Στο Debtocracy υπάρχει μια αναφορά στην διαγραφή του Ιρακινου χρέους. Διαγραφή με την νομική δικαιολογία ότι είναι "απεχθές". Την είχε ζητήσει η κυβέρνηση των ΗΠΑ και παραδόξως την μάθαμε τώρα.
Αυτό που επίσης δεν ξέραμε είναι ότι και η ΕΛΛΑΔΑ διέγραψε χρέος απο τις οφειλές του ΙΡΑΚ.!!
Το μάθαμε απο την Καθημερινή του συγκροτήματος Αλαφούζου.
Και ενω εμείς βομβαρδιζόμαστε με μηνύματα ότι δεν πρέπει να ζητάμε διαγραφή ή "εχθρική αναδιάρθρωση" όπως την ονομάζουν στον ΣΚΑΙ, μπορούμε να χαρίζουμε!!. Δυο μέτρα δυό σταθμά.
Κοινός παρανομαστής τα κέρδη των "αγορών" - λέγε με ΗΠΑ.
Συμπτωματικό τελείως ότι τις ειδήσεις στο ΣΚΑΙ τις λέει μια ΣΙΑ.
Δυσκολίες στη διαγραφή του ιρακινού χρέους
Τον Οκτώβριο του 2008, λίγους μήνες πριν από την αποχώρησή του από την
κυβέρνηση Καραμανλή, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης συναντήθηκε με τον Ιρακινό ομόλογό του στη Νέα Υόρκη και υπέγραψαν διακανονισμό για την εξόφληση του ιρακινού χρέους προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΞ, η συμφωνία προέβλεπε την αποπληρωμή του ποσού των 126 εκατ. δολαρίων σε 44 δόσεις εντός 21 ετών. Το εμπιστευτικό τηλεγράφημα 08ATHENS626, που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα η «Κ», όμως, αποκαλύπτει όλες τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που οδήγησαν στην υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας.Συγκεκριμένα τον Μάιο του 2008, Αμερικανός διπλωμάτης της πρεσβείας στην Αθήνα σε μια συνάντηση ρουτίνας που είχε με υπηρεσιακό παράγοντα του ελληνικού ΥΠΕΞ, βρήκε την ευκαιρία να συζητήσει την «τακτοποίηση» του ιρακινού χρέους προς την Eλλάδα, το όποιο, σύμφωνα με το εμπιστευτικό τηλεγράφημα, υπολογιζόταν εκείνη τη χρονική στιγμή στα 231 εκατ. δολάρια.
Ο Ελληνας διπλωμάτης εξήγησε στη συνάντηση εκείνη πως τόσο η ελληνική πρεσβεία στη Βαγδάτη όσο και το υπουργείο Eξωτερικών ήταν υπέρ του να διαγράφει το χρέος ως μια ψήφος εμπιστοσύνης προς τη νέα κυβέρνηση του Ιράκ. Συνέχισε, όμως, λέγοντας πως στην πράξη αυτό θα ήταν δύσκολο όχι λόγω των σχέσεων Ελλάδας - Ιράκ, αλλά εξαιτίας εσωτερικών πολιτικών αντιπαραθέσεων στην Αθήνα.
Οπως αποκαλύπτουν τα τηλεγραφήματα που φέρνει στο φως η «Κ», το θέμα είχε «κολλήσει» στο υπουργείο Οικονομικών, όπου οι αρμόδιοι έψαχναν τρόπους ώστε όσοι Ελληνες επιχειρηματίες δικαιούνταν αποπληρωμή από το ιρακινό κράτος, να καταφέρουν να αποζημιωθούν τελικά από το ελληνικό κράτος. Οπως αποκάλυψε ο Ελληνας διπλωμάτης στον ομόλογό του «σημαντικό μέρος του χρέους οφείλεται από τις ιρακινές αρχές όχι στο Δημόσιο –όπως νόμιζε μέχρι εκείνη τη στιγμή η αμερικανική πρεσβεία– αλλά σε ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες με μεγάλη πολιτική επιρροή την οποία και ασκούσαν στην ελληνική κυβέρνηση, ώστε να αποτραπεί η συνολική διαγραφή του χρέους», που φυσικά θα άφηνε τους Ελληνες επιχειρηματίες ακάλυπτους.
Ο τότε Αμερικανός πρέσβης Ντάνιελ Σπέκχαρντ καταλήγει στο ίδιο τηλεγράφημα που έστειλε στην Ουάσιγκτον τον Μάιο του 2008 πως και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, σε συνάντησή τους είχε παραδεχτεί πως η πολιτική βούληση για τη διαγραφή του χρέους υπάρχει, αλλά στην πράξη είχε αποδειχτεί ένα «περίπλοκο ζήτημα». Πέντε μήνες μετά ο κ. Aλογοσκούφης υπέγραφε τον διακανονισμό του ιρακινού χρέους, κάτι που χαρακτηρίστηκε από διπλωμάτη του ΥΠΕΞ σε άλλο μεταγενέστερο τηλεγράφημα τον Δεκέμβριο του 2008 ως «μια δύσκολη πολιτικά πράξη».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου