Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

ΑΦΑΝΤΟ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ



απο Ελεύθερη Ζώνη
ΟΔΥΝΗ ΚΑΙ ΟΙ ΓΝΩΣΤΕΣ ΑΝΤΕΓΚΛΗΣΕΙΣ
03/03/2011
Αποτροπιασμός για το έγκλημα, αλλά και διαξιφισμοί μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων χαρακτηρίζει την επόμενη ημέρα της δολοφονικής επίθεσης με Καλάσνικοφ κατά της Ομάδας Δίας στου Ρέντη, με αποτέλεσμα τον θάνατο δύο νεαρών αστυνομικών.


Κλεμμένο αυτοκίνητο, βαρύς οπλισμός, πυρ ομαδόν καταδεικνύει πως πίσω από την επίθεση κρύβεται το οργανωμένο έγκλημα που πλέον αποτελεί ενδημικό φαινόμενο και στην Ελλάδα.

Η συζήτηση που επανήλθε περιστρέφεται γύρω από το κατά πόσον είναι ελλιπης ή όχι η εκπαίδευση της ΕΛ.ΑΣ, με τον Πρόεδρο της Ένωσης αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής Γιάννη Μακρή να δηλώνει ότι «η Αστυνομία βρίσκεται σε εγκατάλειψη», ξεκαθαρίζοντας ότι  «δεν είμαστε διατεθειμένοι να θυσιάζουμε ανθρώπινες ζωές, όταν κάποιοι δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους».

Ο κ. Μακρής δήλωσε πως οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ δεν έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση και τον απαιτούμενο εξοπλισμό, ενώ κατήγγειλε πως «την ώρα της δράσης, όταν κλήθηκαν να συνδράμουν περιπολικά της αστυνομικά δεν υπήρχαν, καθώς απασχολούνταν στη φύλαξη προέδρων ομάδων».

Σε ανάλογο μήκος κύματος και οι δηλώσεις των κομμάτων. Ο αρμόδιος τομεάρχης της Ν.Δ. Θ. Νάκος μίλησε για «συνεχή απαξίωση της λειτουργίας και της επιχειρησιακής δυνατότητας της Ελληνικής Αστυνομίας που έχει αποθρασύνει τα κάθε λογής εγκληματικά στοιχεία».

«Η γκανγκστερική ένοπλη επίθεση εναντίον αστυνομικών επιβεβαιώνει ότι τα μέτρα που σωρηδόν έχουν πάρει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ προηγουμένως, είναι μέτρα καταστολής του λαϊκού κινήματος (τρομονόμοι, κάμερες κ.α.), ενώ την ίδια ώρα οι συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος και τα διάφορα κέντρα που συνδέονται με αυτό αλωνίζουν», επισήμανε σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης αναφέρθηκε στην ασάφεια που εξακολουθεί υφιστάμενη σχετικά με το αν, πώς και πότε πρέπει να χρησιμοποιούν οι αστυνομικοί το υπηρεσιακό τους όπλο.

Για την ανάγκη καλύτερης εκπαίδευσης της Αστυνομίας μίλησε και  ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης.

«Η πολιτεία έχει την υποχρέωση να σταθεί έμπρακτα στο πλευρό των οικογενειών των θυμάτων. Και φυσικά έχει την υποχρέωση να βρει και να οδηγήσει στη Δικαιοσύνη τους δράστες του αποτρόπαιου αυτού εγκλήματος», δήλωσε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη.

«Το δραματικό αυτό περιστατικό είναι ένα ακόμα μήνυμα που αφορά την αναγκαία συντεταγμένη αντίδραση της δημοκρατικής πολιτείας απέναντι στην αύξηση της εγκληματικότητας», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά. 

«Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μια από τις πιο ασφαλείς χώρες της Ευρώπης», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής. Αν και παραδέχθηκε την ύπαρξη ελλείψεων όσον αφορά τον εξοπλισμό και τις υποδομές του Σώματος, ξεκαθάρισε ότι «πρέπει να τις αποσυνδέσουμε από την τραγωδία της δολοφονίας των δύο νέων ανθρώπων».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Όθωνας υποστήριξε στον Real Fm ότι η εκπαίδευση μπορεί να βελτιωθεί, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι ελλειμματική. Διαφώνησε μάλιστα με την απόφαση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων για ημίωρη αποχή από τα καθήκοντά τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας, αποκαλώντας την «συνδικαλιστική πρακτική», που είναι πολιτικά καταδικαστέα.

Έκκληση στην κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα να αντιμετωπίσουν το μείζον ζήτημα της ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών και την προβληματική λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας ως εθνική υπόθεση, «μακριά από κομματικές σκοπιμότητες και έξω από κάθε σκέψη για περαιτέρω μείωση των διατιθέμενων κονδυλίων», απηύθυναν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των αστυνομικών ΠΟΑΣΥ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων) και ΠΟΑΞΙΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Αξιωματικών Αστυνομίας).

Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή τους οι Ομοσπονδίες των αστυνομικών επαναλαμβάνουν την πρότασή τους για σύσταση Διακομματικής Επιτροπής «με στόχο τη σύνταξη ενός Πορίσματος που θα οριοθετεί τη βάση για την ανασυγκρότηση των αστυνομικών υπηρεσιών και τη συνολική μεταρρύθμιση της Ελληνικής Αστυνομίας», και ζητούν την πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

«Ήταν θέμα χρόνου να συμβεί το μοιραίο, είχαμε επισημάνει εδώ και καιρό και γι’ αυτό προκαλεί κατάπληξη το γεγονός ότι κάποιοι εμφανίζονται αιφνιδιασμένοι. Το συνδικαλιστικό μας κίνημα εκφράζει καθημερινά πλέον την έντονη ανησυχία του για τις απανωτές καταδιώξεις και ανταλλαγές πυροβολισμών με αδίστακτους κακοποιούς, αλλά και για τις βίαιες επιθέσεις, με αφορμή διάφορα γεγονότα, εναντίον αστυνομικών», σημειώνεται στην ανακοίνωση, με την οποία καλούνται όλοι οι αστυνομικοί να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, αντιμετωπίζοντας με σύνεση και ψυχραιμία τον άδικο χαμό των συναδέλφων τους και απορρίπτοντας κάθε ενέργεια που ενδέχεται να λειτουργεί απαξιωτικά τόσο για το συνδικαλιστικό τους κίνημα, όσο και για την Ελληνική Αστυνομία

Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης, Αντώνης Λιακόπουλος, μίλησε για τραγικές ελλείψεις στην Υπηρεσία, ισχυριζόμενος ότι «πολλοί αστυνομικοί προκειμένου να εξοπλιστούν, βάζουν χρήματα από την τσέπη τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: