Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Στο αυτόφωρο εκατοντάδες εργοδότες για μη καταβολή του δώρου Χριστουγέννων



οι εργοδότες που δεν κατέβαλλαν το δώρο Χριστουγέννων, έπειτα από καταγγελίες εργαζομένων που ξεπέρασαν τις 300 πανελλαδικά.
Τη σχετική εγκύκλιο του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας φαίνεται ότι αγνοούσαν, σε ορισμένες


περιπτώσεις, αστυνομία και δικαστικές αρχές με αποτέλεσμα αρκετά 
περιστατικά να μην καταγραφούν.
Συγκεκριμένα, μόνο στις 22/12, έγιναν περισσότερες από 300 καταγγελίες εργαζομένων στους οποίους δεν καταβλήθηκε το δώρο Χριστουγέννων, ενώ για 210 περιπτώσεις ξεκίνησε η διαδικασία αυτοφώρου, όπως προβλεπόταν.
«Οι καταγγελίες αφορούσαν, σχεδόν, το 0,5% του εργατικού δυναμικού της χώρας. Είναι, όμως, δεδομένο ότι υπήρχαν περισσότερες περιπτώσεις στις οποίες δεν καταβλήθηκε το δώρο.
Για εμάς είναι επιτυχία ότι κατάφερε να πληρωθεί αρκετός κόσμος που δεν θα έπαιρνε χρήματα, καθώς το μηνύματα που είχαμε από την αγορά ήταν ότι υπήρξε προσπάθεια να παραταθεί το προβλεπόμενο διάστημα καταβολής του δώρου.
Τα μηνύματα αυτά προέρχονταν όχι μόνο από τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, αλλά και από τις υγιείς»,
τόνισε στο tvxs.gr, ο Μιχάλης Χάλαρης, ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.
Τα περισσότερα περιστατικά σημειώθηκαν στη Εύβοια, την Ήπειρο, την Δ. Μακεδονία και τη Στερεά Ελλάδα, ενώ αρκετοί από τους 2.514 εργαζόμενους που επιχείρησαν να κάνουν καταγγελία, ήρθαν αντιμέτωποι με τη άγνοια των αρχών σχετικά με τη εγκύκλιο του ΣΕΠΕ.
«Η αστυνομία μπορεί να ξεκινήσει τη διαδικασία του αυτοφώρου χωρίς τη εμπλοκή των επιθεωρητών εργασίας, αρκεί μόνο να το ζητήσει ο εργαζόμενος. Η άγνοια του νόμου δεν συγχωρείται.
Τα περισσότερα προβλήματα προέκυψαν από τις εισαγγελίες, οι οποίες είχαν διαφορετική ερμηνεία όσον αφορά την ημερομηνία για το αυτόφωρο. Το θέμα τελικά περιορίστηκε σε Αθήνα και Ιωάννινα», επισημαίνει ο κ. Χάλαρης.
Σύμφωνα με γνωμοδότηση του ΣΕΠΕ στις 17 Δεκεμβρίου, προβλεπόταν ότι η καταβολή του δώρου Χριστουγέννων δεν εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των εργοδοτών, ενώ μπορεί να κινηθεί διαδικασία αυτοφώρου.
Παράλληλα, διευκρινίζονταν οι ποινικές κυρώσεις εργοδοτών για τη μη καταβολή, που αφορούσαν σε εξάμηνη φυλάκιση και χρηματική ποινή.
Στην εγκύκλιο αναφερόταν ότι «η αντίδραση της ευνομούμενης πολιτείας μας, 
πρέπει να είναι αυστηρή, άμεση και καθοριστική, ώστε να μην υπάρξουν
περιθώρια καταπάτησης της κείμενης νομοθεσίας».
Παρ’ όλα αυτά δεν αποφεύχθηκαν, για ακόμα μία φορά, οι παρανοήσεις από πλευράς αρχών, 
με αποτέλεσμα τη μη καταγραφή όλων των παραβάσεων 
και την παραπομπή των υπεύθυνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: