Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

ΑΙΡΕΤΙΚΑ

του Χρίστου Γεωργούση
(Φωνή της Πάρου 25/2/2011)
Είναι <<σικέ>> το παιχνίδι;
   <<Εργαλείο της κυβερνητικής  πολιτικής ο Καλλικρατικός Δήμος>>, διαβάσαμε.
Συχνά την όποια αλήθεια, αν τη φτάσουμε στην άκρη της, αν την ξεχειλώσουμε υπερβάλλοντας, την οδηγούμε στο αντίθετό της.
Είναι αλήθεια ότι οι κυβερνήτες επιδιώκουν, όλοι τους, να έχουν πάντα το πάνω χέρι, να εξουσιάζουν την αυτοδιοίκηση. Είναι επίσης αλήθεια ότι μπορούμε, ως ένα βαθμό, να διαστείλουμε τα όρια ανεξαρτησίας του Δήμου, να πρωτοτυπήσουμε, να κινηθούμε πέραν της πεπατημένης, να μην κάνουμε το χατίρι των κυβερνώντων.
Ο Δήμος μπορεί να λειτουργήσει ως ένα σημείο σαν ανεξάρτητη τοπική εξουσία και να δώσει μαθήματα αυτόνομης πολιτικής. Βεβαίως δεν πρέπει να τον θεωρούμε ως  προκεχωρημένο φυλάκιο των ιδεών μας, ως μοχλό παραταξιακής λογικής Στο βαθμό που δήμαρχος και σύμβουλοι θέλουν να ξεφύγουν απ΄ τον συνήθη τρόπο άσκησης πολιτικής, μπορεί να προχωρήσουν μερικά ζητήματα και αυτά που δεν τα συζητούμε, όπως η συνοχή των ανθρώπων, η μεταμόρφωση των πελατών σε πολίτες και η ανάπτυξη συμμετοχικής δράσης. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να πλουτίζουμε με ιδέες και πρωτότυπη δράση την αυτοδιοίκηση.  
 Απ΄ την άλλη μένει πάντα μετέωρο το μέγα ζήτημα της κοινωνίας των πολιτών. 
Γιατί ισχυριζόμαστε μεν ότι το παιχνίδι στο Δήμο <<είναι σικέ>>, αλλά δεν επιχειρούμε να πλουτίσουμε τη δράση έξω από το Δήμο, να πάμε σε κοινωνία ανθρώπων υπεύθυνων, να ανοίξουμε ένα μέτωπο συζητήσεων και ενεργειών και να διαμορφώσουμε μια άλλη δυναμική και προοπτική εξουσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: