση… περικοπές μισθών και εξόδων… Μα αν υποθέσουμε ότι κόψουμε το 100% των μισθών και συντάξεων..σταματήσουμε να έχουμε γιατρούς-δασκάλους-καθηγητές-στρατό-αστυνομία-υπαλλήλους στα υπουργεία-στους δήμους-βουλευτές-ιερείς- καταργηθεί 100% το κράτος και σταματήσουμε να πληρώνουμε συντάξεις , το ποσό που θα εξοικονομήσουμε θα είναι 19.8 δις!!. Μέχρι τα 50 ή 70 τι θα κάνουμε;
  Οι πολίτες καταλαβαίνουν πολύ καλά τους αριθμούς. Το ζουν στον  οικογενειακό προϋπολογισμό.  Δεν μπορείς να τους πείσεις ότι κάποιος που παίρνει 2000 ευρώ τον μήνα και έχει βάλει χρέος για τα επόμενα 10 χρόνια στην Τράπεζα δόσεις 6000 ευρώ τον μήνα ότι αν κόψουν από τα έξοδα τους «θα τα καταφέρουν». Έχει μπατάρει το καράβι και μπάταρε από κακούς χειρισμούς. Αντί να δώσει λύσεις για να γλυτώσουν οι επιβάτες , ο καπετάνιος κοιτάζει απλά πώς θα πάρει τα ασφάλιστρα ο πλοιοκτήτης. Αυτό είναι το σενάριο που δυστυχώς ζούμε και αυτό καλούμαστε να ανατρέψουμε

Δεν υπάρχουν σχόλια: