To σίγουρο είναι την μιζέρια μας την βλέπουμε κάθε μέρα στα κανάλια μας. Δεν χρειαζόταν η έρευνα της Societe General
απο tvxs.gr/news
"Δείκτη μιζέριας στα όρια των αντίστοιχων στην Τυνησία και την Αίγυπτο, λίγο πριν ξεσπάσουν οι εξεγέρσεις, καταγράφει η Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα της Societe Generale. Αιτία φέρεται να είναι η υψηλή ανεργία και ο πληθωρισμός.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», ο misery index βασίζεται στη θεωρία πως όταν τα δύο βασικά δεδομένα ανεργία-πληθωρισμός της οικονομικής ανάπτυξης αποδυναμώνονται, επιδεινώνεται ταυτόχρονα η αντοχή της κοινωνίας και η
υπομονή των ανθρώπων εξαντλείται. Πρόσφατη έρευνα ενός από τους μεγαλύτερους τραπεζικούς ομίλους της Γαλλίας, της Societe Generale κατέγραψε υψηλότατα ποσοστά του δείκτη μιζέριας για την οικονομία και την κοινωνία Τυνησίας και Αιγύπτου. Αλλά και οι χώρες της περιφέρειας της Ευρώπης εμφανίζουν υψηλό δείκτη. Ανησυχητικά είναι τα επίπεδα για Βενεζουέλα, Πακιστάν, Νότια Αφρική.
Μεταξύ των χωρών με υψηλό δείκτη μιζέριας είναι η Ισπανία, η οποία στις αρχές του έτους ξεπερνούσε το Πακιστάν. Το τελευταίο εξηγείται από το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό ανεργίας στη χώρα που ξεπερνά το 20,5% και το 40%-45% στους νέους ανθρώπους και τις πληθωριστικές πιέσεις που εντάθηκαν μετά το σκάσιμο περιφερειακών τραπεζών και της αγοράς ακινήτων. Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και βεβαίως η Ελλάδα με υψηλό δείκτη μιζέριας μπορεί να διαφοροποιούνται πολιτικά και πολιτειακά από τα αφρικανικά κράτη, ωστόσο υποφέρουν από την οικονομική δυσπραγία που θα μπορούσε να προκαλέσει μέχρι και πολιτική αστάθεια.
Στην Ελλάδα, ο δείκτης επιβαρύνεται δραματικά τα τελευταία χρόνια, καθώς από το 11,3 (το 2009) εκτινάχθηκε στο 17,3 πέρυσι, ξεπερνώντας το 19 στις αρχές του έτους. Είναι ενδεικτικό πως για το 2010 οι αναλυτές του Bloomberg υπολόγισαν τον υψηλό πληθωρισμό 4,9%, το ποσοστό ανεργίας 12,4% και τα τρομακτικά ελλείμματα. Η Ελλάδα κατατάσσεται πλέον στην έβδομη θέση μεταξύ 59 χωρών που μελετά το Bloomberg.
Ο misery index δημιουργήθηκε τη δεκαετία του '70 από τον οικονομολόγο Arthur Okun ή, κατ' άλλους, του Robert Barro, λόγω της ανάγκης μέτρησης της υψηλής ανεργίας και του υψηλού πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Στον misery index αναφέρθηκε το περιοδικό «Economist» (στις 14/1/06) παρουσιάζοντας έναν δείκτη της Merrill Lynch, που εκτός της ανεργίας και του πληθωρισμού συνεκτιμούσε το έλλειμμα (ή πλεόνασμα) του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το δημόσιο έλλειμμα, τα έντοκα γραμμάτια τρίμηνης διάρκειας, και τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ. Ο συγκεκριμένος δείκτης είχε χρησιμοποιηθεί από την Eurostat για τη μέτρηση των οικονομιών 15 κρατών-μελών της Ε.Ε. για το οικονομικό έτος 2004. Τότε η Ελλάδα συμπεριλαμβανόταν με την Ισπανία και την Πορτογαλία στις τρεις χειρότερες σε θέματα ελλειμμάτων, ήταν όμως (με τις ίδιες χώρες) στις πρώτες τρεις θέσεις από πλευράς ανάπτυξης."
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου