Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Ιδιωτικοποίηση νερού (για να μην ξεχνιόμαστε)


απο tsak-giorgis
Με αφορμή την πρόσφατη κίνηση της κυβέρνησης   να αυξήση του ΦΠΑ στο εμφιαλωμένο νερό με συντελεστή 23%, αντί για 13% αλλά βέβαια και τη γενικότερη κίνηση ιδιωτικοποίησης (και) της ΕΥΔΑΠ/ΕΥΔΑΘ, και ΔΕΥΑ Νήσων στην οποία έχουμε αναφερθεί πχ  ΕΔΩ και  ΕΔΩ), παρουσιάζουμε 3 βίντεο που αξίζουν το χρόνο σας:
  

Εδώ ένα βίντεο με δηλώσεις εκπροσώπου της πολυεθνικής Nestle, που ανάμεσα σε άλλα είναι και από τους μεγαλύτερους "παίχτες" στην παγκόσμια αγορά εμφιαλωμένου νερού:



Στο βίντεο, ο κεφαλαιοκράτης αυτός μας εξηγεί ότι είναι "ακραίο" το να ζητάει κανείς νερό για όλους, και κατά τη γνώμη του θα πρέπει το νερό να πουλιέται και αυτό σαν ένα προϊόν. Όποιος έχει λεφτά, θα έχει νερό - οι υπόλοιποι απλά θα αποδεκατίζονται. Άλλωστε, το νερό είναι όντως η βάση της ζωής, και γι' αυτό η ιδιωτικοποίηση του φέρνει πάντα μεγάλες λαικές κινητοποιήσεις.



Γενικά, οι ιδιωτικοποιήσεις βοηθούν αυτούς που έχουν λεφτά να ελέγχουν το εκάστοτε αγαθό που ιδιωτικοποιείται, αποδεκατίζοντας όσους δεν έχουν τα οικονομικά μέσα ακόμα περισσότερο (αύξηση ανισοτήτων). Ωστόσο, στην περίπτωση του νερού το ζήτημα παίρνει ακόμα πιο οξυμένη μορφή, λόγω ακριβώς της σπουδαιότητας του νερού για την ίδια την ανθρώπινη επιβίωση.

Αν δηλαδή με την ιδιωτικοποίηση άλλων αγαθών το κεφάλαιο παίρνει ένα τσεκούρι και "κόβει το κεφάλι" όσων δεν έχουν λεφτά να το πληρώσουν, στην περίπτωση του νερού το τσεκούρι είναι τροχισμένο και ακονισμένο, με αποτέλεσμα ο αποδεκατισμός των κατώτερων τάξεων -που έτσι και αλλιώς λαμβάνει χώρα χωρίς ποτέ να σταματά- να γίνεται ακόμα πιο έντονος.

Τέλος, μια εκπομπή του Εξάντα για την περίπτωση της Χιλής, όπου η χούντα του Πινοσέτ "πρωτοπόρησε" εδώ και χρόνια, όντως η πρώτη που εφάρμοσε τα νεοφιλελεύθερα προγράμματα ιδιωτικοποίησης του νερού. Πιστεύω ότι το συγκεκριμένο επεισόδιο κάνει μια κοιλιά στη μέση του, αλλά ειδικά τα τελευταία 20 λεπτά αξίζουν πάρα πολύ, έστω και αν προβάλλεται η γνωστή κεντροαριστερή θέση του να μπουν κάποιοι στοιχειώδεις κανόνες από το κράτος, χωρίς ποτέ να μιλάει κανένας για το ότι θα πρέπει να αποδεκατιστούν οι κεφαλαιοκράτες που ελέγχουν ολιγαρχικά (και) την αγορά νερού, και διαρκώς ψάχνουν να δημιουργήσουν νέες αγορές, ώστε να επεκτείνουν και εκεί τα πλοκάμια τους, γιγαντώνοντας ολοένα και περισσότερο την εκμετάλλευση μας. Μη νομίζετε, δεν κατηγορώ τόσο τον Αυγερόπουλο, όσο τους εργοδότες του, που προφανώς δεν θα τον αφήσουν εύκολα να μιλήσει ανοιχτά για τέτοιου είδους ζητήματα:

δείτε αυτό το σύντομο απόσπασμα από το φοβερό ντοκιμαντέρ "The Corporation" (  ΕΔΩ μπορείτε να το δείτε ολόκληρο με ελληνικούς υπότιτλους) για την ιδιωτικοποίηση νερού στη Βολιβία:

Δεν υπάρχουν σχόλια: