Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

ΕΓΝΑΝΤΙΑ Α.Ε. - ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

 Για την υπουργική απόφαση με την οποία  με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) αναθέτει στην «Εγνατία Α.Ε.» την αρμοδιότητα μελέτης και κατασκευής βασικών έργων υποδομής (οδικά, λιμάνια, σχολεία, ΧΥΤΑ κ.α.) υπάρχει πληθώρα αντιδράσεων.
ενδεικτικά   


 http://www.emdydas-cyclades.gr/
  rodiaki.gr
  chiospress.gr
http://fonirodopis.gr/press/?p=20699

Δημοσιεύουμε προς προβληματισμό άρθρο απο την εφημερίδα 'Εποχή".

Διαλύουν το δημόσιο χαρίζοντας εκατομμύρια...

Στην εποχή της γενικευμένης επίθεσης εναντίον κάθε δομής, κάθε μορφής δημόσιου χαρακτήρα, ιδιωτικοποίηση δεν σημαίνει μόνο απλή και καθαρή παραχώρηση αρμοδιοτήτων και τομέων απ’ ευθείας στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Η εφευρετικότητα των οπαδών της διάλυσης καθετί δημόσιου είναι αξιοθαύμαστη.
Με κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Οικονομίας και Μεταφορών και Υποδομών ανατίθενται σε μια εταιρία, που είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου (ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε.) 77 μελέτες και έργα της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου (54 στις Κυκλάδες και 23 στα Δωδεκάνησα). Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα, είναι ότι τα έργα αυτά (από λιμάνια, δρόμους, σχολεία, ΧΥΤΑ, φράγματα μέχρι βιολογικούς καθαρισμούς και… μονοπάτια!) αφαιρούνται από την ευθύνη των ήδη υφιστάμενων δημόσιων υπηρεσιών – των νομαρχιών σήμερα, της περιφέρειας αύριο.
 
Ακριβοί στα πίτουρα
και φτηνοί στο αλεύρι

Μπορεί μια ανώνυμη εταιρία, που ιδρύθηκε με σκοπό την κατασκευή της Εγνατίας οδού, να αναλάβει ένα τέτοιο έργο, και μάλιστα, όπως φαίνεται σαφώς, με επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού (διότι προικοδοτείται με ποσοστό 5% επί του προϋπολογισμού κάθε έργου ή μελέτης) –και μάλιστα σε εποχές που υποτίθεται ότι το δημόσιο χρήμα δεν σπαταλιέται;
Όλα δείχνουν ότι μπορεί –ενάντια σε κάθε λογική εξοικονόμησης του δημόσιου χρήματος και «νοικοκυρέματος» των δημοσίων οικονομικών, που διακηρύσσεται ως επίσημη λογική. Αρκεί να έχουμε να κάνουμε με μια εταιρία χρήσιμη, ως φαίνεται, για τους ιδρυτές της και τους συνεργάτες της, που δεν έχει αντικείμενο (η Εγνατία τελείωσε…) πλην όμως ο μέχρι πρότινος πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλός της είναι σήμερα κυβερνητικά στελέχη σε θέσεις κρίσιμες για την κατασκευή δημόσιων έργων. Την αποκάλυψη αυτή κάνει η εφημερίδα της Λέσβου «Δημοκράτης», υπαινισσόμενη ότι κάποιοι εξασφαλίζουν ειδική μεταχείριση στην ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε. σε βάρος του δημοσίου.
   
Πού πάνε τα λεφτά;

Το πρόσχημα – προϋπόθεση για τη ανάθεση τέτοιου είδους έργων στην ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε περιέχεται στο ιδρυτικό της: η εταιρία μπορεί να αναθέτει έργα και μελέτες έργων με βάση τη νομοθεσία περί δημοσίων έργων και μελετών (ή και κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας αυτής, σύμφωνα με μεταγενέστερη τροποποίηση του κανονισμού της) υπό την προϋπόθεση ότι με αναθέσεις αυτού του είδους δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.
Προϋπόθεση, όμως, που καταπίπτει, καθώς με σχετική κοινή υπουργική απόφαση η ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε. προικοδοτείται εκ προοιμίου με το 5% επί της αξίας του έργου ή της μελέτης για δαπάνες διαχείρισης και επίβλεψης. Με τον τρόπο αυτό, δηλαδή, δεν οδηγούνται μόνο σε αχρηστία οι δημόσιες υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για τη διαχείριση, διεύθυνση και επίβλεψη των έργων (και πληρώνονται γι’ αυτό), αλλά καταβάλλεται και δημόσιο χρήμα σε μια ανώνυμη εταιρία ιδιωτικού δικαίου.
  
Οι τεχνικές υπηρεσίες
δεν μας χρειάζονται;

Και δεν πρόκειται για ασήμαντα ποσά. Αν υπολογίσουμε βάσιμα ότι το κόστος των 77 έργων στο Νότιο Αιγαίο είναι της τάξης των 100.000.000 ευρώ, η εταιρεία θα έχει να εισπράξει 5.000.000 ευρώ άμα τη υπογραφή των συμφωνιών. Ποσό που δεν είναι απλώς μεγάλο, αλλά κυριολεκτικά χαρίζεται, από τη στιγμή που υπάρχουν οι δημόσιες τεχνικές υπηρεσίες οι οποίες έχουν αυτή ακριβώς την ευθύνη.
Δικαιολογημένα η πολιτική αυτή επιλογή αναζωπυρώνει τις ανησυχίες και τις «οδηγίες» περί συρρίκνωσης κατάργησης, τελικά, των δημόσιων τεχνικών υπηρεσιών στο πλαίσιο της νέας περιφέρειας και καθ’ υπόδειξη του «Καλλικράτη», που προβλέπει και απαιτεί περικοπές και πάλι περικοπές και ξανά περικοπές…

 
                                                                                                                       


Ο κανονισμός πάνω από το νόμο;
Η ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε. αναθέτει και εκτελεί έργα και μελέτες σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία. Εκτός αν… «ορίζεται διαφορετικά στον Κανονισμό της εταιρίας». Τι ορίζεται στον κανονισμό; Ότι «η εταιρία μπορεί να αναθέσει σε εργολαβικές εταιρίες απ’ ευθείας ή με διαγωνισμό μεταξύ περιορισμένων προσκαλούμενων επιχειρήσεων, επιφυλασσόμενοι των διατάξεων του νόμου, χωρίς δέσμευση περί κατώτατων ορίων»…
   Αν η ανάθεση γίνει απ’ ευθείας ή αν ο διαγωνισμός δεν είναι ανοιχτός στους πάντες, αλλά περιορισμένος σε προεπιλεγμένες επιχειρήσεις, τότε η διαφάνεια, αλλά και η συγκράτηση του κόστους πάει περίπατο.
   Κίνδυνος που ενισχύεται και από το γεγονός ότι, από τη στιγμή που η ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε έχει το δικαίωμα να αναθέτει έργα εκτελώντας καθήκοντα προϊσταμένης αρχής και διευθύνουσας υπηρεσίας με αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου της, προκύπτει το ερώτημα πού λογοδοτούν, ποιος τους ελέγχει όλους αυτούς που αποφασίζουν. Πάντως, όχι οι δημόσιες υπηρεσίες, οι οποίες επίσης ελέγχονται όταν επιβλέπουν έργα..


Έλλειμμα τεχνογνωσίας
Υπάρχει και άλλο ένα ουσιαστικό ζήτημα: Διαθέτει η ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε την αναγκαία στελέχωση και τεχνογνωσία, ώστε να αναλάβει την ευθύνη έργων τόσο διαφορετικών από το συνηθισμένο αντικείμενό της; Όπως είναι τα λιμάνια, οι ΧΥΤΑ, οι βιολογικοί καθαρισμοί, τα φράγματα, τα σχολικά κτίρια –και μάλιστα με τις ιδιαιτερότητες των κυκλαδικών νησιών και της Δωδεκανήσου.
  Ως τώρα, οι δημόσιες τεχνικές υπηρεσίες επέβλεπαν τα πιο δύσκολα και εξειδικευμένα έργα μέσω της συνεργασίας με δημόσιους οργανισμούς, όπως η ΔΕΗ για τα φράγματα.
  Το ερώτημα δεν είναι φανταστικό. Όπως μας πληροφορούν, ήδη για την ανάθεση εκ μέρους ενός δήμου στην ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε. της μελέτης ενός σχολικού κτιρίου (που έγινε βιαστικά στο τελευταίο ΔΣ του καταργούμενου καποδιστριακού δήμου) με παράκαμψη των υπηρεσιών της νομαρχίας, η εταιρία αναγκάστηκε να ζητήσει από τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες τα υπάρχοντα για άλλες περιπτώσεις σχέδια, ώστε να τα αξιοποιήσει κατάλληλα… Παραβλέποντας μάλλον ότι ούτε όλα τα σχολεία είναι ίδια ούτε και όλα τα οικόπεδα. Η μέθοδος του κόπι πέιστ είναι η χειρότερη λύση, ιδίως για νησιωτικές περιοχές αυτού του είδους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: